«Ο περιφερειάρχης ήρθε να κάνει απολογισμό των έργων που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση. Θέλει να οικειοποιηθεί τον ιδρώτα άλλων». Με αυτή τη φράση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Φώτης Καραλίδης, αντέκρουσε την εισήγηση του κ. Γιώργου Παυλίδη κατά την ειδική συνεδρίαση του οργάνου με μοναδικό θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης κατά το πρώτο 17μηνο της θητείας της που λήγει τον Μάιο του 2019.
«Η διοίκηση αργοπόρησε σε πολλά έργα. Ο περιφερειάρχης επικαλέστηκε τα capital controls αλλά αυτά ήρθαν μετά τις προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων. Αποδείχτηκε ότι είχαν αδυναμία επιτήρησης των αναδόχων», τόνισε ο κ. Καραλίδης μιλώντας για τα έργα του ΕΣΠΑ, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε, «αυτή τη στιγμή ψάχνουν 15 εκ. ευρώ για να καλύψουν έξοδα που πάνε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων γιατί πρόκειται για έργα που δεν γίνονται “γέφυρες” και πρέπει να καλυφθούν από εθνικούς πόρους, διαφορετικά ως χώρα θα επιστρέψουμε τα ποσά των ευρωπαϊκών πόρων των έργων».

Εγκαλώντας περαιτέρω τη διοίκηση Παυλίδη για εντυπωσιακές καθυστερήσεις εκτέλεσης έργων «που είχαν δημοπρατηθεί επί ημερών μας», όπως είπε με έμφαση, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημοπράτηση από τις 27 Αυγούστου του 2014 πεζοδρόμησης στο Πόρτο Λάγος, που «ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει». «Υπάρχει σωρεία τέτοιων έργων», πρόσθεσε ο κ. Καραλίδης, και κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία ένταξη έργου στο νέο ΕΣΠΑ».

Ακόμη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν ακούσαμε κουβέντα για την υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων της κάθε περιφερειακής ενότητας και της περιφέρειας συνολικά», υποστηρίζοντας πως η απορρόφηση είναι μόνο 15%, και συμπληρώνοντας: «Ζητήσαμε από τις υπηρεσίες στοιχεία για το διάστημα μέχρι και 31-12-15, αλλά μας απάντησαν ότι τέτοια δεν υπάρχουν προς ώρας».

Ο κ. Καραλίδης κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ακολουθεί τα γεγονότα ασθμαίνοντας, και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας: «Εμείς χτυπήσαμε νωρίς το “καμπανάκι”, από τις 15 Απριλίου. Από τότε και μέχρι προσφάτως ο περιφερειάρχης δήλωνε “αναρμόδιος”. Μόλις προ ημερών όμως συγκάλεσε σχετική σύσκεψη· τώρα δηλαδή που “ήρθε το αυγό στον κώλο” όπως λέει και ο λαός, τρέχουμε και δεν φτάνουμε».

Ανάλογη έλλειψη αντιληπτικής επάρκειας, ο κ. Καραλίδης καταλόγισε στη διοίκηση και αναφορικά με το θέμα του αστικού δικτύου φυσικού αερίου, σημειώνοντας εμφατικά: «Ο κ. Παυλίδης πιάστηκε εξ απίνης όταν σε ημερίδα στην Ξάνθη ανακοινώθηκε από την εταιρεία η σύνδεση τριών πόλεων. Παρενέβην τότε και ζήτησα εξηγήσεις. Ευτυχώς οι εξελίξεις είναι θετικές και φαίνεται ότι θα καλυφθούν τουλάχιστον οι πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων».

Σε ότι αφορά τον τομέα του τουρισμού, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το έργο JTI ήταν δημοπρατημένο από τη δική μας διοίκηση, ενώ το Via Εgnatia είχε επίσης δρομολογηθεί από εμάς μετά από πρόταση του κ. Μπένου από το “Διάζωμα”».

Κριτική ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, άσκησε και για το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες. «Τον Απρίλιο ο περιφερειάρχης μας είπε ότι η σχετική επιτροπή που σύστησε θα μας παρουσιάσει τις προτάσεις της εντός τριών μηνών. Πέρασαν δέκα μήνες…».

Επίσης, ως ένα ακόμη έργο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση, ανέφερε το Jimmy Shelter που αφορά την αντιμετώπιση του Trafficking και την προστασία των «παιδιών των φαναριών».

Καταληκτικά ο κ. Καραλίδης κατέθεσε ως δεδομένη τη στήριξη της παράταξής του σε θέματα προς όφελος των πολιτών, ψέγοντας πάντως για μια ακόμη φορά τον περιφερειάρχη και τη συμπολίτευση, λέγοντας: «Ο κ. Παυλίδης αρέσκεται στους μονολόγους και στην άνιση κατανομή του χρόνου και του τρόπου συζήτησης, και με ενορχηστρωμένες διακοπές προσπαθούν να μας φιμώσουν. Δεν θα το καταφέρουν. Το μόνο δικό τους έργο, είναι τα διακόσια δελτία Τύπου που εξέδωσαν».

Πηγή:http://inkomotini.gr/video-φ-καραλίδης-ο-περιφερειάρχης-έκανε/

Προηγούμενο άρθροΚαι σχολείο και λαογραφικό μουσείο το 20ο Δημοτικό Καβάλας
Επόμενο άρθροΗ απάντηση Ξουλόγη σχετικά με την δήλωση του Αντιδημάρχου Παγγαίου Χ.Μποσμπότη για το έργο στην πλατεία