Σε κρίσιμη καμπή είναι η πανδημία σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση της πανδημίας, με αρκετούς θανάτους, διασωληνώσεις και αρκετή μετάδοση. Και στα σχολεία το βλέπουμε αυτό. Πρέπει ακόμη να προσέχουμε.

Σίγουρα θα έχουμε μια μείωση του επιδημικού κύματος το προσεχές διάστημα, αφού κανένα κύμα δεν κρατάει μήνες. Το θέμα είναι μέχρι τότε τι απώλειες θα έχουμε. Αυτό φοβάμαι. Απ’ ‘κει και μετά ελπίζω να μην έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη που θα είναι πιο βαριά από την Όμικρον. Βλέπουμε τώρα να έχουμε αυτούς τους σκληρούς δείκτες με την Όμικρον που θεωρείται κατά 2/3 πιο ήπια από τη Δέλτα. Έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα και επιπλέον είμαστε σε μία εποχή που έχουμε κλειστούς χώρους, κρύο, ο αερισμός είναι πολύ δύσκολος λόγω του καιρού και αναγκαστικά ο κόσμος είναι σε κλειστούς χώρους κάτι που ευνοεί τη μετάδοση. Αν παραμείνει αυτή η μετάλλαξη που μεταδίδεται τόσο πολύ και δεν αλλάξει ριζικά ο ιός, όσον αφορά την αντιγονική του σύνθεση, ώστε να μην τον πιάνει καθόλου η άμυνα με τις προηγούμενες λοιμώξεις ή η ανοσία από τα εμβόλια, τότε η πανδημία θα περάσει τους επόμενους μήνες. Αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις, διότι ο κορωνοϊός μας εκπλήσσει.

Μακάρι να μείνει εδώ, αλλά όταν υπάρχει τόσος κόσμος ανεμβολίαστος παγκοσμίως και βρίσκει έδαφος ο ιός, του δίνεται η ευκαιρία να μεταλλάσσεται. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Ο ιός έπρεπε να βρει ένα τείχος ανοσίας που έπρεπε να χτιστεί γρήγορα για να μην βρίσκει την ευκαιρία να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται. Όσο εξαπλώνεται και αναπαράγεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα της μετάλλαξης».

Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία «Ελπίς»: Στα «λευκά» η Ξάνθη με πυκνή χιονόπτωση
Επόμενο άρθροΠέρασε αλλά… δεν ακούμπησε η “Ελπίδα” στη Καβάλα- Video