Τα ανταποδοτικά τέλη και η μείωσή τους πέρασαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, αν και πέρασε με την πρόταση της αντιπολίτευσης. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών κ. Λεωνίδας Παππάς σχολίασε πως είναι πολύ πιθανόν να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη που θα ελέγξει την νομιμότητά της.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «πέρασε η απόφαση των ανταποδοτικών τελών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της αντιπολίτευσης. Σήμερα, όμως, διαπιστώνω ότι αντί κάποιοι να λένε τα κάλαντα, λένε ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στο 2020 εν μέσω πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν εισπράχθηκαν το 2020 σε μεγάλο ποσοστό κι έβγαλε εγκύκλιο που αναφέρει να κάνουμε προϋπολογισμό και να ψηφίσουμε κανονισμό τελών με βάση όχι τα ηλεκτροδοτούμενα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων του Δήμου Καβάλας αλλά με βάση τις εισπράξεις της χρονιάς που πέρασε. Διαφορετικά, θα πέσουμε έξω. Επίσης υπάρχει το θέμα με τα μη ηλεκτροδοτούμενα τ.μ., με την αντιπολίτευση να λαμβάνει υπ’ όψιν στην πρότασή της και… φαντάσματα. Σπίτια που έχουν διακόψει το ρεύμα για οποιοσδήποτε λόγο, θα κληθούν να πληρώσουν δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Κάποιος που δεν πληρώνει τη ΔΕΗ δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε τα δημοτικά τέλη. Έτσι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εισπράξουμε αυτά τα ποσά.

Η δική μας πρόταση έλεγε ότι με βάση αυτά που εισπράξαμε με ακρίβεια κι αν πάνε καλά τα πράγματα και εισπράξουμε αυτά τα μεγαλύτερα ποσά, εδώ είμαστε και θα μειώσουμε ξανά τα ανταποδοτικά τέλη. Επίσης, μειώσαμε τα ανταποδοτικά για τις ευπαθείς ομάδες. Με εισόδημα ως 5 χιλιάδες ευρώ οι Καβαλιώτες δεν πληρώνουν τίποτα κι από 5 έως 7 χιλιάδες έχει έκπτωση έως 50%. Αυτό είναι σημαντικό αλλά δεν το λένε. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τον προϋπολογισμό.

Η κα Τσανάκα το έπαιξε καλή όταν το 2018 αυξήθηκε η εισφορά στη ΔΙΑΑΜΑΘ κι αυξήθηκαν οι ανάγκες καθαριότητας με την πρόσληψη προσωπικού από την 3Κ, επειδή ερχόντουσαν εκλογές το έπαιξε καλή με τα δημοτικά τέλη και τώρα όλα ήρθαν στην πλάτη του δημάρχου κ. Μουριάδη. Κι ο κ. Μουριάδης ή έπρεπε να σταματήσει την καθαριότητα ή να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Έτσι φτάσαμε ως εδώ και τώρα εμείς πρέπει να κάνουμε το απολύτως ακριβές κι αν τα πράγματα πάνε καλύτερα του αναμενόμενου, τότε θα τα μειώσουμε του χρόνου».

ΝΟΜΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ

Πρόσθεσε ότι «εφόσον η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ανταποδοτικά εγκριθεί για τη νομιμότητά της, προφανώς και θα εφαρμοστεί. Το πού θα οδηγήσει δεν ξέρουμε αλλά τότε θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που το αποφάσισαν. Υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί. Η Αποκεντρωμένη αυτεπάγγελτα θα κρίνει τη νομιμότητα. Θα το ελέγξει. Θεωρώ ότι έχει νομικό σφάλμα».

Προηγούμενο άρθροΕκοιμήθη η Καθηγουμένη της Μονής Αγ. Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου
Επόμενο άρθροΚώστας Αντωνιάδης: Εύχομαι το 2021, εκτός από την αισιοδοξία, να φέρει την ελπίδα και το φως στην ανθρωπότητα