Με πλήρη επιτυχία, και με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία από την διασπορά του Covid-19, ολοκληρώθηκαν χθες στην Ορεστιάδα μια σειρά από προβλεπόμενες δράσεις του διακρατικού έργου GreeTHiS – Πράσινος Τουρισμός και Ιστορική Κληρονομιά : ένα εργαλείο για την ανάπτυξη της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Είκοσι και πλέον εκπρόσωποι των εταίρων του Δήμου Ορεστιάδας από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Γεωργία συμμετείχαν ενεργά και διαδραστικά, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ, με τον ίδιο τρόπο πολλαπλάσιοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνέδραμαν τις δράσεις, με την επιστημονική γνώση και την επαγγελματική εμπειρία τους, τόσο στο Τελικό Συνέδριο που υλοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου όσο και στην δράση «Πράσινο Σαββατοκύριακο, που υλοποιήθηκε στις 19 & 20 Νοεμβρίου.

Τόσο οι εταίροι του έργου όσο και ομιλητές και άλλοι συμμετέχοντες, συνέδραμαν τις θεματικές ενότητες που αφορούσαν στην αναζήτηση πρωτοποριακών λύσεων για την ανάδειξη του τοπικού ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου των εμπλεκομένων περιοχών και συγκεκριμένα συζητήθηκαν παρεμβάσεις στο περιβάλλον, στην καινοτομία, την ενέργεια και τον τουρισμό, όπως είναι οι ενεργειακές μελέτες και ο κοινός Οδικός Χάρτης για την ανάπτυξη του Πράσινου Τουρισμού, μεταξύ άλλων.

Τις δράσεις του έργου και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για το μέλλον οι συμμετέχοντες φορείς και οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Λεκάνης Μαύρης Θάλασσας, πλαισίωσε θεματικά η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην οποία, μάλιστα, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια χαιρετίζοντας τις εργασίες του τελικού συνεδρίου η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κα Άννα Δάντη.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου οι εταίροι του έργου πραγματοποίησαν την τελευταία τεχνική τους συνάντηση και συζήτησαν τις ενέργειες που απομένει να κάνει η κάθε χώρα για να ολοκληρωθεί το εκτελεστικό και διαχειριστικό σκέλος του έργου. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, είναι και η παράδοση των ψηφιακών εφαρμογών που αναπτύσσονται και θα εγκατασταθούν στο Ψηφιακό Μουσείο που θα κοσμεί το Εκθεσιακό Κέντρο Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, το οποίο επίσης χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα της Λεκάνης για τη Μαύρη Θάλασσα 2014-2020 μέσα από το έργο GreeTHiS.

Τις εργασίες των τετραήμερων δράσεων παρακολούθησε ενεργά και με έκδηλο ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Βασίλης Μαυρίδης ενώ το παρόν επίσης έδωσαν, δια ζώσης ο Δήμαρχος Σουφλίου, κ. Παναγιώτης Καλακίκος και η Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κα Ελένη Ιντζελεπίδου και ψηφιακά ο Δήμαρχος Θάσου, κ. Ελευθέριος Κυριακίδης.

Στο καλωσόρισμα των εταίρων αναφέρθηκε στην μεθοδικότητα και το αποτέλεσμα που παράχθηκε τόσο στον Δήμο Ορεστιάδας, για το οποίο ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες και του συνεργάτες του που εργάστηκαν με ζήλο για το αποτέλεσμα που παραδίδεται πια τόσο στον Δήμο όσο και στην τοπική κοινωνία, ενώ, κατά τον αποχαιρετισμό των διακρατικών συνεργατών εκφράστηκε η από κοινού δέσμευση για την επέκταση της συνεργασίας σε άμεσο μελλοντικό χρόνο ώστε να παραχθεί ένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία για την Ορεστιάδα και τους δημότες της.

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το τελικό Διεθνές Συνέδριο του έργου “Destinations for all”