Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουάριου το πρωί η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος που έχει αναγερθεί από το Δήμο Ξάνθης στην Πλατεία Ελευθερίας, στη μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν βάναυσα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ξάνθης, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το ΠΑΚΕΘΡΑ.

Τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για η Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), παρουσία υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, πρέσβεων ξένων χωρών και επισήμων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των ισχυουσών διατάξεων της υγειονομικής προστασίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Ραββίνο Θεσσαλονίκης. Κεντρικοί Ομιλητές ήταν ο Βασίλης Ριτζαλέος και ο Βασίλης Αϊβαλιώτης. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσημοι προσκεκλημένοι, ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια Μνημείου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με Μουσικό Πρόγραμμα από τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας στην Ξάνθη, παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης, διπλωματών και τοπικών αρχών, βρέθηκε και ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

“Αποτίουμε φόρο τιμής στους 526 Ξανθιώτες Εβραίους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.
Χρέος μας να μην ξεχνάμε! Να θυμίζουμε τα δεινά της ανθρωπότητας που έχουν προηγηθεί για μην επαναληφθούν ποτέ” είναι η δήλωση του Γιάννη Ζαμπούκη.

Προηγούμενο άρθροΟ Θανάσης Κατερινόπουλος για τη δολοφονία της Καρολάιν – Ο Μπάμπης, η γλώσσα του σώματος και… το τηλεφώνημα με τη μύτη
Επόμενο άρθροΑναστασία Αντωνίου: Θέλω να είμαι αισιόδοξη αλλά εφιστώ την προσοχή όλων