Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αναστάσιος Δημοσχάκης (Έβρου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας) και Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας) κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, σχετικά με τις συνέπειες των «κόκκινων» δανείων και την προστασία ειδικά των ευαίσθητων περιοχών όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ερωτώνται πρώτα από όλα οι Υπουργοί για το ύψος και τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και δευτερευόντως για τους τρόπους προστασίας της περιουσίας και της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων από τις συνέπειες οφειλών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες για θεμιτούς λόγους.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Οικονομικών
            κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Προστασία από τις συνέπειες των «κόκκινων» δανείων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Μια από τις σημαντικότερες προβλέψεις των Κυβερνήσεων των ετών της κρίσης υπήρξε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η συγκεκριμένη κάλυψη είχε νομικά κατοχυρωθεί μέχρι και το τέλος του 2014, με τον Ν. 4224/2013 (νομοθεσία περί δεοντολογίας λειτουργίας των τραπεζών) οπότε και είχε εξελιχθεί σε ένα εργαλείο πραγματικής προστασίας των αδυνάτων, θεσμοθετώντας συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την εκμετάλλευση ενός τόσο σημαντικού θεσμού από ευκαιριακούς αρνητές πληρωμής εις βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εις βάρος δηλαδή της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Πρακτικά, μέχρι σήμερα, η προστασία της πρώτης κατοικίας στηρίζεται στην νομοθεσία των προηγούμενων Κυβερνήσεων, με τον Ν. 3869/2010 και τον Ν. 4224/2013.
Όμως, με την Ελληνική Οικονομία να κατακρημνίζεται και τις θυσίες των Ελλήνων να ακυρώνονται ημέρα με την ημέρα από την στιγμή που ξεκίνησε η περιβόητη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης, η προστασία των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, από τις συνέπειες της αδυναμίας κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεών τους οιασδήποτε μορφής και ειδικά για την επιχειρηματικότητα, πέρα από την πρώτη κατοικία, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ακόμα μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη αυτή για τις ευαίσθητες περιοχές των Νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, όπου συγκλίνουν Εθνικά θέματα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
Ποιο είναι το ποσό και ποιος ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων του ιδιωτικού τομέα σήμερα και ποια η διαχρονική τους εξέλιξη την περίοδο διακυβέρνησής σας (από τον Ιανουάριο 2015) σε κάθε Νομό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Ποια είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, φυσικών ή νομικών προσώπων);Πώς σκοπεύετε να κατοχυρώσετε την προστασία της πρώτης κατοικίας; Τι θα προτείνετε στους εταίρους μας; Μελετάτε την εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού διαρκούς προστασίας της πρώτης κατοικίας βάσει των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών επιδόσεων της χώρας, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης υπαγωγής μας σε μόνιμο μηχανισμό επιτήρησης εξαιτίας της πολιτικής σας; Σκοπεύετε να επικεντρωθείτε στην προστασία της κατοικίας πολιτών σε ευαίσθητες, ειδικά σε εθνικό επίπεδο, περιοχές, όπως ο Έβρος και οι λοιπές ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;Σε ότι αφορά την λοιπή ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, η οποία αποτέλεσε κατ’ εξοχήν προορισμό της αποταμίευσης των Ελληνικών νοικοκυριών και της στήριξης του μέλλοντος των παιδιών τους, υπάρχει η πρόβλεψη προστασίας της, υπό την μορφή διευκόλυνσης της εξυπηρέτησης των δανείων τα οποία καθίστανται ληξιπρόθεσμα για θεμιτούς λόγους;Αντιστοίχως, οφειλές από προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια, οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες για θεμιτούς λόγους, θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης, ώστε οι συνέπειες τους να μην καταστούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την απασχόληση;Τέλος, σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να προστατεύσετε την απασχόληση μέσα από την προστασία της επιχειρηματικότητας, σε επίπεδο λειτουργίας και ιδιοκτησίας, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως ο Έβρος, η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Καβάλα και η Δράμα;

Προηγούμενο άρθροΜεγαλύτερο μπάτζετ και πρωταθλητισμό για τον ΑΟΚ
Επόμενο άρθροΜε υποσχέσεις για αναπτυξιακά έργα και έξοδο απο την κρίση ο Χρήστος Σπίρτζης στη Καβάλα-video