Μπορεί οι πιθανότητες να μην είναι με το μέρος τους, αλλά εάν πρέσβευε η λογική, δεν θα υπήρχαν τα λαχεία. Και μπορεί οι πιθανότητες να πετύχει κανείς όλους τους αριθμούς του τζόκερ να είναι στο 0,000004%, οι πιθανότητες όμως να βρείτε… θησαυρό στη γη της Ροδόπης πλησιάζουν το 1%.

Για να είστε τυχεροί, πάντως, χρειάζεστε γνώση, υπομονή, μηχανήματα και άδεια. Έτσι και χθες Τρίτη 09/02, ιδιώτες -αφότου έλαβαν τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες- άρχισαν να σκάβουν τη γη της Ροδόπης. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στην τοποθεσία «Πλατανάκια» μεταξύ Φολεάς και Δύμης, όπου -παρουσία της αστυνομίας- άρχισαν να σκάβουν. Η ομάδα ήταν 10 με 12 ατόμων, σύμφωνα με αναγνώστες του «Χ» που περνούσαν από το σημείο, ενώ άγνωστο παραμένει το εάν ο θησαυρός ήταν λίρες (τις οποίες αναζητούσαν) ή… άνθρακες!

Κι όμως, σκάβουν
Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και παρουσιάσει ο «Χ» αποδεικνύουν πως δεν λείπουν οι -σχεδόν κατά κανόνα άκαρπες- προσπάθειες ιδιωτών να βρουν θησαυρούς.

Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 263ων ανασκαφών για ανεύρεση θησαυρού στη Ροδόπη, από το 1934 μέχρι και τα τέλη του 2018, μόλις σε δύο περιπτώσεις βρέθηκε ο κρυμμένος θησαυρός. Στην πρώτη ανακαλύφθηκαν χρήματα, πεντόλιρα και φλουριά. Καθώς όμως ξεπερνούσαν την εκατονταετία παραδόθηκαν αρμοδίως ως κειμήλια και οι καταδείκτες έλαβαν χρηματική αποζημίωση. Στην δεύτερη περίπτωση, το 1998, ανασκαφή στο νομό μας έφερε στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους και μία υδροχόη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Και τότε τα ευρήματα παραδόθηκαν στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι καταδείκτες έλαβαν χρηματική αποζημίωση.

Τα παραπάνω, βεβαίως, συμβαίνουν όταν οι αναζητητές του θησαυρού δρουν επίσημα, ενώ δεν λείπουν στο νομό μας περιστατικά λαθραίων ανασκαφών και αρχαιοκαπηλίας που κατά το παρελθόν απασχολούσαν έντονα τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Ως προς τα νόμιμα τώρα, σύμφωνα με το άρθρο 1093 του Αστικού Κώδικα «εκείνος που βρήκε και πήρε στη νομή του κινητό πράγμα αξίας, κρυμμένο μέσα σε άλλο πράγμα, κινητό ή ακίνητο, τόσο καιρό ώστε να μην μπορεί να εξακριβωθεί ο κύριός του (θησαυρός) γίνεται κύριος του μισού θησαυρού. Ο άλλος μισός ανήκει στον κύριο του πράγματος όπου ήταν κρυμμένος ο θησαυρός».

Έτσι στην περίπτωση εύρεσης θησαυρού σε δημόσια έκταση, ο μισός θησαυρός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη και για επίσημη ανασκαφή σε ιδιωτικό χώρο απαιτείται άδεια ανασκαφής! Ο ευρέτης δεν θα λάβει αυτούσιο τον μισό θησαυρό, αλλά θ’ αποζημιωθεί σε χρήμα την αξία του μισού θησαυρού (άρθρο μόνο τού Νόμου 6133/1934). Ωστόσο, στην έννοια του θησαυρού δεν εμπίπτουν οι αρχαιότητες (αντικείμενα παλαιότερα του 1832), εν αντιθέσει με τις χρυσές λίρες Αγγλίας που αποτελούν «θησαυρό», εφόσον ο ιδιοκτήτης τους είναι άγνωστος, όπως διαβάζουμε σε καταγραφή του Φώτη Βαγενά, δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταδείκτης υποχρεούται να λάβει προηγουμένως άδεια για την αναζήτηση και ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού.

Αστικοί μύθοι και «σεντούκια»
Ως προς τους αστικούς μύθους, για την ύπαρξη καλά κρυμμένων θησαυρών στη γη της Ροδόπης, αυτοί δίνουν και παίρνουν διαχρονικά. Γι’ αυτό, κατά καιρούς τόσο κάτοικοι του νομού όσο κι «εξερευνητές» από άλλες περιοχές, δοκιμάζουν την τύχη τους -ή όπως κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται «τις γνώσεις τους»- σκάβοντας κι ελπίζοντας.

Στη Ροδόπη, μάλιστα, θρυλείται πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο καλά κρυμμένοι θησαυροί που σχετίζονται με τον Καρά Αλή και τον Πέτκοφ.

Αναφορικά με τον πρώτο, υπάρχει ο μύθος πως ο Καρά Αλή κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας συγκέντρωσε χρυσαφικά, λίρες και ασημικά από ληστείες τα φόρτωσε σε εφτά καμήλες και τα έβαλε μέσα σε μία σπηλιά κάπου στην Ροδόπη. Ο θρύλος λέει πως ο Καρά Αλή έφραξε την είσοδο με έναν τεράστιο βράχο, με αποτέλεσμα όσοι βλέπουν σήμερα σπηλιά με βράχο στην Ροδόπη να τους μπαίνουν ιδέες.

Όσον αφορά τον Πέτκοφ, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που αναζητούν τα ξυλοκιβώτια γεμάτα κοσμήματα και λίρες του κομιτατζή. Ο Αποστόλ Πέτκοφ Τερζίεφ ή Αποστόλ Βοεβόδας πραγματοποιούσε εξορμήσεις από τα βουνά της Κομοτηνής. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μέσα σε χαράδρες, σπηλιές ή λοφίσκους έχει κρύψει την αμύθητη περιουσία που έβγαλε από τις ληστείες.

Τώρα, εάν η λύση στην κρίση, βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, το αφήνουμε στην δική σας κρίση

Πηγή:www.xronos.gr

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Δημάρχου Θάσου για την απεικόνιση του Αγίου Ιωάννη εκ Θάσου στο επετειακό μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Επόμενο άρθροΙδιοκτητης καταστημάτων εστίασης και στη Καβάλα, παραδίδουν τα κλειδιά τους στη κυβέρνηση