Την παράταση του μέτρου των προσωρινών πεζοδρομήσεων σε οδούς του κέντρου της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες πεζοδρομήσεις, μεταξύ παραλιακής και Λεωφόρου Δημοκρατίας, ισχύουν εδώ και αρκετούς μήνες και εντάσσονται στο πλαίσιο μέτρων που έχουν ληφθεί πανελλαδικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και περίπου ένα χρόνο, σε όλη την επικράτεια, έχουν επιβληθεί ως μέτρο πρόληψης, περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, ειδικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ειδικοί κανόνες στις συναθροίσεις κλπ. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν4688/2020, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίσταται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης. Έτσι, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του κάθε Δήμου ή της Περιφέρειας, είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητάς τους, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης/στάσης/στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑμεΑ.

Σε αυτό το έκτακτο νομοθετικό πλαίσιο, που έλαβε παράταση έως τις 31.05.2021, προσαρμόζεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με τη νέα απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία προβλέπει τη συνέχιση του καθεστώτος της προσωρινής πεζοδρόμησης, για όλο το 24ωρο, στις παρακάτω οδούς:

Α. Στην οδό Κουντουριώτη από την οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Ειρήνης (το υπόλοιπο τμήμα της οδού είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος σύμφωνα με την υπ αριθμ 2086/21.07.2016 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης – ΦΕΚ 2549Β/2016).

Β. Στην οδό Δικαστηρίων από την οδό Καραϊσκάκη έως την οδό Ψαρών.

Γ. Στην οδό Φωκά από την οδό Λ. Δημοκρατίας έως την οδό Ειρήνης και την οδό Ειρήνης από την οδό Φωκά έως την οδό Ψαρών.

Δ. Στην οδό Ζαρίφη από την οδό Σωκράτη Οικονόμου έως την οδό Β. Αλεξάνδρου (το υπόλοιπο τμήμα της οδού είναι χαρακτηρισμένος πεζόδρομος σύμφωνα με το ισχύον Ρυμοτομικό Σχέδιο Αλεξανδρούπολης).

Ακόμη, επισημαίνεται πως «κατά το χρόνο πεζοδρόμησης των οδών αυτών, απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων παρά την οδό. Κατά το χρόνο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των ανωτέρω οδών, ισχύει ο Κανονισμός λειτουργίας πεζοδρόμων που ορίζει τον τρόπο πρόσβασης / χρήσης από μόνιμου κατοίκους, οχήματα Φ/Ε, έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ), ΑΜΕΑ κλπ. Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται και η χρήση των πεζοδρόμων από οχήματα ΤΑΧΙ, μετά από κλήση, για την επιβίβαση / αποβίβαση στους χώρους κατοικίας εμποδιζόμενων και ΑΜΕΑ ατόμων».

Προηγούμενο άρθρο8 ΜΑΡΤΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροΟριστικό: Παράταση του lockdown μέχρι τις 22 Μαρτίου – Ξεκινά ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας