Συλλεκτικά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών αλλά και τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο “World Money Fair 2020”, στο Βερολίνο.

Στο επετειακό νόμισμα, απεικονίζεται ένα αρχαίο νόμισμα από τα Άβδηρα με έναν γρύπα, δηλαδή ένα ορνιθομορφικό μυθικό πλάσμα ενώ περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις «100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης» και «Ελληνική Δημοκρατία 2020». Το συγκεκριμένο θα κυκλοφορήσει σε 743,000 κομμάτια όποτε ίσως φτάσει στα χέρια μας ίσως και όχι.

Ο Γρύπας ήταν το έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ.. Η πρώτη αυτή αποικία δεν ευδοκίμησε.

Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω, που έφεραν ως εμπροσθότυπο κεφαλή του Απόλλωνα και στον οπισθότυπο γρύπα.

Πηγή:e-evros.gr

Προηγούμενο άρθροMEGA: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα του νέου καναλιού
Επόμενο άρθροΠ.Α.Ε. Α.Ο.ΚΑΒΆΛΑ 1965 – ΤΡΙΓΛΙΑ