Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης για το 2015.
Η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Κατερίνα Γεροστεργίου κατά την τοποθέτηση της επεσήμανε τα εξής:
► καταρχήν από τα στοιχεία του απολογισμού είναι εμφανές ότι η διοίκηση της περιφέρειας άσκησε ένα διαχειριστικό έργο και υπάρχει έλλειψη οράματος για το μέλλον της περιφέρειας.
► γίνεται λόγος για τη διαμόρφωση περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης χωρίς να καλούνται οι καταναλωτικές οργανώσεις να καταθέσουν τις απόψεις τους. Υπάρχουν πέντε οργανώσεις καταναλωτών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, τρεις εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα δραστήριες. Να σημειωθεί δε, ότι έχουν δημιουργήσει δίκτυο ενώσεων καταναλωτών πριν από δέκα περίπου χρόνια και συνεργάζονται σε επίπεδο περιφέρειας.
► γίνεται λόγος για την «έξυπνη» εξειδίκευση και την καινοτομία αναφέροντας ορισμένους τομείς της παραγωγική δραστηριότητας χωρίς να αναφέρεται σε τι θα στοχεύουν. Για παράδειγμα στον τομέα των μαρμάρων θα αφορά τις τεχνικές εξόρυξης, τη διαχείριση των στείρων, την αποκατάσταση; Στον αγροδιατροφικό τομέα θα αφορά στις τεχνικές παραγωγής, στην επιλογή καλλιεργειών, την οργάνωση και δομή του; Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών λαμβάνεται υπόψην;
► στον τομέα του τουρισμού έγινε ιδιαίτερος λόγος για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό της περιφερειακής ενότητας Δράμας. Η λειτουργία παρουσιάζει προβλήματα μεταξύ άλλων και από την έλλειψη χιονιού. Η διοίκηση της περιφέρειας προτείνει την τεχνητή χιόνωση η οποία όμως παρουσιάζει δυσκολίες αφού δεν υπάρχει νερό για να γίνει αυτό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι από πού θα φέρουν νερό και γιατί δεν αναζητούν άλλους τρόπους προσέλκυσης τουριστών, όπως η ορεινή ποδηλασία, η ορεινές διαδρομές, η αναρρίχηση και επιμένουν σε αναποτελεσματικές πρακτικές.
► δεν υπάρχει απολογισμός για την περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, ο ρόλος της οποίας θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων για τη στήριξη των γυναικών και της οικογένειας σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
► σε ό,τι αφορά στην περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, εκτός από το γεγονός της καθυστερημένης συγκρότησής της (μετά από ενάμιση χρόνο), υπάρχει και θέμα δημοκρατικής αντιπροσώπευσης των πολιτών της περιφέρειας.
► στην κατασκευή έργων που αφορούν ηλεκτροφωτισμούς δημόσιων χώρων, όπως δρόμων γηπέδων, δε γίνεται καμία αναφορά για χρήση φωτοβολταϊκών φωτιστικών ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Προηγούμενο άρθροΝέος Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας ο Γιώργος Γκράνας
Επόμενο άρθροΑλλαγές στα μέλη του Δ.Σ του Νοσοκομείου Καβάλας-Ο Γιώργος Τσακίρης απο τους ΑΝ.ΕΛ ανάμεσα στα νέα μέλη