Τη σύσφιξη των σχέσεων των Γενικών Γραμματέων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα που ανακύπτουν, προωθεί η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο της Κομοτηνής

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, οι Γενικοί Γραμματείς των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλη Χρηστάκη και κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη.

Αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κομοτηνής, αποτελέσαν ζητήματα που άπτονται του θεσμικού τους ρόλου, αλλά και των γενικότερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως τόνισε ο κ. Γκαράνης, ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα έχει αλλάξει, για αυτό και ο Δήμος με γνώμονα την καλή λειτουργία του ίδιου έκανε μια επιλογή πολύ στοχευμένη και πολύ καλή το πρόσωπο της κ. Μαρίας Σοφιανού, και έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, και στη βάση της καλής λειτουργίας των Δήμων.

Το παρόν στην συνάντηση έδωσαν οι Γενικοί Γραμματείς των Μητροπολιτικών Δήμων της ΑΜΘ, καθώς και μεταξύ άλλων οι ΓΓ από το Δήμο Αρριανών, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Νέστου.

Μια νέα αρχή για τον θεσμό

Αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται η συνάντηση αυτή, ακολουθώντας τις διαδικασίες, μετά την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών αρχών, του ορισμού των νέων Γενικών Γραμματέων, σημείωσε ο κ. Χρηστάκης.

Έχει αποκτήσει όμως ξεχωριστή σημασία αυτή η προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι Γενικοί γραμματείς, μιας και πλέον κάθε Δήμος της χώρας έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα Γενικό Γραμματέα, κάτι που έχουν κάνει, πέρα από τους μεγάλους, και μικρότεροι Δήμοι και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως ο Δήμος Αρριανών, ο Δήμος Ορεστιάδας και άλλοι.

«Θεωρήσαμε από την πλευρά της Ένωσης Γενικών Γραμματέων, της οποίας τυχαίνει να είμαι πρόεδρος, για συντονιστικούς και οργανωτικούς λόγους, μιας και έχουμε πολλούς καινούριους συναδέρφους, να κάνουμε μια τέτοιου τύπου συνάντηση» ανέφερε, η οποία θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση τους στα νέα δεδομένα.

Έτσι οι νέοι Γενικοί Γραμματείς θα μάθουν από τους παλιότερους, θα ενημερωθούν για τον φορέα, αλλά και τι έχουν προγραμματίσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το μέλλον, ώστε και εκείνοι να εμπλακούν.

Η ένωση άλλωστε είναι τεχνοκρατικού χαρακτήρα, ώστε να βοηθήσει τους ΓΓ να εκτελούν τις πολιτικές αποφάσεις του Δημάρχου και των Συλλογικών οργάνων του Δήμου.

«Κάποιος πρέπει να συντονίσει τις υπηρεσίες, ώστε αυτές οι πολιτικές αποφάσεις να γίνουν πραγματικές αποφάσεις και να υπάρξει και μια αντιμετώπισης της καθημερινότητας» ανέφερε, δίνοντας την ελευθερία στους Δημάρχους να πάρουν επιτελικές αποφάσεις και να κάνουν κινήσεις με τη βεβαιότητα της διοικητικής συνέχειας στο Δήμο.

Αυτή τη στιγμή οι Γενικοί Γραμματείς αριθμούς περί τους 175, και αναμένουν μέχρι το τέλος του 2020 να φτάσουν τους 280, και ελπίζουν ότι θα έχουν τα αποτελέσματα που πρέπει, με καλή συνεργασία με τους Δημάρχους.

Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα σε όλους τους Δήμους

Ο ίδιος ξεκίνησε στη θέση του ΓΓ το 2007, και διαπίστωσε πως ενώ ο θεσμός ξεκίνησε το 1981, ουσιαστικά στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε, γιατί δημιουργήθηκε μια κουλτούρα παθητική, και πολλές φορές η θέση πήγαινε σε κάποιον μετά από πολιτική διαπραγμάτευση, χωρίς να αναλαμβάνει να παράξει ένα αποτέλεσμα.

Αυτή η νοοτροπία, σημείωσε, πρέπει να αλλάξει, και επιθυμία της Ένωσης είναι να γίνει θεσμός με υποχρεωτικότητα, και πραγματικές αρμοδιότητες.

Στα θετικά πρέπει να υπολογιστεί ότι οι Γενικοί Γραμματείς έχουν αυξηθεί σε αριθμό, από 48 το 2007 στους 280 το 2020, και η ίδια η φύση των Δήμων πλέον, επιβάλλει στους Δημάρχους να επιλέξουν τεχνοκράτες, ή ανθρώπους που έχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία.

Σε αυτό βοήθησε και η διαδικασία του Καλλικράτη, μιας και με τη μεταφορά περίπου 400 νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους, υπήρξε πολύ μεγαλύτερη πίεση στο Δήμαρχο και τα Συλλογικά όργανα, για αυτό και χρειάστηκε κάποιος που θα συντονίζει την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων, και θα ελέγχει αν αυτές οι αποφάσεις είναι τυπικές, ορθολογικές και νόμιμες.

Η αλλαγή όμως της φιλοσοφίας δίνει και στο Δήμαρχο και τα συλλογικά όργανα ένα καλύτερο θώρακα προστασίας, ένα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών για μεγάλα πράγματα, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο επιχειρησιακός προγραμματισμός, ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα η εξωστρέφεια του Δήμου.

Έτσι οι Δήμαρχοι, που μέχρι σήμερα πάλευαν με την καθημερινότητα, μπορούν να είναι επιτελικοί, να έχουν εξωστρέφεια, και να διαπραγματεύονται καινούρια πράγματα για τους Δήμους.

Ειδικά για τους μικρούς Δήμους, η εγκατάσταση του Γενικού Γραμματέα βοηθά να αλλάξει η «ομηρία» του Δημάρχου από τους μικρό- ή μέσο- υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το να μάθουν όμως να συνεργάζονται σε δύο επίπεδα, το πολιτικό και το τεχνοκρατικό, δεν είναι εύκολο, θέλει αλλαγή φιλοσοφίας, και αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι Γενικοί γραμματείς, που πρέπει να καταφέρουν να φτάνουν στην πραγματικότητα.

Για αυτό και η δικτύωση είναι σημαντική, ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν με τους συναδέρφους τους, να δουν πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να προσαρμόσουν τις πρακτικές στα δικά τους δεδομένα, ανάλογα με την κουλτούρα, το μέγεθος και τις ανάγκες του Δήμου.

Πηγή:paratiritis-news.gr

Προηγούμενο άρθροΑπονομή Υποτροφιών σε Φοιτητές από τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο
Επόμενο άρθροΗλεκτρονικές συναλλαγές: Πληρωμή με κάρτα ή έξτρα φόρος 22%