Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στόχος αυτών των συναντήσεων υπήρξε ο καλύτερος συντονισμός ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες και γιγαντώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης των τελευταίων 6 χρόνων, αλλά, παράλληλα, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει συνολικά η περιοχή, με κορύφωση την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Η πρώτη συνάντηση των Βουλευτών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, υπεύθυνο για την διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρέθηκε συνολικά ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της Περιφέρειας, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που επίκειται να κατατεθεί σύντομα στην Βουλή και η διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Οι Βουλευτές επισήμαναν από την μεριά τους τα έντονα φαινόμενα αποβιομηχάνισης που παρατηρήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ στην Περιφέρεια ΑΜΘ και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα, μετέφεραν την αγωνία τους προς τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, τα προγράμματα του νέου πακέτου ΕΣΠΑ 2014-2020, να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, σε έργα υποδομής, σε έργα που θα αφήσουν συνολικά ανεξίτηλο αναπτυξιακό στίγμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί άμεσα κοινή ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο προτάσεων με συγκεκριμένο αναπτυξιακό χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ ταυτόχρονα, υιοθετήθηκε και η πρόταση για την διεξαγωγή, σε επίπεδο Περιφέρειας, εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα για τα νέα προγράμματα που περιλαμβάνει το Πακέτο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η δεύτερη συνάντηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, υπεύθυνη για θέματα απασχόλησης, κα Ράνια Αντωνοπούλου. Σε αυτήν την συνάντηση, υπήρξε πλήρης ενημέρωση των Βουλευτών από πλευράς Υπουργείου, πάνω σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την Αναπληρώτρια Υπουργό να ενημερώνει επακριβώς για τα κριτήρια, τους όρους και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα προχωρήσουν (υπήρξε ειδική αναφορά για πρόγραμμα που θα «τρέξει» σε Δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλη την χώρα, που θα συμπεριλαμβάνει από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τους Δήμους Δράμας, Ξάνθης και Ορεστιάδος). Συγκεκριμένα, η κα Αντωνοπούλου ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στο πεδίο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που συμμετέχουν στα εν λόγω προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, δικαιώματα τα οποία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τον τρόπο που «έτρεχαν» τα προγράμματα στο παρελθόν (τα «πεντάμηνα» απασχόλησης μετατρέπονται σε «οκτάμηνα», οι συμμετέχοντες σε αυτά θα έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, θα δικαιούνται λαμβάνειν επίδομα ανεργίας αν χρειαστεί στο μέλλον, τα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρώνονται από εδώ και στο εξής την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας).
Ειδικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ, επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές οι τομείς πάνω στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν τα προγράμματα απασχόλησης ( π.χ. αγροτοδιατροφικός τομέας), ενώ κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας ο οποίος θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου που συμμετείχαν στην συζήτηση, ενημέρωσαν τους Βουλευτές ότι προχωράει η διαδικασία δημιουργίας Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, τα οποία υπολογίζεται πως θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, ενώ παράλληλα, το Υπουργείο θα προχωρήσει και στην διεξαγωγή φόρουμ σε όλα τα περιφερειακά κέντρα της χώρα, όπου και θα αναδεικνύεται η δράση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών.
 
Οι συναντήσεις των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα νέες συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. Στόχος όλων των παραπάνω συναντήσεων δεν μπορεί παρά να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Προηγούμενο άρθροΣτην έκθεση της Ινδίας ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια
Επόμενο άρθροΛήψη μέτρων αποφυγής εισαγωγής και διάδοσης του επιβλαβούς Οργανισμού Καραντίνας Xylella fastidiosa στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης