Στην υποβολή μήνυσης κατά του προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στον Πρίνο Μανώλη Κελαϊδάκη, του Γενικού Γραμματέα Στέργιου Τσάγκα καθώς και όλων των μελών της διοίκησης του Σωματείου προχώρησε την Δευτέρα η Energean με αιχμή μία σειρά ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται και με την ασφάλεια εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων.

Η μήνυση αναφέρεται:
-Στο άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα για την έκθεση σε κίνδυνο, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για όλους τους μηνυθέντες.
-Στο άρθρο 229 του Ποινικού Κώδικα για ψευδή καταμήνυση κατά συναυτουργία, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για όλους τους μηνυθέντες.
-Στα άρθρα 362-363 του Ποινικού Κώδικα για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, το οποίο επικαλείται η εταιρεία για τον πρόεδρο του Σωματείου.

Στην μήνυση προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας υποστηρίζεται χαρακτηριστικά ότι η παραβατικότητα των μηνυθέντων έχει, πλέον, λάβει νέες διαστάσεις πρωτοφανούς επικινδυνότητας τις οποίες η διοίκηση του Σωματείου, με το παράνομο τέχνασμα της ψευδούς καταμήνυσης προσπαθούν να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές να αποδώσουν στην εταιρεία, τα στελέχη και τους εκπροσώπους τους.

Στην μήνυση που υπέβαλε η Energean αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το δόλιο τέχνασμα των εγκαλουμένων συνίσταται στην, εν αγνοία της εγκαλούσας και ενάντια στις εντολές της, σταδιακή αύξηση του ποσοστού περιεκτικότητας τοξικών αερίων (υδροθείου) και της αύξησης της στάθμης των όξινων ρευστών στα δοχεία των εγκαταστάσεων, μέσω εκτόνωσης των γεωτρήσεων πετρελαίου σε επίπεδα βεβαίας, ως οι ίδιοι οι εγκαλούμενοι ισχυρίζονται, επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία της Καβάλας».

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση σταδιακά επιτυγχάνεται κατά παράβαση των εντολών της εταιρείας αλλά και της ΕΔΕΥ, «με την θέση σε λειτουργία μεγάλου αριθμού γεωτρήσεων (περίπου 10) από τους εγκαλούμενους, στον εξοπλισμό των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων που βρίσκεται εκτός λειτουργίας και δεν μπορεί να επεξεργασθεί αυτά τα υγρά», τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση υπερχείλισης και διαρροής τους.

Η Energean επισημαίνει ότι στόχος του Σωματείου είναι η εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος, «να καταναγκασθεί στην επαναλειτουργία της παροχής φυσικού αερίου η οποία, εφ’όσον συμβεί, θα εξασφαλίσει στους εγκαλουμένους τον πλήρη και απερίσπαστο έλεγχο των εγκαταστάσεων, με το Σωματείο εργαζομένων ως οιονεί ανάδοχο», με την εταιρεία να εξακολουθεί βεβαίως να έχει τη νομική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις!

«Με αυτήν την μεθόδευση, οι δήθεν περιφρουρούντες την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων θέτουν αυτές, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία της Καβάλας, σε σαφή και διαρκή κίνδυνο και, γνωρίζοντες ότι ενδεχόμενες συνέπειες της επισφαλούς αυτής καταστάσεως την οποία αυτοί οι «φρουροί» έχουν δημιουργήσει θα βαρύνουν την εγκαλούσα, περιφέρονται από τηλεοπτικά στούντιο έως δικαστικά μέγαρα υποδεικνύοντας ψευδώς τα στελέχη και εκπροσώπους της εγκαλούσας ως δήθεν υπαιτίους» τονίζει η Energean στη μήνυση.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι πρακτικές της διοίκησης του Σωματείου «αναδεικνύουν επαρκείς ενδείξεις ως προς την εκπόνηση και εφαρμογή συγκεκριμένου εγκληματικού σχεδίου» το οποίο πλήττει όχι μόνο το κύρος της εταιρείας αλλά και το ίδιο το δημόσιο συμφέρον.

Προηγούμενο άρθροΟικονόμου: Οι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν το rapid test αν αποφασιστεί στις γιορτές
Επόμενο άρθροΔήμος Αλεξανδρούπολης: Δείτε τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι δώδεκα απινιδωτές