Δρυς και Θάλασσα! Δύο «σημαίνοντα» που ανακλούν, με τρόπο θαυμαστό, την ιστορία της πόλης μας.

Η Αλεξανδρούπολη κτίστηκε τον 19ο αιώνα κοντά σε έναν βελανιδότοπο από αγέρωχες δρυς, οι οποίες έφταναν ως τη θρακική θάλασσα, με τη σκιά τους να «αγκαλιάζει» την παραλία. Ιχνηλατώντας την Ιστορία, διαπιστώνουμε πως σε τούτον τον τόπο ρίζωναν για χιλιετίες τα ιερά και ευλογημένα δρύινα δέντρα των αρχαίων Ελλήνων.

Οι ανάγκες δημιουργίας μιας σύγχρονης πόλης εξαφάνισαν σταδιακά το δρυοδάσος της (Δεδέαγατς – «Το δέντρο του ερημίτη»), όμως κάθε δέντρο που χάνεται είναι μια πληγή στο σώμα της Γης! Η κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε εφέτος, με τη συγκυρία των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, να αναθέσει στην καλλιτεχνική μας ομάδα “Crew Mitroulakis”, την αποτύπωση αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της πρόσοψης του σχολείου, με την δημιουργία τοιχογραφίας, το θέμα της οποίας είναι το σύμβολο της δρυός προκειμένου να καθιερωθεί ως επίσημο σχολικό λογότυπο. Επιπρόσθετα σκοπός του είναι να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και να μπολιάσει τους νέους ανθρώπους με τα ιδανικά της αγάπης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ευλογημένο δέντρο θα είναι εκεί, για να υπενθυμίζει τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής, την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, την πίστη στην ισότητα και την κοινή ανθρώπινη καταγωγή και το ιδεώδες της συν- αδέλφωσης των λαών!

Eκείνες που διατρανώνει με τους ουμανιστικούς στίχους του ο ποιητής Κώστας Βάρναλης:

«Όλ΄η Γης είναι μια Χώρα,
ένα Δρυ και Ρίζα μια».