Η σημαντική γεωγραφική θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού και η ανάγκη για αναπτυξιακά έργα κυριαρχούν στις απαντήσεις των υποψηφίων για την Περιφέρεια στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Στον σχεδιασμό τους για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Όταν καλούνται, μάλιστα, να αναφέρουν τα πλεονεκτήματα των υποψηφιοτήτων τους, άλλοι μιλούν για την εμπειρία τους στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της έρευνας, άλλοι στο σχέδιό τους και άλλοι στη δύναμη του λαού και της κοινωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επωνύμων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.

Ερώτηση: Ποιοι, επιγραμματικά, είναι οι τομείς της ΠΑΜΘ που αποτελούν αιχμή του δόρατος στον προγραμματικό σας σχεδιασμό;

Καραγιώργης Ανδρέας: Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση

Η εξαιρετικά σημαντική γεωγραφική θέση της ΠΑΜΘ και του ρόλου που μπορεί να «παίξει» ως εμπορικός και ενεργειακός κόμβος. Ο προγραμματικός μας σχεδιασμός αφορά, ακόμη, τις υποδομές για το διαμετακομιστικό εμπόριο, τον τουρισμό αλλά και την Έρευνα και Καινοτομία και την ενσωμάτωση των «προϊόντων» τους σε κάθε παραγωγικό κλάδο.

Κατσιμίγας Κωνσταντίνος: Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Πρώτιστο μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση που κατέχει η Περιφέρεια, κεφαλαιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που μας παρέχει η διασυνοριακότητα. Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνουμε στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να βελτιώσουμε το αγροτικό εισόδημα. Περαιτέρω, στο πρόγραμμά μας προτάσσονται η στήριξη των καινοτόμων και υψηλής τεχνολογίας βιομηχανικών μονάδων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, η υλοποίηση δράσεων για ανάπτυξη τουρισμού 12 μήνες το χρόνο, η ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών και η έμπρακτη υποστήριξη των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων.

Μέτιος Χρήστος: Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο των 334 έργων και δράσεων της διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα επόμενα χρόνια έχει έξι βασικούς άξονες: την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, τον τουρισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται η ανάδειξη του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις στην ενέργεια, την κοινωνική πολιτική και τα έργα υποδομών.

Παπατολίδης Δημήτρης: Λαϊκή Συσπείρωση

Για εμάς, τη Λαϊκή Συσπείρωση, οι τομείς που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, είναι αυτοί που ιεραρχούνται στις διεκδικήσεις μας. Η υγεία, η παιδεία , η αντιπλημμυρική, αντιπυρικη και αντισεισμική προστασία. Η στήριξη των εργαζομένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, των άνεργων και συνταξιούχων. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες και όχι η στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Περεντίδης Θεόδωρος: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση

Η περιφέρεια της ΑΜΘ και οι υποδομές της έχουν απαξιωθεί σκόπιμα και συνειδητά, είτε από την κεντρική κυβέρνηση, είτε από τους ‘πρόθυμους’ περιφερειάρχες που υπηρετούν πολιτικές εγκατάλειψης. Μία μόνο διέξοδος υπάρχει. Άρνηση στους προϋπολογισμούς λιτότητας και στα ματωμένα πλεονάσματα – έμφαση σε διαρκείς κοινωνικές ανάγκες του τόπου.

Σιμιτσής Κωστής: Περιφέρεια Σε Δράση

Το πλάνο μας βασίζεται στην εμπειρία των αυτοδιοικητικών μας στελεχών κι εστιάζει στα προβλήματα που απαντώνται σε όλη την Περιφέρεια και σε κάθε περιφερειακή ενότητα χωριστά. Αιχμή του προγραμματισμού μας είναι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, το πλάνο τουριστικής ανάπτυξης, η χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις – Έξυπνα Χωριά» και η διεκδίκηση για δίκτυο φυσικού αερίου και στις μη αστικές περιοχές.

Τοψίδης Χριστόδουλος: Περιφερειακή Σύνθεση

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του βορειοανατολικού άξονα της χώρας προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το πρόγραμμα της Περιφερειακής Σύνθεσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 11 σημαντικούς και καίριους τομείς που πιστεύουμε ότι θα διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η αξιοποίηση των υποδομών και οι κοινοτικοί πόροι.

Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε ότι θα διαφοροποιηθεί-εξελιχθεί η ΠΑΜΘ, στην επόμενη πενταετία, εφόσον εκλεγείτε περιφερειάρχης;

Καραγιώργης Ανδρέας: Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση

Ξεκινώντας από την διάθεσή μας για την δημιουργία ενός κλίματος ειλικρινούς και παραγωγικής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, η βαθιά πίστη μας ότι η ΠΑΜΘ θα αποτελέσει διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, ενισχύεται από την ταυτόχρονη επικέντρωσή μας στον ορεινό της όγκο, με στόχο την τουριστική του αναβάθμιση, αλλά και την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Κατσιμίγας Κωνσταντίνος: Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Αποφεύγω συστηματικά τις κενές υποσχέσεις, οπότε δεν θα ακούσετε από εμένα περιγραφές ειδυλλιακών καταστάσεων. Ζούμε σε μια χώρα που μόλις άρχισε να βγαίνει από μια παρατεταμένη κρίση και σε μια περιφέρεια που διαχρονικά υστερούσε, ενώ τα τελευταία χρόνια οδηγήθηκε σε αποσύνθεση. Στη διάρκεια της δικής μας θητείας το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ανασύνταξη και υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, για να ανταποκριθούμε στις πρωτεύουσες ανάγκες των συμπολιτών μας και να τους κρατήσουμε εδώ. Ταυτόχρονα, θα δρομολογήσουμε και θα ωριμάσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, έργα που – αδιάφορο αν θα προλάβουμε να κόψουμε κορδέλες – θα ανοίξουν μία νέα προοπτική για την Περιφέρειά μας.

Μέτιος Χρήστος: Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση

Στοίχημα της διοίκησής μας είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τον τόπο και τους πολίτες. Στόχος μας μια Περιφέρεια ανοιχτή, πέρασμα και ταυτόχρονα προορισμός, δυναμική και ανθρώπινη. Που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματά της και θα κάνει σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Παπατολίδης Δημήτρης: Λαϊκή Συσπείρωση

Η αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης θα ενισχύσει τη φωνή του ίδιου του λαού, θα “μετρηθεί” στην ίδια την ενίσχυση των αγώνων, των διεκδικήσεων που μπορούν να δώσουν ανάσες σήμερα στο λαό μας και να ανοίξουν το δρόμο της ανατροπής. Στους δήμους που εκλέχτηκαν κομμουνιστές δήμαρχοι, επιβεβαιώνεται η ενότητα λόγων και έργων, ο λαός έχει σύμμαχο την δημοτική αρχή και όχι απέναντι του.

Περεντίδης Θεόδωρος: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση

Οι προτεραιότητες για τους πολίτες – εργαζόμενους – ανέργους της περιφέρειας μας, δεν κρίνονται ούτε από τους οικονομικούς επιτρόπους με τις “σφιχτές” χρηματοδοτήσεις, ούτε από το στρατηγείο των μνημονίων. Υπογραμμίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση, ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου, τα δημόσια αγαθά (λιμάνια, οδοποιία, περιβάλλον κτλ) και οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι απαραίτητο να αλλάξουν πολιτική κατεύθυνση και σε αυτό θα σταθούμε.

Σιμιτσής Κωστής: Περιφέρεια Σε Δράση

Πρώτος στόχος μας είναι να βγει η περιφέρειά μας από τη λίστα με τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτό θα επιτευχθεί με την απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία επίσης είναι ουραγός η ΑΜΘ, σε συνδυασμό με έργα υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης.

Τοψίδης Χριστόδουλος: Περιφερειακή Σύνθεση

Είναι πραγματικά λυπηρό, μια περιφέρεια όπως η δική μας, να βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά η περιφέρειά μας μπορεί να αλλάξει. Για να το πετύχουμε αυτό θα οργανώσουμε και θα στελεχώσουμε ειδικό τμήμα για τη συνεχή παρακολούθηση και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, θα δημιουργήσουμε άμεσα Διεύθυνση Τουρισμού και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Επίσης η Περιφέρειά μας πρέπει να υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και περαιτέρω θα προωθήσουμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Τέλος, για εμάς, όμως, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.

