Ένας πολύ σπάνιος σχηματισμός νεφών εμφανίστηκε τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021, στις άκρες μιας καταιγίδας στη Χρυσούπολη στον Αερολιμένα της Καβάλας “Μέγας Αλέξανδρος”. Χάρη στην άμεση αντίδραση και οξυδέρκεια της μετεωρολόγου βάρδιας, κατεγράφη αυτό το σπάνιο Κυλινδρικό Νέφος (Roll Cloud) σε video.

Πριν από 2 χρόνια είχε καταγραφεί ανάλογο φαινόμενο και στις Αφίδνες μετά το πέρασμα ενός μετώπου στις 5 Νοεμβρίου 2019, αλλά στο άρθρο που είχαμε γράψει τότε έχουμε μόνο φωτογραφία . Φέτος έχουμε ένα σπάνιο και όμορφο βίντεο το οποίο -χωρίς μοντάζ- πολύ “έξυπνα στο τέλος του μας δείχνει και την θέση και την θέση του καταιγιδοφόρου νέφους (Cb) το οποίο βλέπει η παρατηρήτρια στο βάθος. Εμείς παρακάτω τις καταιγίδες θα τις δούμε και από ψηλά, χάρη στο άλλο άγρυπνο μάτι του δορυφόρου.

Την διαδικασία ανάπτυξης της καταιγίδας στη Καβάλα και την ώρα δημιουργίας του Roll Cloud που παρατηρήσατε στο παραπάνω βίντεο , έχει δημιουργηθεί από σειρά δορυφορικών εικόνων που επεξεργαστήκαμε. Ο πρώην συνάδελφος μετεωρολόγος Υποπτέραρχος κ. Πασχάλης Κατσάρας, που μου έστειλε το αρχικό video με το Roll Cloud σημειώνει χαρακτηριστικά για την καταιγίδα : ” …Πέρασε πάνω απο το σταθμό απο ανατολικά προς τα δυτικά. Ενώ είχαμε δυτικό άνεμο 5-6 κόμβους, γύρισε ανατολικός με ριπές που έφταναν τους 27 κόμβους. Η μετεωρολόγος το νέφος το εκτίμησε στα 1500 ποδια….”

Roll Cloud: Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο στη Χρυσούπολη Καβάλας
Οι επίσημε καταγραφές αποτυπώνονται παραπάνω. Όσοι έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν Metar (μετεωρολογική αεροναυτική παρατήρηση με κωδικοποίηση) θα διαπιστώσουν αυτή την αλλαγή του ανέμου από ΝΔ σε Α καθώς και την ενίσχυσή του . Το πέρας της όλης κατάστασης περατώνεται για την περιοχή στις 19:20 που η παρατηρήτρια δίνει την ένδειξη RETS δηλαδή παρελθούσα καταιγίδα.

Roll Cloud: Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο στη Χρυσούπολη Καβάλας
Tα Roll Clouds δημιουργούνται στη διάρκεια μίας καταιγίδας όταν έχουμε ταυτόχρονη κίνηση ανοδικού θερμού αέρα και καθοδικού ψυχρού. Όταν αυτό συμβαίνει ομοιόμορφα, μπορεί να σχηματιστεί αυτό το κυλινδρικό σύννεφο. Γενικότερα τα σύννεφα με τη μορφή τόξου ή αψίδας είναι οριζόντιοι χαμηλού ύψους νεφικοί σχηματισμοί, οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται ως συνοδευτικά νέφη ενός καταιγιδοφόρου νέφους (Cb-Cumulonimbus). Κατά κανόνα, τα σύννεφα τόξα ή αψίδες παρατηρούνται όπως αναφέραμε κατά μήκος του προπορευόμενου μετώπου των ριπών μιας καταιγίδας (gust front). Τα συγκεκριμένα νέφη σχηματίζονται όταν τα καθοδικά ρεύματα μιας καταιγίδας προκαλούν άνοδο του υγρού και θερμού αέρα που βρίσκεται πριν από αυτή. Όταν ο ανερχόμενος υγρός και ζεστός αέρας ψυχθεί (αδιαβατικά) κάτω από το σημείο δρόσου του, σχηματίζονται τα νέφη με τη μορφή τόξου ή αψίδας .Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα τους προτείνουμε να διαβάσουν την εξήγηση δημιουργίας των Roll Clouds ΕΔΩ.

Roll Cloud: Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο στη Χρυσούπολη Καβάλας
Η παραπάνω περίπτωση αξίζει να τύχει περαιτέρω μελέτης από τους συναδέλφους μετεωρολόγους καθώς και από τους φοιτητές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων των Πανεπιστημίων μας

Προηγούμενο άρθροΗ αντιμετώπιση των ελληνικών μειονοτήτων από την «ανεκτική» Τουρκία
Επόμενο άρθροXάαλαντ: Το γεύμα των 500.000 ευρώ στη Μύκονο και η ανάρτηση που έγινε viral