Η Θράκη είναι γνωστή για τα νόστιμα εδέσματά της – από τις αλμυρές βασιλόπιτες μέχρι τις πρωτοχρονιάτικες κολοκυθόπιτες, τα πιάτα της περιοχής έχουν χορτάσει γενεές και γενεές Εβριτών. Το Alexpoli.gr αποφάσισε λοιπόν να ρωτήσει 3 Εβρίτισσες νοικοκυρές να μοιραστούν τις δικές τους αγαπημένες θρακιώτικες συνταγές!

Θρακιώτικα ρεβίθια

Η Αναστασία Τ., μεγαλωμένη στην Ορεστιάδα και μητέρα 2 παιδιών, πρότεινε τα ρεβίθια με μια δική της «πικάντικη» νότα. «Όλοι γνωρίζουν (αν και δεν αγαπούν όλοι) τα παραδοσιακά ρεβίθια, ωστόσο στα εβρίτικα ρεβίθια εγώ βάζω πάντα και κάτι καυτερό» δήλωσε η Αναστασία.

Χρόνος προετοιμασίας: 60′

Μερίδες: 4-5

Υλικά

• Ρεβίθια

• 1 καρότο

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 κρεμμύδια ξερά

• 1 καρότο

• 1 καυτερή πιπεριά

• Τοματοπολτό

• Αλάτι, μαύρο πιπέρι

• 2 κουταλιές μαγειρική σόδα

• Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1 Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα από το βραδύ μαζί με 2 κουταλιές μαγειρική σόδα και βραστό νερό.

2 Όταν έχουν φουσκώσει τα ξεπλένουμε καλά.

3 Βάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

4 Ρίχνουμε το καρότο σε φέτες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο και την πιπεριά, το πιπέρι και τέλος το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.

Θρακιώτικη σκορδαλιά

Η Ελένη Δ., μεγαλωμένη στα Λουτρά Τραϊανούπολης και γιαγιά 9 εγγονιών, πρότεινε τη σκορδαλιά με έξτρα καρύδια. «Είτε ως συνοδευτικός μεζές σε ψάρι είτε απλά ως τσιμπολόγημα για το κρασί, η σκορδαλιά είναι απαραίτητο φαγητό για κάθε γεύμα. Ο Όμηρος υμνεί μόνο το θρακιώτικο γάλα και κρασί στην Οδύσσεια επειδή ξέχασε τη σκορδαλιά μας!» δήλωσε η Ελένη.

Χρόνος προετοιμασίας: 10′

Μερίδες: 3-4

Υλικά

• 3-4 σκελίδες σκόρδο

• 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο, μόνο την ψίχα

• 2 κούπες καρύδια

• 1 κουτάλι σούπας ξύδι

• 3 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο

• 0.5 κούπα νερό

• Αλάτι

Εκτέλεση

1 Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Η σκορδαλιά είναι έτοιμη! Αν γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό ακόμη.

Μοσχάρι στιφάδο

Για τη Σοφία Μ., γεννηθείσα στο Βάλτο Αλεξανδρούπολης και μητέρα 2 παιδιών, η αγαπημένη και δοκιμασμένη συνταγή είναι μοσχάρι στιφάδο.

Χρόνος προετοιμασίας: 35′

Μερίδες: 3-4

Υλικά

• 1.5 κιλό μοσχάρι

• 6-8 κρεμμύδια ξερά

• 2 κουταλιές σούπας ξύδι

• 1 κούπα νερό

• 2 δαφνόφυλλα

• 2 ντομάτες

• 1 κουταλιά γλυκού ντοματοπολτό

• Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1 Βάζουμε σε κατσαρόλα μισή κούπα λάδι, αφήνουμε να κάψει και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις μεριές.

2 Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

3 Αν τα κρεμμύδια είναι μεγάλα, τα κόβουμε και τα χαράζουμε πριν τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά (15-20 λεπτά).

4 Σβήνουμε με ξύδι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.

5 Μεταφέρουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το νερό με τον τοματοπολτό.

6 Χαμηλώνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Πηγή:alexpoli.gr

Προηγούμενο άρθροΑντιδρούν οι κληρικοί στη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας
Επόμενο άρθροΔημ. Θεοδωρίδης: Να παρθούν μέτρα για τα λατομεία μαρμάρου της Θάσου