Όλα καλά ή όλα στραβά κι ανάποδα;

Δύο ήταν οι απόψεις που κυριάρχησαν στην Πνύκα της πόλης (εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεόραση) με αφορμή τη πρόσφατη χιονόπτωση στο Δήμο μας.

Η μία, της διοίκησης του Δήμου, που ισχυριζόταν ότι ΟΛΑ έγιναν καλά για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η άλλη, της αντιπολίτευσης, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που δε κλήθηκε να συμμετάσχει στις πολύωρες συζητήσεις στην «Εκκλησία του δήμου» γι αυτό το θέμα – όπου κλήθηκε ο κάθε πικραμένος -, που έλεγε, τίποτε δεν έγινε σωστά και πως αν ήταν εκείνοι στη θέση του Χαλίφη θα τα έκαναν περίφημα.

Πρόκειται για τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ενός νομίσματος που δεν έχει καμία αξία για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είναι ένα νόμισμα κάλπικο που δεν «περνάει» στην αγορά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης που όλες οι παρατάξεις υμνούν και προσκυνούν με ευλάβεια.

Τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και πνίγονται όταν βρέχει, καίγονται στις πυρκαγιές, εγκλωβίζονται όταν χιονίζει, καταπλακώνονται όταν σείει ο εγκέλαδος ή πέφτουν γέφυρες, οφείλεται στο ότι η εξίσωση «λαϊκές ανάγκες + έργα και υποδομές» ισούται με «μηδέν».

Όταν πρόκειται για έργα που χρειάζονται για να προστατέψουν τη ζωή και το βιός του λαού, τότε ή χρήματα δεν θα υπάρχουν ή η γραφειοκρατία θα φρενάρει, ή οι ανίκανοι διαχειριστές δεν θα μπορούν, ή θα φταίει ο ίδιος ο λαός που δεν έχει αλυσίδες, που καταπατάει ρέματα, που πετάει αποτσίγαρα και μπουκάλια στο δάσος που προκαλούν τις πυρκαγιές, ή θα φταίνε τα «ακραία» (?!) καιρικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή κτ.λ..

Έχοντας υπ’ όψη το παραπάνω κάλπικο νόμισμα με τις δύο φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις (ΟΛΑ καλά-ΟΛΑ στραβά και ανάποδα) θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα για να φανεί που είναι τελικά οι διαφορές τους:

Με ποιο αποδεκατισμένο, κακοπληρωμένο, με χίλιες δυο συμβάσεις εργασιακών σχέσεων προσωπικό του Δήμου και της Περιφέρειας θα αντιμετωπιστούν τόσο οι τρέχουσες καθημερινές ανάγκες, όσο και οι έκτακτες, όπως αυτές των διάφορων φυσικών και μη φαινομένων? Επ’ αυτών υπάρχει καμία διαφοροποίηση των διοικούντων και των «αντιπολιτευόμενων» παρατάξεων στο Δήμο μας?

Με ποιο απαρχαιωμένο, ασυντήρητο και λειψό μηχανολογικό εξοπλισμό μπορούν οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους? Ποίες διαφορές και επ’ αυτού ακούστηκαν στις πολύωρες συζητήσεις στις συνελεύσεις της  «Πνύκας» αυτές τις ημέρες?

Με ποια χρήματα θα γίνουν τα απαιτούμενα έργα και η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού, αν όχι από τους τοπικούς φόρους, τα τέλη και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, αφού όλοι τους έχουν συμβιβαστεί, έχουν συμφωνήσει με την κεντρική διοίκηση, ότι η χρηματοδότηση από το κράτος της τοπικής διοίκησης έχει πάει στον «αγύριστο»?

Εκεί όμως που τα «βρίσκουν» και το ομολογούν, είναι ότι τέτοια προβλήματα, αλλά και πολλά άλλα που θα τα «ξεφουρνίσουν» στην ώρα τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την επιστράτευση των ιδιωτών. Το όραμά τους και η πρεμούρα τους είναι πως θα ενισχύσουν συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία καιροφυλαχτούν να «αναλάβουν», τη διαχείριση των απορριμμάτων, άλλων κερδοφόρων υπηρεσιών του Δήμου, την εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου, δυνατότητα που ενισχύθηκε με το νέο πλαίσιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι. Οι ιδιώτες όμως που θα αναλάβουν έργο για λογαριασμό του Δήμου, το κάνουν για να έχουν έσοδα-κέρδη και για να προκύψουν αυτά κάποιος, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα συνήθη υποζύγια που είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη χρυσοπληρώσει με την υπέρογκη άμεση και έμμεση φορολογία τα μαλλιά της κεφαλής τους προκειμένου να εξασφαλίσουν έργα, υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Παράλληλα όμως στις πολύωρες συζητήσεις και αναφορές στις εφημερίδες που έγιναν για το τι έφταιξε τη μέρα της χιονόπτωσης, ούτε κιχ δεν ειπώθηκε για το ότι πολλά νοικοκυριά ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τη θέρμανση, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Δεν έγινε καμία αναφορά γιατί αυτά τα προβλήματα είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής, με την οποία ΟΛΟΙ συμφωνούν, που έχει μετατρέψει τη θέρμανση σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα με την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, κάτι που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας (λόγος στον οποίο οφείλονται και οι συχνές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη πόλη μας).

Με την ευκαιρία και της τελευταίας ταλαιπωρίας των εργαζόμενων στη πόλη και τα χωριά με τη πρόσφατη χιονόπτωση, οι λαϊκές οικογένειες μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, η Ενέργεια – θέρμανση θα λειτουργούν και θα υποτάσσονται στη λογική του “κόστους – οφέλους” (κυρίαρχη σε ΕΕ, ελληνικές κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές), τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις, η ενεργειακή φτώχεια και τα προβλήματα, κάθε φορά που κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του.

Καβάλα 12-01-2019

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθροΗ Μητρόπολη Ελευθερούπολης θέλει να λειτουργήσει κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων
Επόμενο άρθροΣτον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας εκπρόσωποι των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών Ν. Καβάλας