Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας συμμετείχε με ιδιαίτερη χαρά στην 1η Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα: «Ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με προβλήματα όρασης με την χρήση του λευκού μπαστουνιού και με σκύλο οδηγό» που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν το Κ.Ε.Α.Τ. και η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών κεντρικής Μακεδονίας, ενώ συμμετείχε και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» με την πρόεδρό του κυρία Γερουλάνου Ζωή και τον εκπαιδευτή κ. Κιταντζή Λευτέρη.Οι πληροφορίες που πήραμε για τη δράση του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών ΑμεΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», για τη Νομοθεσία γύρω από την πρόσβαση των σκύλων οδηγών παντού, τη διαδικασία της εκπαίδευσής τους και της υιοθεσίας από άτομα με προβλήματα όρασης ήταν πολύ σημαντικές και θα έχουμε τη δυνατότητα να τις μεταφέρουμε και στα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας που μας ρωτούν και ενδιαφέρονται για τη διαδικασία αυτή.

Την Κυριακή είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία της συνοδείας από σκύλο οδηγό και γνωρίσαμε από κοντά ένα πανέξυπνο και αξιαγάπητο λαμπραντόρ, την Ίριδα. Τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν όταν η Ίριδα με τη βοήθεια και καθοδήγηση του εκπαιδευτή της κυρίου Λευτέρη Κιταντζή μας «οδήγησε» στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΕΑΤ ήταν μοναδικά και πρωτόγνωρα. Η ελευθερία, η αυτοπεποίθηση, η ανεξαρτησία, η αυτονομία και η ασφάλεια που νιώσαμε μας ενθουσίασαν και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκύλοι οδηγοί είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να αγκαλιαστεί και να υποστηριχτεί από όλη την κοινωνία, όπως και από το κράτος, καθώς αποτελεί ένα βασικό βοήθημα για τα άτομα με αναπηρία όρασης.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τα άτομα που αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα μεγάλο όνειρο και ένα τεράστιο έργο από το μηδέν. Αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους. Τους φορείς, τους εθελοντές, τους χορηγούς, που εργάζονται με αγάπη, ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και μεράκι για την υλοποίηση μιας τόσο πρωτοποριακής ιδέας, για ένα τόσο αγαθό σκοπό.

Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να μας δοθεί η δυνατότητα να προβάλλουμε αυτό το έργο και στην περιοχή μας και να ενημερώσουμε τα μέλη μας, αλλά και την τοπική κοινωνία για την προσπάθεια αυτή που έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο. Ευχόμαστε η προσπάθεια να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και η οικονομική κρίση να μην σταθεί εμπόδιο στην διεύρυνση και εξάπλωση αυτής της πρωτοβουλίας.

 

Με εκτίμηση, για την Δ.Ε.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΡΕΜΥΔΑΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΜΑΟΥΝΑΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΚΩΝ/ΝΟΣ

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια του Ιατρείου της Τοπικής Κοινότητας του Μικροχωρίου θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο του Κοινοτικού Καταστήματος την Πέμπτη 11/2
Επόμενο άρθρο23-29 Μαίου η ΔραμΟΙΝΟγνωσία στη Δράμα