[ad_1]

σήμα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Απαντητική επιστολή έστειλε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επιστολή αφορά τα όσα ειπώθηκαν από τον Περιφερειακό Σύμβουλο ΑΜ-Θ κ. Τραϊφόρο για τις δράσεις και το έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Απριλίου 2016, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή την οποία υπογράφουν ο Δήμαρχος Κομοτηνής και η Πρόεδρος της Δ.Κ.Ε του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.

Επικοινωνούμε μαζί σας, προκειμένου ν’ απαντήσουμε στην κατάφωρα άδικη και καθ’ όλα αναιτιολόγητη αμφισβήτηση των δράσεων και των πεπραγμένων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Τραϊφόρο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Απριλίου του 2016.

Στην εν λόγω συνεδρίαση, στην οποία, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούμε, πληροφορηθήκαμε δια του Τύπου ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάστηκε από τον κ. Τραϊφόρο ως ανύπαρκτο, χωρίς στρατηγική και στερούμενου οράματος και σχεδιασμού, καθώς δε διαθέτει καλλιτεχνικό διευθυντή.

Λυπούμαστε, πραγματικά, γιατί ένας Περιφερειακός Σύμβουλος, που ουδεμία σχέση έχει με την πόλη της Κομοτηνής και που ουδέποτε παρέστη σε παραστάσεις και δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ μας, άσκησε μια άκρως ισοπεδωτική κριτική εμφορούμενος προφανώς από τοπικιστικά κίνητρα, καθώς μας συνέκρινε με το ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας, της πόλης από την οποία προέρχεται (και το οποίο, σημειωτέον, χρηματοδοτείται με πολλαπλάσια ποσά, 318.000 έναντι 138.000 του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής), μας προέτρεψε να μιμηθούμε τη δράση του και συνήγε  αβάσιμα και – δυστυχώς – αβασάνιστα το συμπέρασμα ότι θα πρέπει ο Δήμος Κομοτηνής να κλείσει το ΔΗΠΕΘΕ του, καθώς αυτό δεν επιτελεί το ρόλο του.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να σας υπομνηματίσω σε αδρές γραμμές τις δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, μιας Δημοτικής Επιχείρησης την οποία τόσο η Δημοτική Αρχή και  το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο, όσο και πλείστοι άλλοι θεσμικοί φορείς στηρίζουν με την εκπεφρασμένη πολιτική τους βούληση, κρίνοντάς το ως έναν καθ’ όλα σημαντικό θεσμό, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προαγωγή της θεατρικής και -εν γένει- της πολιτιστικής κουλτούρας της περιοχής.

Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2014, που αναλάβαμε τη Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής μέχρι σήμερα, έχουμε συγκροτήσει με σαφήνεια το στρατηγικό μας σχεδιασμό, που συνίσταται στην ανάδειξη και προαγωγή του θεατρικού πολιτισμού, στην αξιοποίηση του σημαντικού θεατρικού, πολιτιστικού και πνευματικού δυναμικού της περιοχής και στην προώθηση της ντόπιας δημιουργίας. Έτσι, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα σύνολο πολυποίκιλων και σημαντικών δράσεων, που αναφέρονται σε:

1) Ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες αποτελούν παραγωγές μας.

2) Μετάκληση θεατρικών, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο, οι οποίες αγοράζονται από το ΔΗΠΕΘΕ και προσφέρονται στο κοινό της πόλης μας με ιδιαίτερα χαμηλό  εισιτήριο.

3) Λειτουργία ερασιτεχνικών εργαστηρίων με τέσσερα τμήματα (παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων αρχαρίων και ενηλίκων προχωρημένων).

4) Λειτουργία ερασιτεχνικής θεατρικής σκηνής.

5) Ετήσια θεατροπαιδαγωγικά σεμινάρια.

6) Λειτουργία παιδικής σκηνής, με επιλεγμένες ποιοτικές παραστάσεις,  κατά τη διάρκεια της οποίας φιλοξενούνται ως θεατές το σύνολο των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας.

7) Συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Ροδόπης και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων για την υλοποίηση τετράμηνου κύκλου εκδηλώσεων με θέμα «Λογοτεχνικές αποτυπώσεις της πόλης», με ομιλητές επιφανείς λογοτέχνες και πανεπιστημιακούς και με παράλληλη θεατροποίηση των παρουσιαζόμενων έργων.

8) Συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, που επέλεξαν παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, προκειμένου να γιορτάσουν μ’ αυτήν την πανηγυρική  συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

9) Συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ροδόπης, που επέλεξαν παραγωγή  του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής  ως την παράσταση αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο του νέου Φεστιβάλ του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι.

10) Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ για την υλοποίηση ετήσιου κύκλου επιμορφωτικών ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δράση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016, πλαισιώνει τη μεγάλη περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων με θέμα «Ρωμαϊκές αρχαιότητες της Κομοτηνής», που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και στέφεται από ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, όσον αφορά το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού.

11) Συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, των οποίων το αντίτιμο προσφέρεται για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων της περιοχής.

12) Στήριξη  θεατρικών σχημάτων ερασιτεχνικών ομάδων και σχολείων της περιοχής, με την παροχή   της πολύτιμης τεχνογνωσίας μας και της υψηλών προδιαγραφών υλικοτεχνικής μας υποδομή, καθώς  και του εξειδικευμένου προσωπικού μας.

13)Να σημειωθεί – εν κατακλείδι – ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής μέσω του Δήμου   Κομοτηνής ολοκλήρωσε έργο του ΕΣΠΑ, που αφορούσε στην ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων του κτιρίου του ΔΗΠΕΘΕ  με τίτλο: «Βελτίωση Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Αναβάθμιση Κτηρίων Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής».

Επίσης, μέσω του Επιχειρησιακού  Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» ολοκλήρωσε έργο, που αφορούσε στην τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του έντυπου, φωτογραφικού και ηχητικού υλικού του ΔΗΠΕΘΕ του συνόλου των δράσεών του από το 1986 μέχρι και το 2008, τη δημιουργία δικτυακής πύλης, όπου υπάρχει άμεση πρόσβαση στο σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού, καθώς και την προμήθεια για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ υλικοτεχνικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας: ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και σκάνερ για τη διευκόλυνση και τον συνεχή εμπλουτισμό της διαδικτυακής πύλης.

Τέλος, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» υλοποίησε  δράση με τίτλο «Ψηφιακές περιηγήσεις στον κόσμο του θεάτρου μέσα από τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής», το οποίο εκτός από την εικονική περιήγηση στο ΔΗΠΕΘΕ και στις δράσεις του και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης, διαδραστικής πολυκαναλικής εκπαιδευτικής πύλης, περιελάμβανε  και την προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού (ηχητικού, φωτογραφικού, οπτικού, υπολογιστών).

Αυτές, εν περιλήψει, είναι οι πολύπλευρες δράσεις μας, για τις οποίες το θεατρόφιλο κοινό της Κομοτηνής μάς έχει επιβραβεύσει πολλαπλώς με τη θετική του κριτική, εκπεφρασμένη μέσω της μαζικής του συμμετοχής. Δράσεις, για τις οποίες μπορεί ο καθένας απρόσκοπτα να ενημερωθεί από την επικαιροποιημένη ιστοσελίδα που διαθέτουμε, καθώς και από τα έντυπα προγράμματά μας.

Θα αναμέναμε, λοιπόν, ο πολιτικός λόγος που διατυπώνεται από έναν αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Περιφέρειας, να είναι στοιχειοθετημένος και να σέβεται τον αγώνα και τις κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι εμείς, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ακριτικού αυτού ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς, μάλιστα, τις παχυλές αμοιβές, των εκάστοτε καλλιτεχνικών διευθυντών. Αμοιβές, που επιλέξαμε να τις προσφέρουμε ως παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν στους κατοίκους της περιοχής μας. Μια πρακτική, άλλωστε, που ακολουθούν και άλλα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας μας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής τους

Αναφορικά δε, με την απαράδεκτη θέση της αποχής του επί χρόνια διατελέσαντα Δημοτικού Συμβούλου Κομοτηνής, κ. Δαμιανίδη, ο οποίος έκανε αναφορά στο γεγονός «ότι η Περιφέρεια υποχρεώνεται να εμπλακεί χωρίς να έχει ουσιαστικό ρόλο», να του υπενθυμίσουμε, αφ’ ενός μεν,  ότι  κατά τα έτη 2013 και 2014, όταν ο ίδιος διατελούσε Αντιπεριφερειάρχης Νομού Ροδόπης, η Περιφέρεια είχε υπογράψει πανομοιότυπες προγραμματικές συμβάσεις, χωρίς την περαιτέρω εμπλοκή της, αφ’ ετέρου δε, ότι κατά τη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2016 ψήφισε θετικά την υπογραφή αντίστοιχης Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, με πανομοιότυπους όρους συμμετοχής τής Περιφέρειας.

Κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώντας δια του προσώπου σας τον κύριο Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων, που στήριξαν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εγκρίνοντας την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜΘ, σας ζητούμε να διαβιβάσετε  την παρούσα απαντητική επιστολή μας στον κύριο Περιφερειάρχη, καθώς και στο σύνολο των Περιφερειακών Συμβούλων.

Είμαστε δε, στη διάθεσή σας για περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση των δραστηριοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Πετρίδης

Δήμαρχος Κομοτηνής

Σοφία Μενεσελίδου

Δημοτική Σύμβουλος Κομοτηνής

Πρόεδρος Δ.Σ..ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΗ δήμαρχος Καβάλας στο νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων
Επόμενο άρθροΕλπίδες του Σκοπευτικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης για πολλές επιτυχίες