Ακόμα αποκαλύπτεται η Αλεξάνδρεια. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μία «οικιστική και εμπορική ζώνη» του 2ου π.Χ. αιώνα της περιόδου των Πτολεμαίων, αλλά και αντικείμενα που θυμίζουν το πέρασμα του ιδρυτή της πόλης, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όπως ανακοίνωσε στο Κάιρο το υπουργείο Αρχαιοτήτων, στην Αλεξάνδρεια ανακαλύφθηκαν τμήματα «οικιστικών και εμπορικών ζωνών», που χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 2ο αιώνα προ Χριστού.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της βορειοαφρικανικής χώρας ανέφερε ότι η ανακάλυψη έγινε έπειτα από εννέα μήνες ανασκαφών από μια ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων, στο κέντρο της σημερινής Αλεξάνδρειας.

Ήρθαν στο φως εργαστήρια και καταστήματα για την κατασκευή και πώληση αγαλμάτων θεοτήτων, αυτοκρατόρων και προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τους αρχαιολόγους να βρίσκουν καλούπια για την κατασκευή αυτών των αγαλμάτων και μια προτομή από αλάβαστρο, μερικά από τα οποία αντικείμενα χρησίμευαν για την παραγωγή φυλακτών για τους πολεμιστές.

Αλεξάνδρεια: Το σπασμένο άγαλμα του Αυτοκράτορα

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, τον Μουστάφα Ουαζίρι, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν κεντρικό δρόμο και μικρότερους κάθετους που συνδέονταν μεταξύ τους με ένα δίκτυο υπονόμων. Η περιοχή αυτή κατοικείτο κατά την περίοδο των Πτολεμαίων και μέχρι τον 4ο αιώνα μετά Χριστόν.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε επίσης στο φως πολλά πηγάδια και ένα δίκτυο δεξαμενών νερού. Βρέθηκαν επίσης το σπασμένο άγαλμα ενός «Ρωμαίου αυτοκράτορα», 700 αρχαία νομίσματα, πολλοί αμφορείς, φυλαχτά, εργαλεία και διάφορα σκεύη.

Τους τελευταίους μήνες το Κάιρο έχει ανακοινώσει πολλές σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ελπίζοντας ότι θα δώσει ώθηση στον τουρισμό της Αιγύπτου, έναν τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, το 2011 αλλά και την πανδημία του Covid19.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μποσνακίδης: Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες κι έδωσαν τον προσωπικό τους αγώνα
Επόμενο άρθροΚινητοποίηση στα Λιμενάρια Θάσου για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς