Ως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 10 ετών χαρακτήρισε το 2021 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα όπως μελέτες και διάφορα έργα.

Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι η χρονιά που φεύγει νομίζω ότι είναι μια από τις καλύτερες για τη ΔΕΥΑΚ τουλάχιστον … Έχουν μπει οι βάσεις για να αναπτυχθεί η επιχείρηση σε πολλούς τομείς ενώ έχουμε ξεκινήσει ήδη την αλλαγή του ηλεκτρομηχανικογικού εξοπλισμού που έχει ήδη συμπληρώσει τα 30 έτη λειτουργίας του.

Έχουμε ήδη δρομολογήσει πολλές μελέτες οι οποίες ήδη ολοκληρώνονται ή κάποιες άλλες τις έχουμε υποβάλλει ήδη μια και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 άγγιζε τα 51 εκ. ευρώ! Χρήματα τόσα πολλά είχαν να έρθουν στην πόλη της Καβάλας για πάρα πολλές 10ετίες θα έλεγα!

Το μόνο αντίστοιχο μεγάλο έργο που είχε γίνει, ήταν τη 10ετία του 1990 με τον βιολογικό και τα αντίστοιχα αντλιοστάσια της πόλης της Καβάλας. Τα οποία βέβαια όπως έχουμε πει, ήδη έχουν παλιώσει και πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις καθαρές παραλίες μας και να είμαστε εντάξει σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους που υπάρχουν».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Και πρόσθεσε πως «Από εκεί και πέρα, ο μεγάλος στόχος και αυτό που απομένει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 είναι η υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων μια και εκεί για πολλά χρόνια αντιμετωπίζονται διάφορα προβλήματα ενώ έχουν μπει και αυτά στο δρόμο τους μια και έχουμε υποβάλλει όλα τα έργα και τις προτάσεις για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε όλα τα δίκτυα ύδρευσης με τις τελευταίες προτάσεις που υποβάλλαμε για Κρηνίδες, Πολύστυλο και Δάτο και πλέον έτσι όλοι δημότες θα έχουν νέα δίκτυα και όλοι θα πίνουμε νερό τουλάχιστον για τα επόμενα 40-50 χρόνια οπότε και θα είμαστε εξασφαλισμένοι».

Η ΕΓΚΡΙΣΗ

Ο ίδιος μάλιστα θύμισε ότι «ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει έρθει έγκριση για να δούμε τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η ΔΕΥΑΚ ώστε να είμαστε ασφαλείς σε ό,τι αφορά την παροχή καθαρού και υγιεινού νερού που θα πληροί όλους τους υγειονομικούς όρους και όλο αυτό θα μας δοθεί και μέσα από μια ρότα του Master Plan για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε με τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να κάνουμε και με ό,τι απομένει.

Άλλωστε τελειώνουμε ήδη τη διαχείριση της λυματολάσπης όπου και πάλι μπροστάρισσα θα είναι η ΔΕΥΑΚ σε όλο το Ν. Καβάλας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα λύματα και από τους υπόλοιπους Δήμους μια και έχουμε μαζί τους πάρα πολύ καλή συνεργασία.

Βέβαια σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της επιχείρησης έγινε ένα πολύ σημαντικό συμμάζεμα στα οικονομικά της και στα έξοδα και στα έσοδα. Μαζεύουμε ήδη χρήματα και από παλαιότερους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και έτσι έχουμε μπει σε έναν πολύ καλό δρόμο».

ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΚΟΠΝΟΜΙΚΑ

Τέλος ανέφερε ότι «Το 2021 θα είναι πράσινο οικονομικά και ο ισολογισμός θα είναι θετικός γιατί αυτό το πρόβλημα με την αδυναμία είσπραξης δεν είναι καινούριο, δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, που δεν μπορούσαν να μαζέψουν χρήματα σε καμία περίπτωση. Καταφέραμε με πολύ κόπο και δουλειά και με την εξαίρετη εργασία του κ. Σφλακίδη να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είμαστε σε καλό οικονομικό δρόμο.

Βέβαια κλείνοντας το 2021 μένει ένας μεγάλος μπαμπούλας. Ο μπαμπούλας αυτός είναι αυτός που αφορά και όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις και είναι το ενεργειακό κόστος.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ανεβαίνουν και το ενεργειακό κόστος φοβίζει και το Δήμο Καβάλας, και τη ΔΕΥΑΚ και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αν αυτός ο μπαμπούλας μπορέσει να εξαφανισθεί με τη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Αν δηλαδή δεν γίνει κάτι θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό είναι το μόνο που μας φοβίζει. Όλα τα άλλα έχουν δρομολογηθεί. Έχουμε αλλάξει παλιό δίκτυο, έχουμε ακυρώσει παλιά δίκτυα και δώσαμε σε χρήση νέα δίκτυα ενώ η παροχή υπηρεσιών νομίζω ότι δεν υπάρξει ποτέ καλύτερη.

Αυτή την στιγμή σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων και στο Δήμο Καβάλας βέβαια υπάρχουν καταγεγραμμένες μόνο οκτώ βλάβες και νομίζω ότι τα καταφέραμε μια και εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε και στους συμπολίτες μας, με ένα νέο πρόγραμμα που έρχεται μέσα στο έτος και τα οφέλη του θα φανούν και άμεσα και μακροπρόθεσμα. Μπορεί κάποιος μέσα από τις νέες τεχνολογίες και από το κινητό του να κάνει όποια κίνηση θέλει και να παρακολουθεί ακόμη και το υδρόμετρο του οπότε απομένει να εγκριθούν τα έργα που υποβάλλαμε και να αλλάξουν όλα τα αντλιοστάσια και ύδρευσης και αποχέτευσης και το κεντρικό αντλιοστάσιο στην πόλη της Καβάλας στα Αμισιανά το οποίο είναι εκεί από τη 10ετία του 1970. Ο κ. Παπαδόπουλος τρέχει μέρα νύχτα για να μπορέσει να τα συμμαζέψει όλα για να μην έχουμε προβλήματα και για να μην μείνει ο κόσμος από νερό. Γενικά ήταν καλή χρονιά και αν φύγει ο μπαμπούλας του ενεργειακού κόστους όλα θα πάνε καλά” τόνισε καταληκτικά ευχόμενος καλή χρονιά!

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη
Επόμενο άρθροΔύσκολη αλλά εποικοδομητική η χρονιά για την Θασιακή Ένωση Καβάλας