Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι εμβολιασμοί νέων ατόμων κατά του κορωνοϊου. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι δυστυχώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη.

Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι έχουμε την επιδημία σε εξέλιξη και έχουμε αρκετά κρούσματα κάθε μέρα. Άλλωστε το βλέπουμε όλοι μας και η κατάσταση είναι δύσκολη. Έχουμε δυστυχώς μεγάλο αριθμό θανάτων και αυτό είναι λογικό αφού έχουμε αρκετούς διασηλωνημένους οπότε μοιραία θα έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι

Τώρα το ότι αυξάνει ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι το θετικό κομμάτι. Αλλά το αποτέλεσμα θα το δούμε μετά από μήνες μια και θα δούμε πώς αυτοί που εμβολιάζονται θα συμβάλλουν στο χτίσιμο του τοίχους ανοσίας.

Σαφώς και η τρίτη δόση θα βοηθήσει πολύ και θα κάνει τη διαφορά. Αλλά μας ενδιαφέρουν αυτοί που κάνουν την πρώτη δόση. Και δη στις μεγάλες ηλικίες. Αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι ο κόσμος κατάλαβε επιτέλους πώς πρέπει να εμβολιαστεί.

Είναι θέμα κινδύνου όλα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος όσο αυξάνει η ηλικία. Αυτό το γνωρίζουμε. Άρα η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων διασωλήνωσης ή θανάτου είναι σε ηλικίες από 60 και πάνω. Σαφώς υπάρχει και σε μικρότερες ηλικίες θνησιμότητα.

Αλλά αν πάμε σε προτεραιότητα θέλουμε μέριμνα για τους μεγαλύτερους. Υπάρχουν δυσάρεστα συμβάντα και σε παιδιά. Σπάνια βέβαια. Αλλά υπάρχουν. Οπότε πρέπει να δώσουμε βάδισμα στους μεγαλύτερους έτσι ώστε να μειώσουμε τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Πρέπει ο μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος να εμβολιαστεί”.

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Αναφορικά με τα σημερινά δεδομένα τόνισε ότι ο χειμώνας και οι γιορτές θα είναι δύσκολες . “Οι γιορτές δημιουργούν ένα φόβο με την έννοια της εξάπλωσης γιατί έχουμε ανοικτά μέτωπα, ο κόσμος έρχεται σε επαφή. Αν είχαμε εμβολιασθεί από το καλοκαίρι δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση. Τώρα τρέχουμε για να καλύψουμε το κενό.

Τα ραντεβού κλείνονται τώρα. Άρα πολλούς οι γιορτές θα τους βρουν ανεμβολίαστους. Χρειάζεται να γίνουν οι δύο δόσεις, να περάσει και ένα διάστημα από την δεύτερη δόση για να αποκτήσει κάποιος ένα καλό επίπεδο ανοσίας.

Η τρίτη δόση βέβαια λειτουργεί πιο γρήγορα. Όλα αυτά αν τα είχαμε κάνει νωρίτερα, στις γιορτές θα ήμασταν καλύτερα” τόνισε ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Το διάστημα των 3 μηνών για την τρίτη από τη δεύτερη δόση είναι για τον ίδιο ένα σημείο κλειδί. Ερωτηθείς αν είναι υπερβολικό για κάποιον που έχει κάνει και τις 2 δόσεις σε 3 μήνες να κάνει και την 3η απάντησε ότι “Υπάρχουν άνθρωποι που το εμβόλιο δεν τους πιάνει τόσο καλά. Και είναι αυτό θέμα. Ακόμη και ένας που έχει διαβήτη έχει θέμα. Άρα ένας που έχει προβλήματα γενικά χρειάζεται γρήγορα και την τρίτη δόση. Ένας που είναι υγιής και έχει καλή δόση ανοσίας, έχει βρεθεί ότι το εμβόλιο σε πέντε μήνες διάστημα έχει ένα καλό επίπεδο ανοσίας.

Μετά όμως και αυτός πρέπει να εμβολιαστεί. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι έκλεισε η μέρα του 3ου μήνα και άρα πρέπει να γίνει το εμβόλιο μας. Απλά η ανοσία σε ένα υγιή με ένα καλό επίπεδο άμυνας κρατάει 4-5 μήνες. Μετά χρειάζεται εκ νέου εμβόλιο. Αλλά κάποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση νωρίτερα” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στον ρόλο του διαχειριστή πολυκατοικίας – Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι ένοικοι
Επόμενο άρθροΑυτοκινητο καρφώθηκε σε είσοδο γκαράζ