Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την υπ΄αρ. 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αρ. 997/1.4.2016 ΦΕΚ, καταργήθηκε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988, και οι τροποποιήσεις, που προέβλεπε την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Μια απόφαση κατάργησης του ευεργετικού νομοθετήματος προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που κρίνεται από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, ως απαράδεκτη και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και τεκμηρίωση.

Ένα μέτρο το οποίο από το 1988 έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις, ενίσχυε την απασχόληση και βοηθούσε στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που είναι απομακρυσμένες από το κέντρο και που συνθλίβονται από τον έντονο ανταγωνισμό και των γειτονικών χωρών, έρχεσθε να τις καταστρέψετε και να οδηγήσετε ταυτόχρονα εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι σήμερα, σχετικά με την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας πραγματοποιήθηκαν μετά τη διαπίστωση της δεινής οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειά μας, (υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλό ΑΕΠ, γειτνίαση με χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και φορολόγησης). Κατά συνέπεια, δημιουργήθηκαν αποτελεσματικά μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στον νομό Καβάλας, και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Το Επιμελητήριό μας γίνεται καθημερινά πλέον, αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών των μελών του, οι οποίοι πλήττονται καθοριστικά από την εφαρμογή του μέτρου και οδηγούνται στην πτώχευση των επιχειρήσεων, στην απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία και την φτώχεια στην περιοχή μας.

Και δυστυχώς παρά τις συνεχείς πιέσεις και οχλήσεις για να δεχτείτε τα Επιμελητήρια, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις και απόψεις μας, οι οποίες βασίζονται σε γνωμοδοτήσεις με νομική τεκμηρίωση, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν ενισχύσεις των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβατές με την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, εσείς ακούσατε μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και άλλους εχθρούς της αγοράς και της επιχειρηματικότητας και προχωρήσατε αβασάνιστα στην απόφαση σας.

Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για ανάπτυξη στη χώρα μας, βελτίωση της επιχειρηματικότητας – ανταγωνιστικότητας και διείσδυσης σε ξένες αγορές με την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αποδεικνύονται μάταιες, καθώς το κόστος μισθοδοσίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και τις αποκλείει να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

          Πρέπει επιτέλους να καταλάβετε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθάνε στο αρνητικό κλίμα ύφεσης και μαρασμού που βιώνουμε. Η χώρα μας χρειάζεται αναπτυξιακά κίνητρα και δράσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα και θα βοηθήσουν, ιδιαίτερα την πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας μας, να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις.

Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας, από την μη έγκαιρη καταβολή του κόστους μισθοδοσίας που από το 2010, δεν έχουν πληρωθεί, και για το οποίο και δεν αναφέρεται τίποτα για το πώς οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να το ανακτήσουν, τις οδηγεί σε τραπεζικό δανεισμό με αυξημένα επιτόκια και αμφίβολα αποτελέσματα για την επιβίωσή τους στα πλαίσια του έντονου ανταγωνισμού .

Κύριε Υπουργέ,

Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, για την επανεξέταση του ζητήματος, καθώς η εφαρμογή του νέου μέτρου καταστρέφει κάθε μορφή στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και απασχόλησης στην περιοχή μας.

Ελπίζουμε σύντομα να έχετε κάτι να ανακοινώσετε για το πώς βλέπεται την ανάπτυξη της περιοχής μας, με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις και όχι με αποφάσεις που μας καταδικάζουν σε εξαθλίωση. 

Προηγούμενο άρθροΝαυάγιο στη διαπραγμάτευση – Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Τσίπρας – Το σκηνικό μυρίζει… εκλογές!
Επόμενο άρθροΓεμίζει τοίχους της καλοσύνης η Αλεξανδρούπολη!