Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και ο νομός Καβάλας με την πανδημία καθώς βρίσκεται στο «κόκκινο». Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και για το θέμα των σχολείων, προτείνοντας μία ολιγοήμερη παράταση στην μη λειτουργία των σχολείων.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση αυτήν τη στιγμή. Υπάρχει έξαρση. Θα δούμε τα δεδομένα που θα ανακοινωθούν σήμερα (σ.σ. χθες) από τον ΕΟΔΥ και πιθανόν να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες μέρες. Πλησιάζουμε στο άνοιγμα των σχολείων κι αυτό είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. όταν υπάρχει τέτοια μετάδοση είναι πολύ πιθανόν να την έχουμε και στα σχολεία. Ακόμη κι αν ανοίξουν θα δημιουργηθούν προβλήματα εκ των πραγμάτων στη λειτουργία τους. Βλέπαμε τα κρούσματα να ξεκινάνε πριν τις γιορτές και ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ευτυχώς οι γιορτές πρόλαβαν και σταμάτησαν την εξέλιξη στα σχολεία. Τώρα, όμως, με την Όμικρον και την τεράστια αύξηση που έχουμε, το άνοιγμα είναι αρκετά επίφοβο.

Το να μην ανοίξουν τα σχολεία είναι η εύκολη λύση. Το δύσκολο είναι τι κάνεις και πώς διαχειρίζεσαι όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά, δηλαδή τις εργασίες των γονέων, η τηλεκπαίδευση και όλα αυτά. Αν κλείσεις τα σχολεία θα πρέπει να ξέρεις και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας. Δεν μπορεί να κλείσουν επ’ αόριστο. Το να τα κλείσεις σε μία κορύφωση αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αλλά πρέπει να ξέρεις και να περιμένεις πότε θα έχεις αυτήν την κορύφωση και πόσο θα διαρκέσει. Αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων μπορεί να τα εκτιμήσει και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Τώρα φαίνεται ότι είμαστε σε μία κορύφωση η οποία θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Ή να υπάρξει μια μικρή παράταση για να περάσει αυτό το κύμα και στη συνέχεια να ανοίξουν τα σχολεία, βεβαίως με μέτρα, με τεστ κλπ».

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα νούμερα των κρουσμάτων αν μας τα έλεγαν πριν λίγο καιρό δεν θα τα πιστεύαμε. Βέβαια δεν αντανακλούν προς το παρόν στους νοσηλευόμενους, στους διασωληνωμένους κλπ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ομικρον είναι ένα απλό συνάχι και τίποτε άλλο. Για κάποιους θα είναι επικίνδυνη. Και φοβάμαι ότι όταν έχεις τέτοια εξάπλωση και αρκετό πληθυσμό ανεμβολίαστο ή εμβολιασμένο αλλά με κάποια μειωμένη άμυνα, φοβάσαι ότι πιθανότατα θα δούμε και αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ούτως ή άλλως είναι υψηλοί.

Είναι μια δύσκολη κατάσταση διότι ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται. Αν είχε μείνει το αρχικό στέλεχος τώρα θα είχαμε τελειώσει. Όταν αποκτήσει ο πληθυσμός μια κάποια ανοσία εκεί θα δούμε αν αρχίσει να φεύγει η πανδημία. Ο ιός θα μείνει αλλά δεν θα έχουμε αυτά τα ζητήματα όλο το χρόνο. Θα φτάσουμε σ’ αυτήν την κατάσταση αλλά μέχρι να αποκτηθεί αυτή η ανοσία θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα».

Προηγούμενο άρθροΘεοφάνια: Τα έθιμα σε ολόκληρη την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤην Βασιλόπιτα τους έκοψαν τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας