maximos-750-800x465

Δύο ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθηκαν την Πέμπτη για οπλοκατοχή, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σε δελτίο τύπου της, η Αστυνομική Διεύθυνση είπε, «Συνελήφθησαν, την 28-01-2016 το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, ένας 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και ένας 20χρονος υπήκοος Υεμένης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Ειδικότερα, μετά από σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους παραπάνω, βρέθηκαν στη κατοχή τους και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο (2) μαχαίρια, με μήκος λάμας 32 και 23 εκατοστών, αορτήρας πολεμικού όπλου, κινητά τηλέφωνα και διάφορα χρηματικά ποσά.»

Πρόκειται για τον 29χρονο σήμερα Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς – Τζιχαντιστής τρομοκράτης με την κωδική ονομασία «Μάξιμος» – με καταγωγή από την Βοσνία και τον 20χρονο Αμέρ Ελ Χασάνι, με καταγωγή επίσης από την Βοσνία.

Και οι δύο έφεραν σουηδικά διαβατήρια, αφού είναι Σουηδοί υπήκοοι και συνελήφθησαν λίγο πριν περάσουν στην Τουρκία, με τελικό προορισμό το Χαλιφάτο.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι συλληφθέντες, οι οποίοι την Τρίτη θα οδηγηθούν στον ανακριτή προκειμένου να αντικρούσουν τις κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, εμμένουν στην αρχική τους δήλωση ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους εξέφρασαν την έκπληξή τους για την τροπή που πήρε το ταξίδι τους, αναίτια όπως εκτιμούν, εξαιτίας του εντοπισμού των δύο μαχαιριών, για τα οποία φέρεται πως δήλωσαν ότι εάν είχαν σκεφτεί πως θα τους έφερναν σε αυτή τη θέση δεν θα τα έφεραν στις αποσκευές τους.

Της εξακρίβωσης των στοιχείων τους ακολούθησε η γνωστοποίηση μέσω του τύπου του βεβαρημένου παρελθόντος του 29χρονου, ο οποίος είχε καταδικαστεί στη Βοσνία πριν περίπου μία δεκαετία, για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμό επιθέσεων κατά δυτικών στόχων.

Για την τρομοκρατική ή όχι ταυτότητα των συλληφθέντων σήμερα, θα αποφανθεί τις επόμενες ημέρες η ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο εύλογα από τα υπάρχοντα για την υπόθεση στοιχεία προκύπτουν ερωτηματικά αφενός γιατί μεσολάβησαν περίπου έξι ημέρες από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας έως και την μετάβασή τους στην Αλεξανδρούπολη, που όπως υποστηρίζουν ήταν ο προορισμός του ταξιδιού τους στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί η επιλογή της έκδοσης εισιτηρίου για τον Πέπλο προέκυψε με βάση τις πληροφορίες που ζητήσανε από το ΚΤΕΛ για το πλησιέστερο στο τελωνείο των Κήπων χωριό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν ζητήσανε τη συνδρομή δικηγόρου, όπως δικαιούνταν κατά την πρώτη ανάγνωση του κατηγορητηρίου, στάση που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί εν όψει της παρουσίας τους ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη.

 

koolnews.gr

Προηγούμενο άρθροΈρευνα για την σύλληψη των 2 δραστών που λήστεψαν 88χρονο στη Καβάλα
Επόμενο άρθροΟ Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Ακροβουνίου, έκοψε χθές το απόγευμα την πίτα του