vlcsnap-1960-10-13-11h25m01s190-1024x564

Aλέξης Τσίπρας: Ένα μεγάλο έργο, σε μια πόλη της Θράκης, η οποία δε χωρά αμφιβολία ότι έχει διαίτερη σημασία για την πατρίδα μας.Στο Μέγαρο Μαξίμου παρών στην υπογραφή ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης.

Ευχήθηκε το παράδειγμα της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να βρει μιμητές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράφοντας το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου το μνημείο συνεργασίας για την υγεία με τον πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τη δέσμευση της Πολιτείας ότι “θα γίνουν τα δέοντα από πλευράς μας ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό διαδικαστικό εμπόδιο ή γραφειοκρατικό κώλυμα ώστε να έχουμε την έγκαιρη υλοποίηση όσων θα υπογράψουμε”.

Ειδικά για τη δωρεά είπε πως “η έμπρακτη ενίσχυση της δημόσιας υγείας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, με υψηλό κοινωνικό και εθνικό συμβολισμό, μία ουσιαστική επένδυση για το μέλλον του τόπου”. “Προχωρήσαμε σε ένα νέο μεγάλο σχέδιο εκτεταμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας”, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε, μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, “ένα μεγάλο έργο, σε μια πόλη της Θράκης, η οποία δε χωρά αμφιβολία ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα μας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Ευχήθηκε η δωρεά αυτή να βρει ανταπόκριση και μιμητές και άλλοι δωρητές που θα θελήσουν να συνεισφέρουν μαζί με την πολιτεία εκεί που πονάμε”. Πρόσθεσε ακόμα πως “η δωρεά αυτή γίνεται σε μία στιγμή που μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον, έστω και διστακτικά” .

Τέλος χαρακτήρισε τιμή για την χώρα μας το γεγονός ότι ο διεθνώς καταξιωμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano θα αναλάβει τα νέα νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. “Η παρουσία του εγγυάται όχι μόνο τον άρτιο σχεδιασμό αλλά και παρέμβαση υψηλής αισθητικής που έχει τα οφέλη της στο περιβάλλον και στην εικόνα των πόλεων μας”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε πως το ΙΣΝ έχει επιτύχει την άψογη συνεργασία μέσα σε κλίμα διαφάνειας και κοινού οράματος μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτίμησε πως η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση παρά τις δυσκολίες, όπως είπε ο κ. Δρακόπουλος. Με σκληρή δουλειά συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Παρόντες  από την Κομοτηνή ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Γιώργος Φιλιππίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Επίσης παρέστη ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Στράτος Πλωμαρίτης και φυσικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Παύλος Πολάκης. Μάλιστα ο τελευταίος θα βρεθεί στην Κομοτηνή αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου. Μαζί του καταφθάνουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος καθώς και ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano στον οποίον ανατέθηκε η μελέτη του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» υπογράφηκε χθες Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την υπογραφή του μνημονίου ξεκινά η υλοποίηση της πρωτοβουλίας που αφορά δωρεές του ιδρύματος στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.  Για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής θα διατεθεί το ποσό των 55 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, ύστερα από συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας, το οποίο υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας.

Όπως αναφέρεται, το ΙΣΝ από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους περίπου 110 εκατ. για την ενίσχυση της υγείας, όπως προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία (ύψους 20 εκατ. ευρώ), αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη χώρα, ανέγερση και πλήρης εξοπλισμός ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια και προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ και πλήρης συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του (δωρεά ύψους 14 εκατ. ευρώ).

Το ΙΝΣ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», δημιούργησαν τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΈφυγε απο την ζωή ο διευθυντής του Πουλίδειου Γηροκομείου Γιάννης Σπανάκης
Επόμενο άρθροΤο καλοκαίρι η παραχώρηση του χερσαίου τμήματος στο Δήμο Καβάλας