Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών. Από την Κομοτηνή ήταν παρόντες η νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Μάγδα Γιαμουστάρη και ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.

Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ανιψιός του Σταύρου Νιάρχου και οι συνεργάτες του στο Ίδρυμα καθώς και ο Ρεντζο Πιάνο, ενώ το κοινό υπέβαλε ερωτήσεις.

Παρουσιάστηκε τρισδιάστατα η εικόνα του νέου Νοσοκομείου, οι δυνατότητες και οι ανέσεις του με προϋπολογισμό που τελικά θα ξεπεράσει τα 102 εκ. Ευρώ, πολύ πιο πάνω από τον αρχικό που έφτανε τα 50 εκ. Ευρώ. Επίσης υπογραμμίστηκε η εθνική και κοινωνική υπεραξία που έχει αυτό το έργο λόγω της φυσιογνωμίας της περιοχής στην οποία θα εγκατασταθεί.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους συντελεστές του Ιδρύματος Νιάρχου με τους οποίους συνεργάστηκε και στο παρελθόν, όπως τον Γενικό Διευθυντή του ιδρύματος και παλιό συνεργάτη από το Υπουργείο των Εξωτερικών Πρέσβη κ. Κασκαρέλη η συμβολή του οποίου υπέρ της Κομοτηνής υπήρξε καταλυτική, τον Πρόεδρο κ.  Ανδρέα Δρακόπουλο που ενέκρινε την δωρεά με τον οποίο συνεργάστηκε για θέματα Παιδείας όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός και φυσικά τον διάσημο αρχιτέκτονα Ρεντζο Πιάνο με τον οποίο συνεργάστηκε επίσης στενά το 2008 για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φαληρικό Δέλτα, όπου έγινε και η μεγάλη εκδήλωση. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν ο πρώτος στον οποίο ο Ρεντζο Πιάνο στο Παρίσι με εντολή του Ιδρύματος είχε παρουσιάσει τα πρώτα σχέδια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής προκειμένου να συμβάλει ως αρμόδιος Υπουργός στην γρήγορη υλοποίηση, όπως και έγινε.

Ο Βουλευτής Ροδόπης αξιοποιώντας την ευκαιρία σύστησε σε αρκετούς συντελεστές του Ιδρύματος την Μάγδα Γιαμουστάρη, στην οποία τώρα θα πέσει μεγάλο βάρος της προετοιμασίας του νέου Νοσοκομείου.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεις σε σχετικές δηλώσεις της η Μ. Γιαμουστάρη τόνισε:

«Είναι μεγάλη η καλοτυχία και η τιμή να παραβρίσκεται, η ταπεινότητά μου, προσκεκλημένη ως νέα Διοικήτρια του Γ.Ν. Κομοτηνής, στην εκδήλωση αυτή του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρακολουθώντας από τον φημισμένο αρχιτέκτονα κ. Renzo Piano, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και του δικού μας νέου Νοσοκομείου.

Μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας της ακριτικής Ροδόπης, μιας ευαίσθητης γεωγραφικής ακριτικής περιοχής, για το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από το ίδρυμα για χάρη μας, την ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου.

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία θεωρεί όλα τα μέλη του Ιδρύματος οικογένεια. Αισθάνομαι αιδώ και βαθύτατο σεβασμό απέναντι στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που θέλησε να μετατρέψει την πολύχρονη αγωνία μας σε δικό τους αγώνα και να δημιουργήσει ένα έργο ζωής για μας, ένα έργο πνοής, ένα νοσοκομείο πρότυπο που με την αίγλη του θα συμπαρασύρει και όλο το υγειονομικό χάρτη της περιφέρειας μας, καταφέρνοντας να συσπειρώσει πίσω από αυτή την μεγάλη προσπάθεια του ύψιστου βαθμού αλληλεγγύης και προσφοράς όλους τους θεσμικούς, κοινωνικούς και πνευματικούς παράγοντες της Ροδόπης.

Εξαίρουμε λοιπόν σήμερα το ουμανιστικό έργο του ιδρύματος που επιτελείται απ’ άκρου εις άκρον σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και επειδή πιστεύω στο Αριστοτελικό «ήθος ανθρώπω δαίμων» δηλαδή «τύχη για τον άνθρωπο ή ατυχία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο χαρακτήρας του» υπόσχομαι και βεβαιώνω ότι ο θρακιώτικος χαρακτήρας είναι ακέραιος.

Ο Ροδοπίτης προσφέρει διαρκώς ότι μπορεί και ευγνωμονεί. Στέκεται όρθιος στις φουρτούνες και ξέρει να κολυμπά.

Εκτιμά, αναγνωρίζει και αγαπά βαθιά».

Αντίστοιχα ο Βουλευτής Ροδόπης Ε. Στυλιανίδης υπογράμμισε:

« Εξ ονόματος της τοπικής κοινωνίας ένα μεγάλο Ευχαριστώ στο Ίδρυμα Νιάρχου και στους συντελεστές του. Με το έργο αυτό αναπληρώνουν ένα μεγάλο κενό που το πλήρωσαν πολλές οικογένειες στη Ροδόπη. Αντικαθιστούν το παλιότερο Νοσοκομείο στη Χώρα που κάποτε το έφτιαξε ο ευεργέτης Σισμάνογλου χάρη στην παρέμβαση του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, με το πιο σύγχρονο Νοσοκομείο που θα αποκτήσει η Ελλάδα. Ουσιαστικά βοηθούν και συμπληρώνουν το κενό και την αδυναμία του Κράτους το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις για πλήρη στελέχωση και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτή η επένδυση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στη Ροδόπη, μπορεί να νικήσει τη μιζέρια και την απραξία και να συνοδευτεί και από άλλες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν σε ένα νέο τοπίο στη περιοχή. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Νιάρχος και ελπίζουμε να βρει μιμητές η πρωτοβουλία του, γιατί η Θράκη μας και ιδιαίτερα η Κομοτηνή το χρειάζονται».

Προηγούμενο άρθροΟ Υφ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας στη Καβάλα
Επόμενο άρθροΣυνταξιούχοι: Σε τρεις δόσεις τα αναδρομικά