Παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η επίσημη παρουσίαση του λογότυπου, του βίντεο και των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις οποίες θα τιμηθεί η Επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Περιφέρεια «ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στο παραδοσιακό, στο διαχρονικό και στο νέο, ανάμεσα στο χθες, στο σήμερα και σε αυτό που θέλουμε για το αύριο της περιοχής μας» και τόνισε ότι το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει η Περιφέρεια είναι διπλό: από τη μια πλευρά ο σεβασμός στις παραδόσεις και στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής και από την άλλη η εξωστρέφεια, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ζωή Κοσμίδου παρουσίασε το βίντεο, το λογότυπο και το branding της Περιφέρειας για την Επέτειο, ενώ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ανέπτυξε τον σχεδιασμό και τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων.

Την εκδήλωση παρουσίασης πλαισίωσαν οι Θρακιώτισσες σολίστ Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, η παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, μουσικά σχήματα του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής καθώς επίσης και μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής με την αστική παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής.

Η ομιλία του κ. Μέτιου:

Κυρίες και κύριοι,

Οι κάτοικοι της Θράκης έχουμε το προνόμιο αλλά και την ευθύνη μιας σπουδαίας κληρονομιάς:

είμαστε φορείς μιας μακραίωνης ιστορίας πολιτισμού που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Από την αρχαία Θράκη των Βιστώνων, των Οδρυσών, των Κικόνων και των ελληνικών αποικιών στα θρακικά παράλια, από τον Ορφέα, τον Πρωταγόρα και τον Δημόκριτο, μέχρι τους Κομνηνούς του Βυζαντίου, τον Χατζηαντώνη και τη Δόμνα Βισβίζη, τον Γεώργιο Βιζυηνό, τους Καραθεοδωρήδες, και τον Μάνο Χατζιδάκι, η Θράκη είναι παρούσα στη ζωή του κόσμου με τις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική και τους αγώνες της.

Παράλληλα, για αιώνες, σε αυτοκρατορίες που διαδέχονταν η μία την άλλη, η Θράκη με τη γεωγραφική της θέση αποτελούσε πάντα «πέρασμα», «γέφυρα» και «σταθμό» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

Η αρχαία Via Egnatia καθόρισε την ιστορία της περιοχής μας για πάνω από 2000 χρόνια. Για αυτό και σήμερα δημιουργούμε την πολιτιστική διαδρομή της Via Egnatia και διαθέτουμε πόρους για να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αφήσει πάνω μας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας.

—————————————-

Σε αυτή τη μακραίωνη και πλούσια ιστορία, το έτος 1920 αποτελεί ορόσημο: με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τις ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Θράκη κατακυρώθηκε στην Ελλάδα και ο τόπος μας έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού εθνικού κορμού.

Οι δεκαετίες που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολες.

Για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θράκη, χρειάστηκε μια τιτάνια προσπάθεια.

Σε αυτή τη δύσκολη όμως στιγμή για το Γένος μας η Θράκη άνοιξε την αγκαλιά της και έγινε νέα Πατρίδα για χιλιάδες Ρωμιούς, Ανατολικοθρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιους,   Καππαδόκες.

Αλλά και αργότερα, όταν οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας ήταν τεταμένες, η Θράκη μετατράπηκε για δεκαετίες σε κλειστό σύνορο, σε όριο και σε ανάχωμα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως, οι Θράκες δεν το έβαλαν κάτω.

Η ιστορία της ελεύθερης ελληνικής Θράκης είναι ποτισμένη με το σθένος και την ελπίδα των κατοίκων της, που ποτέ δεν έπαψαν να μοχθούν για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τον τόπο τους.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε πολλά:

1 Πρώτον, δημιουργήσαμε ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης μοναδικό στη Ευρώπη.

Ένα μοντέλο που θεωρεί την πολυπολιτισμικότητα πλούτο, που βασίζεται στην κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό και το οποίο νιώθουμε όλοι ότι οφείλουμε να προστατεύουμε από την ανευθυνότητα ορισμένων, που ευτυχώς είναι ελάχιστοι.

• Δεύτερον, κάναμε σημαντικά βήματα στο ζήτημα της ανάπτυξης:

• οι πόλεις της Θράκης μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν

• η καλλιεργήσιμη γη αυξήθηκε

• ιδρύθηκε και λειτουργεί ένα πολύ σημαντικό πανεπιστήμιο

• κατασκευάστηκαν υποδομές στις μεταφορές που μας ανοίγουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης στο εμπόριο και στον τουρισμό.

—————————————-

Σήμερα, 100 ολόκληρα χρόνια μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στην Ελλάδα, η Θράκη βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές, ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να χαράξουμε νέες κατευθύνσεις για τους πολίτες και την κοινωνία και να αφήσουμε το δικό μας θετικό αποτύπωμα στον τόπο.

Για να το πετύχουμε, ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι Περιφέρειες έχουν αυξημένο αναπτυξιακό ρόλο.

Και σε μια εποχή που η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Αν παλαιότερα η διασυνοριακότητα θεωρούνταν αδυναμία, σήμερα μπορεί να μας δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον.

Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά. Αρκεί να σταθούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και να απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις της εποχής.

Με φρέσκιες ιδέες, συνέργειες και μεθοδική δουλειά μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες ανάπτυξης για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αυτό το διπλό μήνυμα, του σεβασμού των παραδόσεων και της ιστορικής κληρονομιάς από τη μια, της εξωστρέφειας και της θετικής αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων από την άλλη, είναι που θέλουμε να περάσουμε μέσα από τις επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω αλλά και να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Περιφέρειας, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, καθώς και όλα τα μέλη της Επιτροπής, για το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις που σχεδίασαν ισορρόπησαν ιδανικά ανάμεσα στο παραδοσιακό, το διαχρονικό και το νέο, ανάμεσα στο χθες, το σήμερα και αυτό που θέλουμε για το αύριο της περιοχής μας.

Και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής ονομαστικά:

• Τον Θεόδωρο Αγγλιά

• Τον Παύλο Δαμιανίδη

• Την Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή

• Τη Ζωή Κοσμίδου

• Τον Νίκο Πινάτζη

• Και τον Βασίλη Πνευματικάκη

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στη δημιουργία της «Παγκόσμιας Ψηφιακής Κοινότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί που κατάγονται από την Περιφέρειά μας αλλά ζουν και διαπρέπουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, να κρατάνε επαφή με την Περιφέρειά μας και να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Και βέβαια εμείς θα τους προσκαλέσουμε εδώ ώστε να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία τους.

—————————————-

Κυρίες και κύριοι,

κάθε επέτειος έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα.

Είναι μια ευκαιρία να αποτιμήσουμε τη διαδρομή που έχουμε διανύσει, να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα και να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να πορευτούμε στο μέλλον.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει όλα τα στοιχεία που μπορούν να της εξασφαλίσουν ένα σταθερό μέλλον με ευημερία και προοπτική.

Διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν.

Με συνεργασία και ομοψυχία όμως μπορούμε σήμερα να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΗ Περιβαλλοντική κίνηση Θάσου περπάτησε στον ορεινό όγκο πάνω από τους οικισμούς Καζαβίτι και Σωτήρα
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές απο την Ελλάδα προς την Ιταλία