Με την έκδοση τριών NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο, συνεχίζει η Τουρκία το κρεσέντο των προκλήσεών της, ενώ μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου.

Μια περιοχή, από την οποία βιοπορίζονται και οι Ξανθιώτες ψαράδες και από την οποία μάλιστα ποτέ δεν…έλειψαν και τα τουρκικά αλιευτικά που κάθε βράδυ «πηγαινοέρχονται» ανενόχλητα στο Θρακικό Πέλαγος, με τα μεγάλα (και καταστροφικά για τις ποσότητες των ψαριών που απομένουν στην θάλασσα) φώτα στα γρι γρι τους.

Βέβαια, θέλοντας ή μη, οι Έλληνες ψαράδες καλούνται (ακόμη και με NAVTEX σε ισχύ) να συνεχίσουν να δουλεύουν, αν και σίγουρα μια «απαγορευτική ζώνη» θα τους μειώσει την παραγωγή.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι πρόεδροι των Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Πόρτο – Λάγους και Κομοτηνής κ. Σίμος Μανασαρίδης και Κώστας Διαμαντάκης, αντίστοιχα.

 

«ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΚΑΦΗ – ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μανασαρίδης αναφέρει ότι «οι αλιείς έχουμε σκάφη μικρά, παράκτια και μέσης αλιείας. Οι ανεμότρατες βγαίνουν και στις περιοχές της Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, του Αγίου Όρους και φτάνουν μέχρι την Μυτιλήνη. Σίγουρα επηρεάζεται η αλιεία από αυτά τα πράγματα. Δεν μπορείς να τους έχεις μέσα στα «πόδια» σου. Απαγορεύεται να περνάς μέσα από την οριοθέτηση αυτή. Θα δεσμεύσει όλο το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι μια περιοχή που δουλεύουν πολλά σκάφη. Μια καλή περιοχή που όταν δεσμευθεί, τα σκάφη δεν έχουν που να πάνε. Θα επηρεάσει την παραγωγή όλο αυτό το πράγμα».

 

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η NAVTEX»

Αναφορικά με την προκλητικότητα των τούρκων αλιέων και στο αν συνεχίζεται αυτή στην περιοχή, ο κ. Μανασαρίδης ότι: «Πριν 2-3 χρόνια υπήρχαν παρενοχλήσεις και σοβαρές. Αυτές τις ημέρες ακούω για τα Ίμια, αλλά για την δική μας περιοχή, προσωπικά δεν έχω ακούσει κάτι τελευταία. Γίνονταν πριν μερικά χρόνια και πάντα θα γίνονται. Πρόκληση είναι από μόνη της η NAVTEX. Όταν για παράδειγμα έχεις έναν χώρο 100 μιλίων για να ψαρέψεις και σου περιορίζει τα 60, στα 40 μίλια αυτά δεν μπορούν να χωρέσουν τα σκάφη που ψαρεύουν στην δική μας περιοχή, στο Θρακικό Πέλαγος και περιορίζεται και η παραγωγή».

«ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΨΑΡΕΨΟΥΜΕ – ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ – ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΨΑΡΕΥΟΥΜΕ»

Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντάκης αναφέρει: «Νομίζει ο Ερντογάν ότι δεν μπορούμε να ψαρέψουμε. Σιγά μην περιμένω πότε θα έρθει ο Ερντογάν με τα πολεμικά του για να μπορώ να ψαρέψω. Εξάλλου το κάνει συνέχεια σε όλο το Αιγαίο και ποτέ δεν πάει πουθενά. Αναγκαστικά οι Έλληνες ψαράδες, θέλουν δεν θέλουν, θα πάνε να ψαρέψουν. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σίγουρα θα επηρεάσει την παραγωγή. Είναι αρνητικό το όλο «σκηνικό», αλλά από την άλλη τι να κάνουμε; Με τον φόβο θα πάμε να δουλέψουμε. Γίνεται οι Έλληνες ψαράδες να μην κάνουν την δουλειά τους, επειδή ο Ερντογάν θέλει να βγάλει NAVTEX για την Κύπρο, για το Θρακικό Πέλαγος, για την Ικαρία κλπ για να καλύψει το Αιγαίο για εκφοβισμό;»

