Μπορεί ο Περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος να δήλωνε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 ότι άμεσα θα ξεκινήσει η καταβολή της μη επιτρεπτέας ενίσχυσης αντιμετώπισης της πανδημίας, για τουλάχιστον 1.000 δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις έχουν λάβει την τελική έγκριση, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία.

Παράλληλα δήλωνε πως άλλες 4.000 αιτήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, από το σύνολο των 19.000 που είχαν υποβληθεί μέχρι τότε, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 25.000 αιτήσεις.

Αν αναλογιστούμε ότι οι πρώτες αιτήσεις υποβλήθηκαν αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, εκτιμούμε ότι η όλη διαδικασία της επεξεργασίας των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί… καλό καλοκαίρι.

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι υπάλληλοι της ΔΕΣΜΟΣ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να προχωρήσουν με όση μεγαλύτερη ταχύτητα γίνεται την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και έγκρισης των αιτήσεων, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι για την έλλειψη προσωπικού, ευθύνεται η παράταξη της αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση», που έχει υποβάλλει ενστάσεις και καταγγελίες υποχρεώνοντας έτσι της ΔΕΣΜΟΣ να μην μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω των lockdown για τον κορονοϊό και η ελπίδες τους για τη διάσωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας είχαν «επενδυθεί» στην μη επιτρεπτέα ενίσχυση της ΠΑΜΘ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την προσωρινή πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, μας ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 22.000 αιτήσεις και έχουν επεξεργαστεί οι 3.000. Οι πρώτες 1.000 που έχουν ήδη εγκριθεί, αναμένεται να πληρωθούν στις επόμενες 10-15 ημέρες.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι δικαιούχοι πως η επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται με αυστηρό κριτήριο την ημερομηνία υποβολής.

Επίσης η κ. Ιωαννίδου σημείωσε πως από το σύνολο των 25 υπαλλήλων της ΔΕΣΜΟΣ οι 18 ασχολούνται αποκλειστικά με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων της μη επιστρεπτέας προκαταβολής και αναγκαστικά μένουν πίσω, κάποια άλλα προγράμματα που διαχειρίζεται η Εταιρεία.

Σημείωσε παράλληλα πως ανάλογες εταιρείες άλλων Περιφερειών προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, κάτι που δεν έγινε δυνατό στη ΔΕΣΜΟΣ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού στη Γενική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό, η πλειοψηφία που κατέχεται από τα Επιμελητήρια και το ΔΠΘ, δεν ενέκριναν τις προσλήψεις παρ’ όλο που υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια, και αποφασίστηκε η πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών από το μητρώο αξιολογητών. Ωστόσο παρά την προσφορά από την ΔΕΣΜΟΣ προς τους αξιολογητές, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία απάντηση – ανταπόκριση για συνεργασία.

«Από την πλευρά μου ως προσωρινή πρόεδρος που είμαι στη ΔΕΣΜΟΣ, αφού δεν προσήλθαν τα Επιμελητήρια στο διοικητικό συμβούλιο για εκλογή προέδρου, και μη έχοντας της απαιτούμενες αρμοδιότητες, κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να δώσω κίνητρα και εμψύχωση στους υπαλλήλους για να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η επεξεργασία των αιτήσεων της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» δήλωσε η κ. Ιωαννίδου τονίζοντας πως αυτοί του αρνήθηκαν τις προσλήψεις και τη διευκόλυνση για ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών έγκρισης «ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πηγή:www.evros24.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται η ανάπλαση στο κέντρο της Ελευθερούπολης
Επόμενο άρθροΣκάνδαλο των µπλε κάδων: 98.000.000 € χρωστά η Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στους δήμους της χώρας