assets_large_t_420_54157763_type13031

Σχεδόν 1,8 εκατ. στρέμματα είναι οι παραγωγικές εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιοκτησία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και προορίζονται να παραχωρηθούν, έναντι χαμηλού αντιτίμου ενοικίασης, για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Για τα 1.736.135 στρέμματα των παραπάνω αγρών, δενδρωδών και άλλων αξιοποιήσιμων αγροτικών εκτάσεων, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει την σε βάθος «χαρτογράφησή» τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εκτάσεων και συγκεκριμένα το 84% (1.456.665 στρέμματα) βρίσκεται στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε επίπεδο «Καλλικρατικών» Περιφερειών, το 36% του συνόλου των εκτάσεων βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία (631.501 στρέμματα), το 31% στην Κεντρική Μακεδονία (541.428 στρέμματα) και το 17% σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (282.736 στρέμματα).

Τα συγκεκριμένα παραγωγικά ακίνητα, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου, προορίζονται να δοθούν, με μακροχρόνιες ενοικιάσεις, σε ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, κατ’ επάγγελμα αγρότες, νέους αγρότες (με στόχο να αυξήσουν και όχι να αποκτήσουν κλήρο), καθώς και σε ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.

Στόχος, να αναπτυχθούν νέες βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις μειώνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και να εισαχθεί μια κουλτούρα συνεκμεταλλεύσεων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Τα παραγωγικά ακίνητα θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, πρόβλεψη που προφανώς θα αποδειχθεί ωφέλιμη κυρίως σε νέους αγρότες.

Προηγούμενο άρθροΠότε θα γίνει η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας & δώρου Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΞεκινούν αύριο οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας