Ως ένα μνημείο εξαιρετικά σπάνιο, εξαιρετικής υψηλής σημασίας, από ιστορική και αρχαιολογική άποψη, αλλά και ένα τεράστιο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη το μνημείο στον τύμβο Καστά στην περιοχή της Αμφίπολης, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, για πρώτη φορά επίσημα με τη νέα της ιδιότητα.

Η κ. Μενδώνη, που είχε ενεργή συμμετοχή  στην ανασκαφή ως γεν. γραμματέας του Υπουργείου, ενημερώθηκε από τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες  του Υπουργείου Πολιτισμού και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών για την πορεία εξέλιξης των εργασιών της ανασκαφής και στη συνέχεια έκανε επιτόπια επίσκεψη στο μνημείο.

Στις δηλώσεις της η υπουργός ευχαρίστησε το περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνολική στήριξη της Περιφέρειας, όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή της ανασκαφής μέχρι σήμερα, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια, σε όλους τους επιστήμονες που εργάζονται για την ανασκαφή.

«Όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί», τόνισε η κ. Μενδώνη, «είναι εδώ για να εκφράσουν το συνολικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μνημείο και την περιοχή. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεσμένα. Αυτή τη στιγμή γίνονται έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει φυσιολογικά την Άνοιξη του 2015. Αυτή την καθυστέρηση με την εργώδη προσπάθεια των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, που ήδη επιδεικνύουν, θα προσπαθήσουμε να την καλύψουμε. Ο στόχος είναι να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο χρηματοδοτεί το έργο, ώστε και περισσότερους πόρους να διεκδικήσουμε από την Περιφέρεια και να τους συμπληρώσουμε με τους απαραίτητους πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να γίνει μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα για τη συνολική ανάδειξη του μνημείου».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Μενδώνη έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι πρέπει να αυξηθεί η απορροφητικότητα του προγράμματος ώστε να μπορούν να διατεθούν ακόμη περισσότερα χρήματα, ενώ μεγάλη σημασία έδωσε στους ταχυτάτους ρυθμούς που πρέπει να ακολουθηθούν, για να κερδηθεί ο χαμένο χρόνος, όλης της προηγούμενης περιόδου. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά σε κάποια αποστροφή του λόγου της ό,τι οι αρχαιολογικοί χρόνοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί, ωστόσο είπε «αν θέλουμε να σώσουμε τα μνημεία πρέπει να τρέξουμε σε χρόνους στιβαρούς και γρήγορους», για να συμπληρώσει «άλλο οι αρχαιολογικοί χρόνοι και άλλο η επιστημονική προσέγγιση».

Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 17 Δεκεμβρίου θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όλες οι μελέτες για τις αναστηλωτικές εργασίες που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν στο μνημείο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός έκανε και στο θέμα των απαλλοτριώσεων πέριξ  του τύμβου Καστά και του ταφικού μνημείου, λέγοντας ότι αν και αυτές πέρασαν από το ΚΑΣ το 2016, έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η ίδια θα προτείνει να υπάρχει διαπραγμάτευση, για απευθείας αγορά των οικοπέδων, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Η υπουργός απέφυγε να δώσει ξεκάθαρα χρονοδιάγραμμα για το πότε το μνημείο θα είναι επισκέψιμο, ωστόσο υπογράμμισε ότι αν τηρηθούν όλοι οι χρόνοι, τότε το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο από ειδικές ομάδες πολιτών στα τέλη του 2021.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε αναφορά στο θέμα της συνολικής ανάδειξης του μνημείου, της οδικής πρόσβασης σε αυτό,  της σύνδεσης του με την Εγνατία Οδό και της ήπιας ανάπτυξης περιμετρικά των χώρων του.

 

 

Ανάδειξη του πρώτου ευρήματος του τύμβου Καστά

Στη συνέχεια η υπουργός επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης όπου είδε από κοντά τα εργαστήρια, στα οποία γίνονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων του μνημείου στον τύμβο Καστά. Επίσης, είδε και την κεφαλή της μιας από τις δυο σφίγγες, που βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου και προσωρινά εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη ζήτησε σχεδόν επιτακτικά από τη διευθύντρια του μουσείου, να υπάρχει καλύτερη ανάδειξη του μοναδικού αυτού ευρήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι το πρώτο από τα ευρήματα αυτού του σημαντικού μνημείου και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην προβολή και την ανάδειξή του». Ζήτησε ακόμα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το αρχαιολογικό εύρημα να τύχει καλύτερη προβολής, «ώστε να φάνει η αξία της τέχνης της κεφαλής»!

Επιπλέον, ζήτησε να βελτιωθεί ο φωτισμός της προθήκης όπου φυλάσσεται η κεφαλή της σφίγγας και να  γίνουν παρεμβάσεις και στην επεξηγηματική επιγραφή που τη συνοδεύει.

Οι υπάλληλοι τόσο του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης αλλά και της ανασκαφής στο τύμβο Καστά, υποδέχθηκαν θερμά τη νέα υπουργό Πολιτισμού η οποία συνομίλησε με όλους, πολλούς από τους οποίους τους γνώριζε με τα μικρά του ονόματα, αφού εργάστηκε μαζί τους και πέρασε πάρα πολύ χρόνο, κοντά τους προκειμένου να  προχωρήσει η ανασκαφή.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε με νόημα ότι η εποχή που ο μόνος θεσμός που πίεζε και  διεκδικούσε για να προχωρήσουν τα έργα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ήταν η Περιφέρεια, ανήκει στο παρελθόν. «Όλοι μαζί, ενωμένοι», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης, «το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα συναρμόδια υπουργεία, οι εμπλεκόμενοι φορείς είμαστε συντονισμένοι για να ολοκληρώσουμε τις  εργασίες ώστε αυτό το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο να  ανοίξει στον κόσμο. Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και την προσπάθεια ορισμένων να ξεχαστεί η Αμφίπολη, είμαστε εδώ με τη νέα υπουργό Πολιτισμού η οποία πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη αυτού του μνημείου και αποτελεί την εγγύηση ότι όχι μόνο οι εργασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν ξανά ποτέ, αλλά θα συνεχιστούν με ταχύτατους ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

Παρόντες στην επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στην Αμφίπολη ήταν η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Προηγούμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης
Επόμενο άρθροΛευτέρης Κυριακίδης: Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις ενέργειες τοποθέτησης κεραιών στη θέση «Υψάριο»