%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%cf%82%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1

Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλά ακούστηκαν για το πότε οι δρόμοι λόγω της χιονόπτωσης είναι ανοιχτοί ή κλειστοί, αλλά και για το τι σημαίνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Κλειστοί είναι εκείνοι οι δρόμοι στους οποίους δεν μπορεί να κυκλοφορήσει συμβατικό αυτοκίνητο με αλυσίδες.  Εμείς βέβαια βαριόμαστε να φορέσουμε αλυσίδες ή δεν θέλουμε να φθαρούν τα ελαστικά μας και μόλις δούμε την πρώτη δυσκολία λέμε ότι ο δρόμος είναι κλειστός. Λάθος. Κλειστός είναι ο δρόμος που έχει τόσο χιόνι που ακόμη και οι αλυσίδες δεν κάνουν χρήση. Πολλές φορές είδαμε ανακοινώσεις της τροχαίας να λένε ότι η κίνηση γίνετε μόνο με αλυσίδες. Άρα ο δρόμος είναι ανοιχτός. Μάλιστα το βράδυ της Τρίτης η τροχαία δεν επέτρεπε κανέναν οδηγό να ανέβει την οδό 7ης Μεραρχίας της Καβάλας χωρίς αλυσίδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος ήταν κλειστός.

Και το κυριότερο, δεν νοείται ακόμη και στην εύκρατη Ελλάδα, μέσα στο καταχείμωνο ένα αυτοκίνητο να μην έχει αλυσίδες. Αυτή την απερισκεψία την έχουν πληρώσει χιλιάδες οδηγοί μένοντας ακινητοποιημένοι πολλές ώρες στους δρόμους. Ίσως θα έπρεπε η τροχαία στους ελέγχους της να ζητάει εκτός από το τρίγωνο, τον πυροσβεστήρα και το φαρμακείο, να έχουν οι οδηγοί υποχρεωτικά και αλυσίδες τον χειμώνα όπως γίνετε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με απλά λόγια αρμόδιο όργανο για την έκδοση της απόφασης κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας στις περιπτώσεις περιφερειακών και τοπικών καταστροφών μεγάλης και μικρής έντασης, είναι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη στον οποίο έχουν απευθυνθεί οι πληγέντες δήμοι. Οι γενικές κατευθύνσεις προβλέπουν την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Έτσι κάθε φορά που 5 ή 10 πόντοι χιόνι πέφτουν πάνω στους δρόμους, βάλτε τις αλυσίδες σας πριν αρχίσετε να οικτήρετε τους δήμους που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Κι αν δεν έχετε αλυσίδες και διακόψετε την κυκλοφορία, να ξέρετε ότι κάποιοι θα οικτήρουν εσάς!

Προηγούμενο άρθροΜε αλλαγές και σήμερα το πρόγραμμα του Υπεραστικού Κτελ Καβάλας
Επόμενο άρθροΚυπριακό Live – “Καθαίρεσαν” τον Αναστασιάδη – Εκτός… τραπεζιού οι ιδιότητες για να μην υπάρχει ο τίτλος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας