Απομακρύνεται το σενάριο για άρση απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων – Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Τη «χρυσή τομή» για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα εν μέσω πανδημίας φαίνεται πως βρήκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια συνάντησής του την Δευτέρα.

«Βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην προηγηθείσα συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Ο κκ. Ιερώνυμος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι υπήρξε «σύμπνοια» με τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά την λειτουργία των εκκλησιών στο Πάσχα ενώ παράλληλα «προανήγγειλε», κατά πάσα πιθανότητα, με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δύσκολα θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού την περίοδο των εορτών.

Την ίδια ώρα, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των Εκκλησιών γνωστοποίσε ότι συμφωνήθηκε η περιφορά του επιταφίου να γίνει έξω από τους ναούς, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας και κυρίως ότι θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι.

Οι οποίοι, πάντως, αναμένεται να πουν την τελευταία… λέξη, αφού πρώτα η κυβέρνηση τους ενημερώσει για την «συμφωνία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και φόβος στους κατοίκους της επαρχίας και δη των νησιών. «Δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν είναι και μια εκδήλωσις ότι οι κάτοικοι φοβούνται, ιδίως των νησιών την «επιδρομή» προς τα εκεί, μήπως έχουμε «διασπορά» του ιού. Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», είπε κλείνοντας την ολιγόλεπτη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Οι ειδικοί από την άλλη, στην πλειοψηφία τους βλέπουν καταστροφική για την εξέλιξη της πανδημίας την μαζική έξοδο προς τα χωριά.

Το βασικό δίλημμα είναι αν θα επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα αλλά εδώ και μέρες οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν δείξει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε κάτι τέτοιο αφού είναι βέβαιο πως μία μαζική φυγή από τις πόλεις-κάστρα του κοροναϊού προς την επαρχία θα ισοδυναμεί με διασπορά της πανδημίας σε μέρη λιγότερο επιβαρυμένα, που θα γίνουν στη συνέχεια επιβαρυμένα, με νέα lockdown αλλά χωρίς δομές υγείας για όσους θα νοσήσουν.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει καταλήξει στην απόφαση να μην επιτρέψει τη μεγάλη φυγή ώστε να ανοίξει τα πάντα στη συνέχεια με το καλοκαίρι ελεύθερο μπροστά και ό,τι φέρνει και παίρνει το ελληνικό καλοκαίρι. Είναι η υπόσχεση για την τελευταία βαθιά ανάσα μίας κοινωνίας τόσο ταλαιπωρημένης, προτού ανοίξει η βαλβίδα αποσυμπίεσης. Φαίνεται λοιπόν πως απομένει να διευκρινιστεί το περιτύλιγμα της απόφασης, η πολιτική, επιστημονική επένδυση για να τσουγκρίσουμε τα αβγά στο μπαλκόνι. Αλλώστε και ο πρωθυπουργός πει προχθές ότι «μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαίρι».

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σημαντικός γρίφος είναι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει και του Πάσχα. Ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε η αισιοδοξία ότι τελικά θα έχουμε άρση του απαγορευτικού, οι επιφυλάξεις των ειδικών λόγω της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων αυτών να γίνει μετά τις γιορτινές μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του συνωστισμού στην Περιφέρεια. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί μετά το τέλος της εβδομάδας.

Αλλάζει η ώρα της Ανάστασης;

Κυβέρνηση και Αρχιεπισκοπή βρίσκονται σε συνεννόηση ώστε να αλλάξει η ώρα της Ανάστασης. Και αυτό διότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει η Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα όπως γίνεται καθώς είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Μάλιστα σύμφωνα με το MEGA η Ανάσταση θα γίνει λίγες ώρες νωρίτερα, στις 7, 8 ή και 9 το οποίο όμως θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνηση και των λοιμωξιολόγων λένε ότι οι ιερείς και όλοι όσοι βρίσκονται πέριξ της εκκλησίας τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και μάλιστα όταν υπάρχει περίπτωση που κάποιοι πιστοί ενδεχομένως δεν τηρούν είναι και για να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων.

Τι είχε προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) φέρεται να έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.

Παράλληλα, έχει ζητήσει το πράσινο φως και για «αξιοποίηση» των αύλειων χώρων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή προτείνεται ακόμα και η τέλεση λειτουργιών στους εξωτερικούς χώρους, όπως λόγου χάρη η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου πέριξ των ναών.

Προηγούμενο άρθροΑπολογιστική έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη με πλούσιο έργο, παρά τις ελλείψεις και την φτωχή υποδομή
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Παγγαίου προετοιμάζεται για την τουριστική περίοδο- Διαδικτυακός διάλογος επαγγελματιών και φορέων