Επιστολή απέστειλε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου προς τους Υπουργούς Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Εσωτερικών με την οποία διαμαρτύρεται “έντονα για την αδικαιολόγητη καταδίωξη των καταστημάτων καφέ – εστίασης” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Χορηγούμενη

Το Επιμελητήριο Έβρου, ως φορέας ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και εν γένει της τοπικής οικονομίας, εκπροσωπεί και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – εστίασης).

Όπως γνωρίζετε, ο κλάδος αυτός ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας και μέχρι σήμερα συνεχίζει να υφίσταται οικονομική ζημία, δεδομένης της εφαρμογής των μέτρων προστασίας που καλούνται να τηρήσουν. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης, με την παράλληλη καλλιέργεια οικονομικών συνεργασιών με τους λοιπούς επαγγελματικούς κλάδους, συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους βασικότερους άξονες της τοπικής οικονομίας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις καφέ και εστίασης της περιοχής μας βρίσκονται στο στόχαστρο συνεχόμενων και επαναλαμβανόμενων ελέγχων από πληθώρα ελεγκτικών κλιμακίων, που οδήγησαν σε επιβολή σημαντικών προστίμων και σφράγισης

Καταστημάτων. Σημειωτέον ότι, η παρούσα διαμαρτυρία σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να αποτρέψει νόμιμους ελέγχους που αποσκοπούν στη τήρηση της νομοθεσίας και στην προστασία των πολιτών. Αντιθέτως, άπαντες οι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ των ελέγχων, αρκεί αυτοί να είναι ουσιαστικοί και ανταποκρίνονται στο πνεύμα του νόμου, χωρίς να εξαντλείται η αυστηρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και να παράγονται ολέθρια αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σε χρονικό διάστημα τριών ημερών, μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε κεντρικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολης, σφραγίστηκαν 4 καταστήματα για παράβαση της Δια/Γ.Π.οικ.32009/2020, όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών ενώ σε δυο ακόμη καταστήματα ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για ηχορύπανση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις επιχειρήσεις που σφραγίστηκαν διαπιστώθηκε οριακή υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, σε μια εκ των περιπτώσεων για 4 μόλις άτομα, ενώ οι έλεγχοι για την ηχορύπανση διενεργήθηκαν στις 23.30 μμ σε κεντρικά σημεία της πόλης και με την υπέρβαση να είναι μόλις 2 και 3 μονάδες decibel αντίστοιχα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, τις οποίες θεωρούμε απολύτως εύλογες και δικαιολογημένες. Σε καμία περίπτωση, η επιβολή αυτών των εξοντωτικών διοικητικών προστίμων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την υποχρέωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και την αποφυγή διασποράς του COVID- 19, όταν αποδεδειγμένα πρόκειται για οριακή υπέρβαση των μέτρων ασφαλείας σε καταστήματα που ο αριθμός των πελατών διαφοροποιείται κάθε λίγα λεπτά.

Προφανώς, άπαντες οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και γι’ αυτό το λόγο έχουν λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ καταβάλουν εξοντωτικές προσπάθειες για την ορθή τήρηση των μέτρων. Ωστόσο, τα ανωτέρω φαινόμενα καταδεικνύουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιβολή υπέρογκων και δυσανάλογων χρηματικών προστίμων και λουκέτων, παρά για την ορθή εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την οικονομία της περιοχής μας να βάλλεται τόσο από την υγειονομική κρίση όσο και από το μεταναστευτικό πρόβλημα και τα γεγονότα που εξελίσσονται στα σύνορά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την αδικαιολόγητη καταδίωξη των καταστημάτων καφέ – εστίασης. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να υφιστάμεθα περαιτέρω οικονομική ζημία από τη σφράγιση καταστημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και να αμαυρώνεται η εικόνα μιας ολόκληρης πόλης που αναμένει έσοδα από την τουριστική περίοδο. Θεωρούμε ότι είναι άδικη και άνευ ουσίας, η πρακτική που εφαρμόζεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εις βάρος των επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά για την βιωσιμότητά τους κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για τον εξορθολογισμό της εφαρμογής των μέτρων που έχετε επιβάλλει στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, με γνώμονα την προστασία και την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων καφέ – εστίασης αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της ακριτικής περιοχής μας, που ήδη διαρρηγνύεται από την αυξανόμενη ανεργία, την απώλεια εισοδημάτων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Με εκτίμηση,

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

Προηγούμενο άρθρο«Όχι μαγκιές σε μένα» είπε η Λίνα Μενδώνη στον Μιχάλη Λιχουνα
Επόμενο άρθροΠέτσας για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»: Αστείο ότι μαγειρέψαμε τη λίστα με τα ΜΜΕ