Τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταρρακτώδεις βροχές σε χρονικό διάστηµα λίγων ωρών) είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες πληµµυρικές απορροές και επικίνδυνα πληµµυρικά φαινόμενα στο δημοτικό διαμέρισμα ευθύνης μας και όχι μόνο. Στα σημεία στα οποία έγινε υπερχείλιση, υπήρξε καταστροφή ιδιοκτησιών και υποδοµών, αλλά κυρίως ο τραγικός θάνατος του Αρχιπυροσβέστη Γιάννη Ζαφειρόπουλου.

Το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία έτη λόγω των ακραίων φαινομένων, που οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή και προκαλούν πλημμύρες στις πεδινές περιοχές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως και οι ζημιές που παρατηρούνται από τις πλημμύρες, οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στις επεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στις φυσικές κοίτες των ρεμάτων. Είναι δε αυτονόητο ότι ο άνθρωπος και οι κοινωνίες δεν μπορούν να ελέγξουν τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως τις πλημμύρες. Η αδυναμία αυτή οδήγησε τα όργανα της πολιτείας να λάβουν μέτρα, ώστε να περιορίσουν τις ζημιές και όχι να τις εξαλείψουν, καθώς το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο και τα απαιτούμενα έργα γιγάντια. Αυτός είναι και ο λόγος που διεθνώς χρησιμοποιείται η έκφραση «μετρίαση πλημμυρών» και όχι «προστασία από τις πλημμύρες».

Για το σκοπό αυτό και, μέσα από σχεδιασμό, η Πολιτεία, η Περιφέρειες και οι Δήμοι κατασκευάζουν έργα, ώστε να μετριάσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και ειδικότερα με το άρθρο 186 Περί Αρμοδιοτήτων, ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, όπως και ο καθαρισμός και η αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, που ανήκουν στους Δήμους, στις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες, περιήλθαν πλέον στις νέες αιρετές Περιφέρειες και ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη συντήρησης, καθαρισμού και αστυνόμευσης υδατοστρωμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 4258/2014 ακόμα και σε έργα που χαρακτηρίζονται ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου. Με το ίδιο άρθρο (7 του Ν. 4258/2014) δύναται να ανατίθενται οι ως άνω αρμοδιότητες και στους δήμους μετά από απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε συνδυασμό και με το άρθρο 63 του Ν. 3852/2020.

Για πληρέστερη ενημέρωση σας επισυνάπτω το υπ΄αριθμ. 7187/07.10.2019 έγγραφο με θέμα «Διευκρινίσεις αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, την οριοθέτηση υδατορεμάτων, τον καθαρισμό και αστυνόμευση υδατορεμάτων και την δρομολόγηση έργων και δραστηριοτήτων άμεσης αντιμετώπισης συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα», της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το οποίο συνοδεύει η αλληλογραφία με τους συναρμόδιους φορείς.

Με τον Ν. 4662/2020 συστάθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας. Σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14 και 15 σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Δήμο συστήνονται Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν ως στόχο την παροχή έγκαιρης ειδοποίησης και επαρκούς πληροφόρησης, μέσω των αρμόδιων φορέων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα δρομολόγησης συγκεκριμένων δράσεων για την αποφυγή ή τη μείωση των επιπτώσεων του κινδύνου και την προετοιμασία για αποτελεσματική αντιμετώπιση σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 6

Για τους ως άνω λόγους αλλά και αυτούς που θα εκθέσω στο Συμβούλιο

Ζητώ

Α) Να συγκληθεί το συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση δια ζώσης (σε κατάλληλο χώρο, όπως προβλέπουν οι οδηγίες μη διασποράς του COVID 19).

Β) Με ευθύνη του προέδρου:

(1) Να κληθεί μέλος του Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για να μας ενημερώσει σχετικά με το καταρτισμένο σχέδιο δράσης έγκαιρης ειδοποίησης.

(2) Να κληθεί υπεύθυνος της πολεοδομίας να μας ενημερώσει ποιος φορέας έχει την ευθύνη σήμανσης και τοποθέτησης προστατευτικού κιγκλιδώματος σε δρόμο που οδηγεί σε υδατόρεμα εντός κατοικημένης περιοχής και

(3) Να ενημερωθεί το σώμα αν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ν. 3852/2020 στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Δημήτριος Μερκούρης

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Προηγούμενο άρθρο«Ο κλάδος είναι βαριά ασθενής και ο «γιατρός» -η κυβέρνηση- ανοιγοκλείνει το οξυγόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης
Επόμενο άρθροΙωάννινα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφος