Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2021 στην κεντρική σελίδα του Δήμου, για τη Β Φάση του ΓΠΣ (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου), ανακοινώνουμε σήμερα την πρόταση των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, για το ζήτημα της μεταφοράς του ΚΤΕΛ σε χώρο διαφορετικό από αυτόν που προτείνεται (πλησίον του Πέτρινου κτηρίου του συγκροτήματος του Γαλλικού Σταθμού).

Δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως χώρος για «Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)» με δύο ενδιάμεσους θύλακες με χαρακτηρισμό “Χονδρεμπόριο”

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: το ΚΤΕΛ να μεταφερθεί εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα και ειδικότερα στο Ανατολικό τμήμα της, όπως αυτή απαλλοτριώθηκε πρόσφατα με την ΚΥΑ 3100.2/64419/2020 (ΦΕΚ 656/Δ/09-10-2020) όπου δεν έχουν ακόμη οριστεί ειδικές χρήσεις (Master Plan), όπως αυτές καθορίσθηκαν στο υπόλοιπο τμήμα του Λιμένα Αλεξανδρούπολης με την Υ.Α. 8216/94/13 – ΦΕΚ 132/ΑΑΠ/17.04.2013 και προβλέπει Αναψυκτήρια, Πολιτιστικά κέντρα, Χώρους συνάθροισης κοινού, Εμπορικά Καταστήματα κ.α.
Πιστεύουμε ότι το ΚΤΕΛ μπορεί να βρει επαρκή χώρο εντός της νέας απαλλοτριωθείσας έκτασης (περίπου 200 στρέμματα), ώστε να εγκατασταθεί ΜΟΝΙΜΑ, με πολλά πλεονεκτήματα στη θέση αυτή.
• Άμεση πρόσβαση στην Ανατολική Περιφερειακή η οποία καταλήγει εντός του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στην νέα απαλλοτρίωση (ανατολικό τμήμα του Λιμένα).
• Χωροθέτηση σε θέση κοντινότερη στο Αμαξοστάσιο του ΚΤΕΛ στην Αμφιτρίτη με δυνατότητα αναμονής στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα.
• Άμεση πρόσβαση σε ταξιδιώτες που κάνουν χρήση του Λιμένα.
• Ευκολότερη πρόσβαση στην Εγνατία Οδό μέσω της Ανατολικής Περιφερειακής.
• Επαρκής χώρος για μόνιμη και σύγχρονη εγκατάσταση, πλαισιωμένη από τις υπόλοιπες δράσεις του Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Αναψυκτήρια, Εμπορικά κέντρα κτλ).
• Χώρος στάθμευσης για ΤΑΧΙ και ΙΧ.
• Έξοδος Διαφυγής από την οδό Καραολή & Δημητρίου (δεύτερη είσοδος του Λιμένα Αλεξανδρούπολης).
• Αποφυγή περίπλοκων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επί της Οδού Λεωφόρου Δημοκρατίας (Πέτρινο κτίριο) που είναι Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο, καθώς επίσης και τον ισόπεδο κόμβο με τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ (Απόφαση Αποκεντρωμένης Περιφέρειας 3835/15.01.2019 – ΦΕΚ 328 Β 2019).

Τα παραπάνω θα συμβάλουν και στην βελτίωση της επισκεψιμότητας των χώρων του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης καθώς και στην βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης του ΚΤΕΛ αλλά και στην αύξηση του επιβατικού κοινού του.
Επιπλέον, είναι εναρμονισμένη με την κατεύθυνση του ΓΠΣ να χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή ως «Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)».

Με την υιοθέτηση της πρότασής μας από πλευράς Δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη ΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ, είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο θα δοθεί μία οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα της μεταφοράς του ΚΤΕΛ αλλά και το ιστορικό συγκρότημα του Γαλλικού Σταθμού θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί.

Η Διαχειριστική ομάδα

Προηγούμενο άρθροΕκ νέου πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας ο Γιώργος Γραμμένος
Επόμενο άρθροΓκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτιση με την «γραφική Ολλανδέζα»