Ερώτηση: Ποιες θέσεις της παράταξής σας πιστεύετε ότι σας δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των θέσεων των συνυποψήφιων σας στη διεκδίκηση της ΠΑΜΘ;

Καραγιώργης Ανδρέας: Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση

Η επικέντρωσή μας στις δυνατότητες που προσφέρουν η Έρευνα και η Καινοτομία, οι ειδικές προτάσεις μας για την δημιουργία νέων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου της ΠΑΜΘ, και το αμέριστο ενδιαφέρον μας τη συντόμευση του συνόλου των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επενδυτικών σχεδίων.

Κατσιμίγας Κωνσταντίνος: Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Η δύναμη της παράταξής μας συνίσταται στο ότι συγκροτείται από πρόσωπα που διαθέτουν ικανή εμπειρία διοίκησης και καλή γνώση των ζητημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν, πλαισιωμένα όμως και από νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και με διάθεση προσφοράς. Έχουμε όλοι κατανοήσει την αξία της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα εργαστούμε με γνώμονα την παραγωγή έργου υπερτοπικής σημασίας, που θα ωφελήσει συνολικά του κατοίκους της Περιφέρειας. Τέλος, εκτιμώ ότι παράταξή μας έχει εμπεδώσει περισσότερο από κάθε άλλον ότι η αξιοποίηση της διασυνοριακότητας μπορεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για να πετύχουμε ένα πιο ευοίωνο μέλλον στον τόπο μας.

Μέτιος Χρήστος: Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι διπλό. Αφενός το συγκεκριμένο, πλήρως κοστολογημένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Σχέδιο που έχουμε για την ανάπτυξη, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, επισκέψεων, συναντήσεων και συσκέψεων με όλους τους φορείς της Περιφέρειάς μας. Αφετέρου, τα πρόσωπα της παράταξής μας, τα στελέχη και ο επικεφαλής. Η παρουσία και η δράση τους στην αυτοδιοίκηση, στον επαγγελματικό στίβο και στην κοινωνία.

Παπατολίδης Δημήτρης: Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν είναι απλά κάποιες θέσεις, αλλά το γεγονός ότι η “γραμμή” μας, η πορεία μας είναι στην απέναντι όχθη με όλων αυτών των δυνάμεων που υπηρετούν και στην περιφέρεια όπως και κεντρικά τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ακολουθούν πιστά την πολιτική της ΕΕ. Τα ψηφοδέλτια της ΛΣ, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι εγγύηση για τη σταθερότητα που θα υπερασπιστούν το λαό σε αντίθεση με όλα τ αλλά που ονομάζουν ανάπτυξη τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου.

Περεντίδης Θεόδωρος: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση

Το λέμε θαρρετά. Είτε θα συμφιλιωθούμε με την παρακμή, τις ιδιωτικοποιήσεις – φιλετοποίηση σοβαρών δημόσιων υποδομών και βιομηχανικών μονάδων, την ανεύθυνη πραγματικότητα που οι περιφερειάρχες υλοποιούν μόνο πελατειακές δεσμεύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και προσώπων, είτε, θα τα αντικρούσουμε και θα πυροδοτήσουμε πραγματικά την ανάπτυξη με όρους κοινωνίας.

Σιμιτσής Κωστής: Περιφέρεια Σε Δράση

Αυτό που απουσιάζει από τις άλλες παρατάξεις είναι η εμπειρία στη διοίκηση ενός ΟΤΑ. Στην καλύτερη περίπτωση, έχουν να επιδείξουν μια μικρή προϋπηρεσία σε διοίκηση η οποία όμως συνοδεύεται από απραξία ή παταγώδεις αποτυχίες. Βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η εμπειρία μας στα ευρωπαϊκά όργανα και τις χρηματοδοτήσεις έργων.

Τοψίδης Χριστόδουλος: Περιφερειακή Σύνθεση

Η Περιφερειακή Σύνθεση είναι ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, με καθαρή αυτοδιοικητική πρόταση. Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία επιτάσσει τις συνεργασίες τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επόμενη μέρα των εκλογών θα αναδείξει Περιφερειακά Συμβούλια που θα συμμετέχουν άνθρωποι από όλους τους ιδεολογικούς – κομματικούς χώρους. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφερειακής Σύνθεσης είναι ότι έχει λάβει το χρίσμα από την κοινωνία και θα εργαστεί για το συλλογικό καλό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση εδώ, δημοσκόπηση εκεί… Τα σενάρια και οι αναποφάσιστοι
Επόμενο άρθροΑπό τα τέλη καλοκαιριού η αύξηση του ακατάσχετου ορίου τραπεζικού λογαριασμού