Μηνύσεις κατά των 4 εργαζομένων που παραβίασαν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου – Απολύθηκαν οι δύο, πειθαρχική διαδικασία για τους άλλους δύο που φέρουν τη συνδικαλιστική ιδιότητα

H Energean βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι, λόγω παραβίασης των ρητών εντολών της διοίκησης σε σχέση με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Πρίνου, προχώρησε στην απόλυση δύο εργαζομένων καθώς και στην έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για ακόμη δύο εργαζόμενους που φέρουν τη συνδικαλιστική ιδιότητα ως μέλη του δ.σ. του Σωματείου.

Πρόκειται για τους τέσσερις εργαζόμενους, οι οποίοι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου παρέβησαν τους κανόνες λειτουργίας του εργοστασίου, παραβίασαν την εγκατάσταση φυσικού αερίου και παρά την αντίθετη ρητή εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας παρενέβησαν στη ροή του καυσίμου προς τις εγκαταστάσεις.

Σε βάρος τους έχει κατατεθεί μήνυση στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα και, συγκεκριμένα, για τα ακόλουθα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα:
-Άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων που αφορά την καταστροφή, βλάβη και φθορά εγκαταστάσεων ασφαλείας σε μεταλλευτικές, βιομηχανικές και συναφείς επιχειρήσεις

-Παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου για ζωή ή υγεία ανθρώπων και για ξένη ιδιοκτησία
-Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, η Energean τονίζει τα εξής:
-Η εταιρεία μας δεν προχώρησε όλα αυτά τα χρόνια σε οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένου, ούτε καν όταν είχαμε πουλήσει φορτίο πετρελαίου με τιμή στα 9 δολάρια το βαρέλι, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Όμως δεν είναι δυνατό να δεχθεί απειθαρχία στις εντολές της διοίκησης και αυθαιρεσίες στις εγκαταστάσεις των οποίων είναι ο νόμιμος διαχειριστής που έχει τοποθετήσει το ελληνικό Δημόσιο.
-Οι τέσσερις συνάδελφοι, που βρίσκονται και αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες, αποτελούν θύματα της ηγεσίας του Σωματείου και της νοοτροπίας της που θεωρεί τον Πρίνο τσιφλίκι της.
-Η γνωστή πρακτική της ηγεσίας του Σωματείου παρεμπόδισε με τα γνωστά περιστατικά βίας και επιθετικών συμπεριφορών αρκετούς εργαζόμενους να πάρουν το πρόγραμμα εθελουσίας που προσέφερε η εταιρεία και, προφανώς, έπαιξε το ρόλο της και στην απόφαση δύο ιστορικών στελεχών του Πρίνου να αντιταχθούν στις επιλογές της διοίκησης για την επόμενη μέρα στον Πρίνο και να απομακρυνθούν χωρίς την θέλησή τους λόγω θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης.
-Αυτή η πρακτική εμπόδισε τέσσερις νέους συναδέλφους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πρόσληψή τους στην εταιρεία και να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους.
-Είναι η ίδια πρακτική που στέρησε ως τώρα από τους εργαζόμενους πολλά από τα οφέλη που απολαμβάνουν συνάδελφοί τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι καρπώνονται την ανοδική πορεία από τις μεγάλες επενδύσεις του ομίλου στην Ελλάδα και, συνολικά, στην Ανατολική Μεσόγειο.
-Η πρακτική της ηγεσίας του Σωματείου είναι τελικά που κρατά τις εγκαταστάσεις υπό κατάληψη και, τελικά, κλειστή την παραγωγή πετρελαίου, στερώντας από την εταιρεία σημαντικά έσοδα σε μία θετική συγκυρία για την τιμή του πετρελαίου. Έχει αναλογιστεί η ηγεσία του Σωματείου και οι καταληψίες πώς θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα οι μισθοί στον Πρίνο, όταν δεν υπάρχουν έσοδα;

Όσοι συνάδελφοι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα δίχτυα αυτής της πρακτικής που η ηγεσία του Σωματείου ακολουθεί χρόνια τώρα, ας σκεφτούν ότι η παρανομία, τα αντάρτικα, οι τσαμπουκάδες και το bullying με τον ψεύτικο μανδύα μιας «προστασίας» δεν έχουν θέση στις σύγχρονες κοινωνίες και κάποια στιγμή δίνουν την θέση τους στη νομιμότητα, τη συνεργασία, τον διάλογο και το κοινό όραμα για ευημερία και προκοπή.

Η εταιρεία είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τη νομιμότητα και δεν θα ανεχθεί πειθαρχικά παραπτώματα ή προβοκάτσια από θερμοκέφαλους που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθροΑπολύμανση δεξαμενής ύδρευσης στη Νεάπολη – Καθαρισμός Αγωγού υπερχείλισης στο Καρνάγιο
Επόμενο άρθροΠαρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το έργο μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης