Κανονικά γίνονται τα rapid test στα φαρμακεία της Καβάλας όπως δήλωσε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσυ Ρακιντζή.

Όπως ανέφερε “Πράγματι τα rapid test γίνονται και στα φαρμακεία, τα οποία λειτουργούν ως μια επικουρική επιλογή στην όλη προσπάθεια διακοπής της διασποράς του ιού και γίνονται κανονικά προκειμένου να βοηθήσουμε και εμείς, σε αυτό που όλοι ξέρουμε, τις ουρές δηλαδή έξω από τα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Βασικά ο νόμος διενέργειας τεστ και στα φαρμακεία, ξεκίνησε αρχές Αυγούστου, και νομοθετήθηκε να γίνονται τα τεστ και από τα φαρμακεία. Μιλάμε για τεστ γρήγορα ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα rapid test και τα self test είναι ακριβώς το ίδιο, αφού πρόκειται για ρινοφαρυγγικά τεστ.

Απλά τα self test είναι δωρεάν και τα γρήγορα τεστ είναι αυτά που αγοράζουμε! Και φυσικά υπάρχει και το μοριακό τεστ που είναι κάτι άλλο.

Εμείς κάνουμε το τεστ, το αποτέλεσμα βγαίνει σε ένα 15λεπτο και μετά καταχωρείται στην ειδική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ. Είναι η ίδια πλατφόρμα που έχει και το μικροβιολογικό εργαστήριο ενώ η βεβαίωση μπορεί να δοθεί βάσει κωδικών taxis net..

Ο κόσμος έρχεται συνέχεια, υπάρχει ομαλή ροή. Αρχές Αυγούστου νομοθετήθηκε και όλο αυτό έγινε μετά από το πρόβλημα που εντοπίσθηκε στα νησιά. Εκεί υπήρχε πρόβλημα γιατί για να ταξιδέψουν και οι τουρίστες και οι Έλληνες χρειαζόταν γρήγορο τεστ.

Επειδή όμως σε πολλά νησιά δεν υπήρχαν εργαστήρια υπήρχαν όμως φαρμακεία, η αλυσίδα αυτή του φαρμακείου και στο πιο μικρό νησί, μπορούσε να εξυπηρετήσει. Έτσι και θεσμοθετήθηκε να γίνονται τεστ από τα φαρμακεία.

Βέβαια τότε ήταν η τιμή των 24,80 ευρώ. Και αυτό ίσχυε για τον τουρισμό. Καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι, Σάββατο, Κυριακή, απόγευμα, βράδυ, όπου δεν μπορούσε δηλαδή να έχει κανείς πρόσβαση σε αιματολογικό εργαστήριο. Και τελικά επειδή τώρα είναι πάρα πολλά τα άτομα που πρέπει να κάνουν τα τεστ, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δηλαδή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά νομοθετήθηκε αυτό που προανέφερα και έτσι μπορεί και το φαρμακείο να κάνει το τεστ”.

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ

Η ίδια εξήγησε ότι τα τεστ στα φαρμακεία γίνονται με ευθύνη του φαρμακοποιού. “Πάντα βέβαια αυτοί που έχουν προτεραιότητα είναι αυτοί που θα πάρουν το φάρμακο τους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τον χρόνιο πάσχοντα για να κάνουμε τα τεστ. Όμως όταν υπάρχουν δύο άτομα στο φαρμακείο, υπάρχει μια ταχύτητα και αν υπάρχει κίνηση καλούμε τον κόσμο να έρθει λίγο αργότερα για να κάνει το τεστ.

Επίσης τα τεστ είναι λίγα τώρα, και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για τα διημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα τεστ. Τώρα είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι και τα τεστ αφορούν σε αυτούς που πρέπει να κάνουν το τεστ για να πάνε στη δουλειά τους. Απλά ο όγκος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε νωρίτερα.

Όπως και να έχει τα φαρμακεία λειτουργούν επικουρικά και καλύπτουν κενά για όσους δεν μπορούν να πάνε στο μικροβιολογικό εργαστήριο ή έστω για όταν τα εργαστήρια είναι κλειστά. Ο όγκος της δικής μας δουλειάς δεν είναι μεγάλος αφού ο ρόλος μας είναι επικουρικός».

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Και πρόσθεσε πως «Όλοι οι υγειονομικοί μπήκαν σε αυτό τον αγώνα από την αρχή αλλά και τα φαρμακεία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό όλοι μπορούν να το αποτιμήσουν.

Σαφώς και εμείς οι φαρμακοποιοί παίρνουμε μέτρα προφύλαξης όταν κάνουμε το τεστ. Και στην Ευρώπη εξάλλου, και στην Κύπρο οι διενέργειες αυτές γίνονται εκτός φαρμακείου. Στήνεται ένα τραπεζάκι εκτός φαρμακείου και διενεργείται το τεστ. Οπότε και εμείς δεν κάνουμε τα τεστ μέσα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ παρουσία κοινού όταν μάλιστα κάποιος είναι ανεμβολίαστος και δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα βγάλει. Άρα περιμένουμε να δούμε και μετά κάνουμε αυτό που πρέπει.

Άρα βάζουμε ένα τραπεζάκι έξω, κάνουμε το τεστ, ο πολίτης φεύγει και επιστρέφει για να πάρει το αποτέλεσμα μετά από ένα τέταρτο. Υπάρχει τρόπος, είμαστε ασφαλής αλλά εμείς πάντοτε θα λέω ότι είμαστε επικουρικοί”.

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη φορέων για την τήρηση των μέτρων στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΗ ΠΕ Καβάλας συγχαίρει τα παιδιά που πέτυχαν σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς