Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, διεξήχθη την Πέμπτη στη Ξάνθη, η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία συμμετείχαν είκοσι δύο Δήμαρχοι.
Τον Υπουργό καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ενώ τον συντονισμό της Συνεδρίασης, είχε φυσικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος μάλιστα αφού καλωσόρισε με τη σειρά του τον Υπουργό, έθιξε και μερικά ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στον…«κόφτη» που έρχεται και τον οποίο όπως επεσήμανε «θα τον πολεμήσουμε όλοι οι Δήμαρχοι γιατί δεν αντέχουμε άλλο». 

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε ήταν το ότι «θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η πειθαρχική από την ποινική ποινή των αιρετών και να μπει ένα όριο στις χρηματικές εγγυήσεις».

Ακόμη ένα γενικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν ουκ ολίγοι Δήμοι της περιοχής, είναι και αυτό με τις μετατάξεις των Δημοτικών Υπαλλήλων στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε «αφαίμαξη» του προσωπικού.

Φωτεινό παράδειγμα για αυτήν την κατάσταση είναι ο Δήμος Τοπείρου, ο οποίος δεν διαθέτει μηχανικούς προκειμένου να υλοποιηθούν και τα ανάλογα έργα.


Αναφορικά τώρα με την Αλεξανδρούπολη ο κ. Λαμπάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει και το «πρόβλημα» που υπάρχει με το «Γραφείο Πολιτικού Ασύλου» των Προσφύγων.

Γραφείο, για το οποίο ζητείται η απομάκρυνσή του από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, με την προτίμηση η έδρα να πάει προς τη Θεσσαλονίκη προκειμένου «να μην υπάρχει…«προσβολή» των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα με προχθεσινό ΦΕΚ, το γραφείο αυτό μετονομάστηκε σε «Κέντρο Πολιτικού Ασύλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

«Ήρθατε σε μια Περιφέρεια φτωχότερη σε σχέση όχι μόνο με αυτές της Ελλάδος, φτωχότερη σε όλη την Ευρωπαική Ένωση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπάκης, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό, σημειώνοντας ότι «μαζί με την υπόσχεση της ανασυγκρότησης της Οικονομίας της περιοχής, θα πρέπει να προωθηθούν και οι υποσχέσεις όλων των Κυβερνήσεων πριν από εσάς». 

«Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λαμπάκη αλλά και το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και βέβαια και όλους τους Δημάρχους που έκαναν τον κόπο να είναι σήμερα εδώ και να κάνουμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση» υπογραμμίζει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ο πρώτος στόχος της προσπάθειάς μου είναι να καλλιεργήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης διότι όταν υπάρχει η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Υπουργό και στους Δημάρχους, τότε γινόμαστε όλοι πιο παραγωγικοί και πιο δημιουργικοί και αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρηθεί για να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «εγώ πιστεύω στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι ο Δήμος είναι το πρώτο προσβάσιμο κύτταρο του πολίτη στην εξουσία και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνά η πατρίδα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και ιδιαίτερα κοινωνικά στρώματα που παραδειγματικά δέχθηκαν την μεγαλύτερη πίεση από αυτή την κοινωνική και οικονομική κρίση».

Έτσι όπως σημειώνει, «στα πλαίσια αυτής της σχέσης, επιχειρώ να κάνω δυο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το πολυνομοσχέδιο που είναι στα χέρια των Δημάρχων, περιμένουμε να γίνουν από τους ίδιους παρατηρήσεις διορθωτικού χαρακτήρα και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε νομοσχέδιο χωρίς να είναι στη δημόσια διαβούλευση, γιατί ακριβώς θέλουμε να εμπεδώσουμε και τη σχέση εμπιστοσύνης και να γνωρίσουμε τη γνώση και την δυνατότητα που έχουν οι Δήμαρχοι μέσα από τα βιώματα και τις καθημερινές δυσκολίες που έχουν, να προτείνουν λύσεις που να απαλλάσσουν τον θεσμό από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας».

Πηγή:epikairotitaxan.blogspot.gr

Προηγούμενο άρθροΤα τοπικά προϊόντα της Καβάλας στις Βρυξέλλες
Επόμενο άρθροΕκπαίδευση πυροσβεστών στις εγκαταστάσεις τηςEnergean Oil & Gas