Μηδενικά είναι σχεδόν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα μετά από μήνες προσπαθειών. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες γιατί υπάρχει και η μετάλλαξη Δέλτα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «μετά από αγώνα μηνών στην περιοχή μας, καταφέραμε να φτάσουμε στα ελάχιστα κρούσματα. Υπάρχουν βεβαία, ο ιός δεν έχει φύγει αλλά τα κρούσματα είναι λίγα κι αυτό διότι ο κόσμος είναι πλέον σε ανοιχτούς χώρους, αρχίζει να εμβολιάζεται σε ένα ποσοστό –όχι ικανοποιητικό βέβαια- αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει μία μετάλλαξη η οποία θα κυριαρχήσει απ’ ό,τι φαίνεται και εγκυμονεί κίνδυνο για πισωγύρισμα. Αυτό το βλέπουμε ήδη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, τα Γιάννενα, η Αττική. Φοβάμαι ότι αυτό μάλλον θα το δούμε κι εδώ.

Θέλει, λοιπόν, προσοχή. Θέλει κατ’ αρχάς να εμβολιαστούμε. Δεν φτάνει το ποσοστό που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και την περιοχή μας. Το 35%-40% πλήρως εμβολιασμένων δεν φτάνει. Παράλληλα θέλει μια ελάχιστη τήρηση μέτρων, όπως η μάσκα σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους. Επίσης, να κρατάμε μια στοιχειώδη απόσταση. Δεν τελειώσαμε ώστε να τα αφήσουμε όλα και να έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Θέλει πολύ προσοχή και ιδιαίτερα από τους μη εμβολιασμένους. Διότι αυτοί έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν στο επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να εμβολιαστούν, το ξανά τονίζω. Δεν επιτρέπεται κυρίως άτομα άνω των 50-60 ετών να μην έχουν εμβολιαστεί και δυστυχώς έχουμε ένα 30% τέτοιο. Είναι επικίνδυνο αυτό που κάνουν.

Βλέπουμε εξάρσεις σε άλλες χώρες και υπάρχει κίνδυνος να το δούμε κι αυτό που σημαίνει ότι μπορεί να μολυνθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κι αν το πάθουν μπορεί να περάσουν δύσκολα. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι ακόμη κι αν δεν κολλήσουν, που δεν αποκλείεται, ο οργανισμός τους δεν θα επιτρέψει στον ιό να αναπτυχθεί. Έτσι θα αποφύγει βαριά ασθένεια».

ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να είμαστε των άκρων, να έχουμε πανικό από τη μία και αδιαφορία από την άλλη. Στην αρχή της πανδημίας είχαμε πανικοβληθεί όλοι. Τώρα όλοι είμαστε εφησυχασμένοι. Πρέπει να κρατήσουμε τη μέση οδό. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να ζουν κανονικά αλλά να έχουν στο μυαλό τους ότι ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και οφείλουν να τηρήσουν κάποια ελάχιστα στοιχειώδη μέτρα. Μάσκα και αποστάσεις. Αν τα κάνουμε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Πόσο μάλλον τώρα που έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας».

Προηγούμενο άρθροΞεκινά την Πέμπτη το φεστιβάλ Cosmopolis που θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις
Επόμενο άρθροΜειωτές και ρυθμιστές πίεσης και παροχής νερού σε 11 σημεία της Καβάλας θα τοποθετήσει η ΔΕΥΑΚ