 

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ…ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΡΟΠΟ»

Σε ο,τι αφορά στην συνέχιση ή μη της τουρκικής προκλητικότητας, ο ίδιος τονίζει ότι «συνεχίζουν να…κάνουν τα δικά τους. Κάθε βράδυ μπροστά στο Φανάρι, θα δείτε αναμμένα φώτα. Μας καλούν και μας ρωτούν τι φώτα είναι αυτά που φαίνονται. Τα γρι γρί τους είναι πάρα πολλά. Ψαρεύουν πάνω από 6 μίλια κατά κύριο λόγο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν ζημιά, γιατί ο τρόπος αυτός της αλιείας (με τα τεράστια φώτα) είναι απαγορευμένος στην Μεσόγειο. Είναι κάτι που το δοκίμασαν οι δικοί μας ψαράδες πριν από πολλά χρόνια και είδαν πόσο μεγάλη ζημιά κάνουν και το σταμάτησαν. Τώρα ήρθαν αυτοί, από το πουθενά και άρχισαν να ψαρεύουν με αυτόν τον τρόπο. Τα επιβλητικά φώτα, τα τραβούν τα ψάρια. Βγάζουν όντως παραπανίσια ψάρια. Το θέμα είναι ότι αν ένας Έλληνας που έχει γρι γρι επιχειρήσει να ψαρέψει με αυτόν τον τρόπο, τότε…κάηκε. Δεν θα ξέρει από πού θα του έρχονται οι παραβάσεις. Είναι παράνομος ο τρόπος αυτός. Είναι καθημερινό το φαινόμενο αυτό της προκλητικότητας. Το βράδυ, θα είναι μπροστά στην Μαρώνεια, στο Φανάρι, στην Θάσο (που φτάνουν τα δύο – τρία τελευταία χρόνια) και θα βγάζουν τόνους και εμείς περιμένουμε πότε θα ανοίξει η δική μας η ποσόστωση (που φέτος ανοίγει μέσα Μαρτίου και καθυστερημένα). Φανταστείτε λοιπόν, όταν οι Τούρκοι έρχονται και βγάζουν τόνους από την Πρωτοχρονιά μέχρι τον Μάρτιο, τι θα μείνει για εμάς».

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ – ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ….ΜΠΡΟΣΤΑ»

Κλείνοντας ο κ. Διαμαντάκης σημείωσε ότι «τους Έλληνες ψαράδες δεν τους φοβίζει η οποιαδήποτε NAVTEX. Κανονικά είναι απαγορευτικό για τους ψαράδες στην περίπτωση αυτή, για φανταστείτε όμως έναν άνθρωπο που έχει να πληρώσει τράπεζες, δόσεις, δάνεια, πληρώματα, ΙΚΑ κλπ και να σκέφτεται αν θα έρθει και πότε θα έρθει ο Ερντογάν. Μπορεί να βλέπετε τα καϊκια να βγάζουν ψάρια, τόνους, ξιφίες, κουτσομούρες, μπαρμπούνια κλπ, αλλά τα έξοδα που έχουν είναι τεράστια και «τρομακτικά». Κανένας δεν μπορεί να κάνει πίσω. Αναγκαστικά κάνουμε όλοι…μπροστά, γιατί οι τράπεζες δεν καταλαβαίνουν ούτε από καθυστερήσεις, ούτε από τίποτα».

Πηγή:thraki.com.gr

Προηγούμενο άρθροΘάσος: Συνελήφθησαν μητέρα και ο σύντροφός της μετά από καταγγελία της κόρης της
Επόμενο άρθροΕκλογικός νόμος: Ιδού! Αναρτήθηκε στο opengov.gr