Μόνιμα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών προανήγγειλε από την Ξάνθη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τα οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, θα τα γνωστοποιήσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Χαρακτήρισε μεγάλο πολιτικό λάθος την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του Παύλου Πολάκη, διότι, όπως τόνισε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποχρεωθεί να ακούσει όχι μόνο το τι παρέλαβε η Κυβέρνηση του 2015 και το που έφτασε την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τα μελλοντικά μεταμνημονιακά σχέδια στήριξης της επόμενης τετραετίας για όλους όσους βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Αναφερόμενος στην πρόταση μομφής, επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «έθεσε ως κεντρικό δίλλημα της προεκλογικής περιόδου τη παράφραση του δικού μας συνθήματος: “Με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών”, και αντικατέστησε τη λέξη “ελιτ” με τη λέξη “Πολάκης”.

Ομολογώ ότι ποτέ και με κανέναν άλλο αρχηγό η ΝΔ δεν είχε φτάσει σε τέτοιο μιμητισμό, σε τόσο ρηχό πολιτικό επίπεδο.

Και ποιός τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών;

Ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες μιλάει στο όνομα των πολλών, αυτός που απέλυσε, εξευτέλισε, απαξίωσε, και ξεστόμισε την φράση για την “αδαή πλειοψηφία”.

Κι έβαλε τους πολλούς σε αντιπαράθεση όχι με τις ελίτ, αλλά με τον Πολάκη.

Λες και η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία, που ο ίδιος εκπροσωπεί, αλλά με τον Πολάκη».

Εργαλειοποιεί την αναπηρία

Κατηγόρησε, δε, τον κ. Μητσοτάκη ότι εργαλειοποιεί το σχόλιο του Π. Πολάκη για τον Στ. Κυμπουρόπουλο, λέγοντας πως επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, ενέργεια «με τον τόσο χοντροκομμένο τρόπο, που, στην πραγματικότητα εκθέτει και μειώνει τον συμπαθή κ. Κυμπουρόπουλο, αλλά και κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία.

Διότι η ψηφοθηρική εργαλειοποίηση της αναπηρίας είναι πολλαπλάσια αποκρουστική από το όποιο άστοχο σχόλιο. Ιδίως όταν αφορά άξιους συμπολίτες μας με αναπηρία, που διεκδικούν τη ψήφο μας, παλεύοντας για ίσες ευκαιρίες στη ζωή αλλά και ίση αντιμετώπιση στη πολιτική».

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Κ. Μητσοτάκη, είπε πως στη Βουλή «θα κατανοήσει ότι δεν μέμφεται αυτός εμάς, αλλά ότι η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας προς το πρόσωπό του», ενώ σημείωσε ότι οι τρεις λέξεις που θα τον συνοδεύουν για πάντα είναι: Siemens, Νοβάρτις και Οφ σόρ», για να ακουστεί από τους παρευρισκόμενους κι η λέξη «απολύσεις».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «θα αναγκαστεί να μιλήσει για όλα αυτά αλλά και να πάρει θέση για τις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των πολλών. Για την έξοδο από το μνημόνιο, για τις 120 δόσεις που μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι νόμος του κράτους, για τον κατώτατο μισθό και την κατάργηση του υποκτατώτατου, για τα επιδόματα που θέλει να καταργήσει, για τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και για τη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, την επιστροφή στην οικονομική ανάκαμψη, την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Θα ακούσει και για την νέα οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».

Αναφορά στην Θράκη

Κάνοντας απολογισμό των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στο Νομό Ξάνθης και στην Θράκη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

-Μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019, εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (2,6 εκατ. ευρώ).

-Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπερτριπλασιάστηκαν τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 215 εκατ. ευρώ

-Σημαντικά έργα για την περιοχή χρηματοδοτούνται:

η αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του δημαρχείου Ξάνθης,

η απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,

έργα για τα δίκτυα ύδρευσης,

για τη διευθέτηση του χειμάρρου Κιμμερίων,

για τη γέφυρα Πολυσίτου.

-Μέσω των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (607 χιλιάδες ευρώ)

-Συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, την τετραετία 2015-2019, εγκρίθηκαν έργα μέσω εθνικού ΠΔΕ ύψους 27 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 (13,7 εκατ. ευρώ).

-Χρηματοδοτούνται, επίσης, κρίσιμα έργα, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για τον οικισμό Σελέρου στο Δήμο Αβδήρων με 4,3 εκατ. ευρώ. Αλλά και έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας στον Νομό.

-Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανέγερση των δύο κτηρίων που θα στεγάσουν το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αβδήρων και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για παιδιά με αναπηρίες, ενώ έχει γίνει η προμελέτη για 12 αίθουσες διδασκαλίας του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Κιμμερίων

-Στο χώρο της Υγείας αναβαθμίστηκαν τα τρία Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου του Νομού Ξάνθης, που εξοπλίστηκαν με νέα ακτινολογικά μηχανήματα.

-Το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Ξάνθης απέκτησε ψηφιακό μαστογράφο και υπέρηχο πολλαπλών κεφαλών, και στελεχώθηκε με μόνιμο προσωπικό

Τα Κ.Υ. σε συνδυασμό με τις 2 ΤΟΜΥ που βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό, πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης.

-«Αναβαθμίσαμε και το Νοσοκομείο Ξάνθης που υπολειτουργούσε, με Κλινικές και Τμήματα έτοιμα να κλείσουν, και σήμερα το έχουμε στελεχώσει με ειδικότητες, προχωράμε στον εξοπλισμό του με νέα μηχανήματα αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, ανακαινίσαμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και προχωράμε στη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου».

Επίσης, έκανε αναφορά:

-στις οικονομικές ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της Βιστωνίδας,

-στην δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης,

-σε χρόνια ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, για τα οποία βρέθηκαν ή προωθούνται λύσεις, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρίας, η λειτουργία των Μουφτιών και ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων,

-στην επίλυση θεμάτων που αφορούν τους Ρομά, που όπως τόνισε, «για πρώτη φορά ένιωσαν ότι υπάρχουν κάποιοι που τους νοιάζονται».

Τέλος, κάλεσε τους νέους ψηφοφόρους των 17-21 ετών να συμμετάσχουν στις εκλογές, θυμίζοντας πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και ψήφισε το δικαίωμα της ψήφου στα 17, ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε πως δεκαεπτάρηδες ψηφίζουν μόνο στα στρατιωτικά καθεστώτα, ενώ τώρα τους καλεί να τον ψηφίσουν».

Το παρών έδωσαν υποψήφιοι δήμαρχοι δήμων της ΑΜΘ (ανάμεσα τους της Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, της Καβάλας Άρης Βέρρος, της Θάσου Δημήτρης Θεοδωρίδης και ο απερχόμενος δήμαρχος Νέστου και εκ νέου υποψήφιος Βαγγέλη Τσομπανόπουλος), ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ, Κώστας Κατσιμίγας, οι υποψήφιοι/ες ευρωβουλευτές Μαρία Τζαμπάζη, Ουφούκ Μουσταφά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Τσιόγκας, οι υπουργοί Στάθης Γιαννακίδης, Όλγα Γεροβασίλη, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Σταύρος Αραχωβίτης, οι βουλευτές Καβάλας, Κώστας Μορφίδης και Δημήτρης Εμμανουηλίδη, οι βουλευτές Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης, οι βουλευτές Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρα Γιουσούφ και οι βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος και Γιώργος Καϊσας.

Προηγούμενο άρθροΤην ίδρυση Διεύθυνσης Συνοριακής Φύλαξης Έβρου συζήτησε ο Αρχηγός με τους αξιωματικούς της Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Ξανθού στην Καβάλα την επόμενη Τρίτη