Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία τραβάει την κατάσταση στα άκρα αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την ένταση με την Ελλάδα.

Με NAVTEX, που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δεσμεύεται περιοχή νότια του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες του Ορούτς Ρέις.

Ταυτόχρονα, έχει αναπτυχθεί σημαντική δύναμη του τουρκικού στόλου ανατολικά της Ρόδου για άσκηση με πραγματικά πυρά, με πρόσχημα την NAVTEX που εκδόθηκε ανήμερα της ανακοίνωσης τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από ασφαλείς πηγές, αυτή την στιγμή συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στο “ελληνικό πεντάγωνο”.

Επίσης, στις 12:00 πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Michel για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Jens Stoltenberg.