thasos-800x445

Για πρώτη φορά στη ναυτιλιακή ιστορία της Καβάλας κινδυνεύει να παύσει η λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Καβάλας – Πρίνου λόγω του ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο φέρρυ μπόουτ για την εκτέλεση δρομολογίων. Συγκεκριμένα η Ναυτιλιακή Εταιρεία «Φιλιάγκος» από τις 2-1-2017 επρόκειτο να εκτελεί δύο δρομολόγια την ημέρα, πλην όμως ζήτησε παράταση της συντήρησης του σκάφους που διαθέτει για 45 ημέρες, με αποτέλεσμα να μείνει η γραμμή χωρίς σκάφος. Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΘ έχει ήδη θέσει σε διαδικασία συντήρησης το δικό της σκάφος, ενώ η Ναυτιλιακή Εταιρεία Καβάλας δεν είχε δηλώσει δρομολόγια για την εν λόγω γραμμή.  Ο Αντιπρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας κ. Νίκος Τσιλογιώργης δήλωσε την απογοήτευσή του για την εν λόγω εξέλιξη, ενώ ο βουλευτής Καβάλας κ. Παπαφιλίππου σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε πως το θέμα θα διευθετηθεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσιλογεώργης σημείωσε πως «δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας και αυτά που είχαμε επισημάνει πριν από λίγες μέρες. Σήμερα δεν γίνονται δρομολόγια. Το πρωί της Δευτέρας μίλησα με τον κ. Παπαφιλίππου, μάλιστα ο ίδιος με πήρε τηλέφωνο και μου υποσχέθηκε ότι άμεσα θα λυθεί το πρόβλημα (σ.σ. ίσως και μέχρι χθες το μεσημέρι) γιατί βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δυστυχώς ξεκινήσαμε με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την πορθμειακή γραμμή του Πρίνου. Ζήσαμε και αυτό. Αγωνιζόμασταν για περισσότερα δρομολόγια, τελικά τα τρία δρομολόγια που είχαμε πέρσι έγιναν δύο και σήμερα μιλάμε για κλειστή πορθμειακή γραμμή».

ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσιλογεώργης «με το Λιμεναρχείο που επικοινώνησα το πρωί της Δευτέρας δεν ήταν σε θέση να μου δώσουν κάποιες πληροφορίες γιατί και αυτοί δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Το πιο απλό που λέγαμε πριν από λίγες μέρες ότι από τη στιγμή που ο κ. Φιλιάγκος αδυνατεί να φέρει πλοίο στην πορθμειακή γραμμή του Πρίνου, ήταν υποχρεωμένος να κάνει δρομολόγια από 1ης Ιανουαρίου, έπρεπε το υπουργείο να τον αναγκάσει να αποδεσμεύσει το πλοίο του από τη γραμμή της Κεραμωτής και για το διάστημα αυτό μέχρι να φέρει καινούριο πλοίο να κάνει δρομολόγια ούτως ώστε έστω αυτά τα κουτσουρεμένα δρομολόγια τα δύο που υπήρχαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου να συνεχίσουν για την υπόλοιπη χειμερινή περίοδο. Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να υπάρχει πολιτική βούληση, δεν βλέπω να υπάρχει η κοινή λογική. Το πιο απλό πράγμα που επισημαίνουν οι πάντες είναι αυτό. Να αποδεσμευτεί το πλοίο του κ. Φιλιάγκου από τη γραμμή της Κεραμωτής και να έρθει στη γραμμή του Πρίνου και να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Δέχθηκα αρκετά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας, κατέβηκε ο κόσμος στον Πρίνο και δυστυχώς δεν βρήκε το πρωί πλοίο για να έρθει στην Καβάλα».

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Σχολιάζοντας ο κ. Τσιλογεώργης το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί το πλοίο της ΑΝΕΘ «Άγιος Παντελεήμων», σημείωσε πως «κάτι τέτοιο ακούω κι εγώ. Το πλοίο κι αυτό πρέπει να μπει σε πρόγραμμα ακινησίας. Το υπουργείο Ναυτιλίας λοιπόν συζητάει και αυτήν την πρόταση, μήπως γίνει αναβολή της ακινησίας για το πλοίο «Άγιος Παντελεήμων» για το διάστημα αυτό. Θα επικοινωνήσω και με τον κ. Φιλιάγκο να δω τις προθέσεις του και πού βρίσκεται ο ερχομός του νέου πλοίου του, θα το δούμε. πάντως τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου του 2017 η πορθμειακή γραμμή του Πρίνου έμεινε κλειστή. Και αυτό λέει πολλά».

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

Περισσότερα για το θέμα πρόκειται να αναφερθούν στην εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή. «Θα κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για το 2016, που πέρα από τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες, που ο σύλλογος πραγματικά ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός και παραγωγικός, δεν καταφέραμε δυστυχώς και εδώ θέλω να εκφράσω την πικρία μου, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια εδώ την περιοχή μας. Ο αγώνας βέβαια συνεχίζεται. Εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα πράγματα. Όχι μόνο θα αγωνιστούμε για να μείνουμε ζωντανοί, αλλά και για να έχουμε περισσότερα δρομολόγια. Ωστόσο όμως το θέμα πάλι είναι της Πολιτείας, είναι του υπουργείου Ναυτιλίας και των τριών κυβερνητικών βουλευτών. Τελεία και παύλα» ξεκαθάρισε καταληκτικά ο κ. Τσιλογεώργης.

Προηγούμενο άρθροΕτοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες
Επόμενο άρθροΛαϊκή αγορά την Πέμπτη στην Ελευθερούπολη