Η Θράκη είναι γνωστή για τα νόστιμα εδέσματά της – από τις αλμυρές βασιλόπιτες μέχρι τις πρωτοχρονιάτικες κολοκυθόπιτες, τα πιάτα της περιοχής έχουν χορτάσει γενεές και γενεές Εβριτών. Το Alexpoli.gr αποφάσισε λοιπόν να ρωτήσει 3 Εβρίτισσες νοικοκυρές να μοιραστούν τις δικές τους αγαπημένες θρακιώτικες συνταγές!
Θρακιώτικα ρεβίθια
Η Αναστασία Τ., μεγαλωμένη στην Ορεστιάδα και μητέρα 2 παιδιών, πρότεινε τα ρεβίθια με μια δική της «πικάντικη» νότα. «Όλοι γνωρίζουν (αν και δεν αγαπούν όλοι) τα παραδοσιακά ρεβίθια, ωστόσο στα εβρίτικα ρεβίθια εγώ βάζω πάντα και κάτι καυτερό» δήλωσε η Αναστασία.
Χρόνος προετοιμασίας: 60′
Μερίδες: 4-5
Υλικά
• Ρεβίθια
• 1 καρότο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 1 καρότο
• 1 καυτερή πιπεριά
• Τοματοπολτό
• Αλάτι, μαύρο πιπέρι
• 2 κουταλιές μαγειρική σόδα
• Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1 Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα από το βραδύ μαζί με 2 κουταλιές μαγειρική σόδα και βραστό νερό.
2 Όταν έχουν φουσκώσει τα ξεπλένουμε καλά.
3 Βάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
4 Ρίχνουμε το καρότο σε φέτες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και την πιπεριά, το πιπέρι και τέλος το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.
Θρακιώτικη σκορδαλιά
Η Ελένη Δ., μεγαλωμένη στα Λουτρά Τραϊανούπολης και γιαγιά 9 εγγονιών, πρότεινε τη σκορδαλιά με έξτρα καρύδια. «Είτε ως συνοδευτικός μεζές σε ψάρι είτε απλά ως τσιμπολόγημα για το κρασί, η σκορδαλιά είναι απαραίτητο φαγητό για κάθε γεύμα. Ο Όμηρος υμνεί μόνο το θρακιώτικο γάλα και κρασί στην Οδύσσεια επειδή ξέχασε τη σκορδαλιά μας!» δήλωσε η Ελένη.
Χρόνος προετοιμασίας: 10′
Μερίδες: 3-4
Υλικά
• 3-4 σκελίδες σκόρδο
• 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο, μόνο την ψίχα
• 2 κούπες καρύδια
• 1 κουτάλι σούπας ξύδι
• 3 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο
• 0.5 κούπα νερό
• Αλάτι
Εκτέλεση
1 Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Η σκορδαλιά είναι έτοιμη! Αν γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό ακόμη.
Μοσχάρι στιφάδο
Για τη Σοφία Μ., γεννηθείσα στο Βάλτο Αλεξανδρούπολης και μητέρα 2 παιδιών, η αγαπημένη και δοκιμασμένη συνταγή είναι μοσχάρι στιφάδο.
Χρόνος προετοιμασίας: 35′
Μερίδες: 3-4
Υλικά
• 1.5 κιλό μοσχάρι
• 6-8 κρεμμύδια ξερά
• 2 κουταλιές σούπας ξύδι
• 1 κούπα νερό
• 2 δαφνόφυλλα
• 2 ντομάτες
• 1 κουταλιά γλυκού ντοματοπολτό
• Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
1 Βάζουμε σε κατσαρόλα μισή κούπα λάδι, αφήνουμε να κάψει και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις μεριές.
2 Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
3 Αν τα κρεμμύδια είναι μεγάλα, τα κόβουμε και τα χαράζουμε πριν τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά (15-20 λεπτά).
4 Σβήνουμε με ξύδι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
5 Μεταφέρουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το νερό με τον τοματοπολτό.
6 Χαμηλώνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει.
Πηγή:alexpoli.gr