Η Περιφέρεια ΑΜΘ δηλώνει παρούσα στο πρόβλημα με των αγροτών Ορφανού από την πρόσφατη χαλαζόπτωση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Χρήστος Γάκης σημείωσε ότι η καταστροφή είναι στο 100% και πρέπει οι αγρότες να αποζημιωθούν άμεσα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο του Δήμου Παγγαίου παρουσία και του ΕΛΓΑ. Από την Κυριακή το πρωί βλέπουμε την περιοχή. Η εικόνα είναι καταστροφική. Δεν έχει μείνει τίποτα από τις παραγωγές, από τη Μεσορόπη μέχρι το Οφρύνιο. Είναι 100% η καταστροφή των καλλιεργειών, Δεν υπάρχουν ούτε σταφύλια, ούτε ελιές, ούτε αμύγδαλα γι’ αυτήν τη χρονιά.

Η ζημιά έχει σημειωθεί και στο φυτικό κεφάλαιο. Τα δέντρα και τα φυτά δεν θα μπορέσουν να δώσουν καρπούς ούτε την επόμενη χρονιά, αφού η κακοκαιρία ήταν σφοδρή και το χαλάζι προκάλεσε ζημιά. Παρά τις καλλιεργητικές φροντίδες δεν θα αποδώσουν καρπούς ή έστω την απαραίτητη παραγωγή».

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε για όλα αυτά στη σύσκεψη για να δούμε πόσο άμεσα μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες. Η λύση που τη συζητάμε είναι να δοθεί καθολική αποζημίωση διότι η ζημιά είναι στο 100%. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνει ο ΕΛΓΑ και να βλέπει ένα- ένα τα κτήματα.

Και η διευθύντρια του ΕΛΓΑ εδώ, η κα Κατσικέρη συμφώνησε ότι στα κομμάτια που είδε η καταστροφή είναι στο 100% και δεν χρειάζονται αυτοψίες.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις στους αγρότες. Να μπει καθολικά μία αποζημίωση ανά στρέμμα στους παραγωγούς.

Πρέπει να πιέσουμε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποζημίωση. Οι άνθρωποι έχουν κάνει όλα τα έξοδα για τη φετινή χρονιά και ήταν ένα στάδιο πριν τη συγκομιδή. Έχουν κάνει όλες τις δαπάνες και δεν θα έχουν εισόδημα. Πρέπει να δούμε αυτές τις δαπάνες ώστε να δώσουμε τη μεγαλύτερη αποζημίωση. Στα αμπέλια, ας πούμε, έχουν γίνει έξοδα 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν σ’ αυτούς τους ανθρώπους και να μπορέσουν να περάσουν τη χρονιά τους και να καλλιεργήσουν την επόμενη.

Την Παρασκευή θα έρθει ο διευθυντής του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος για να δώσει τις τελικές απαντήσεις. Πρέπει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις διότι αν γίνει η διαδικασία με τον παραδοσιακό τρόπο, θα δοθούν οι αποζημιώσεις του χρόνου την άνοιξη και κανείς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει».

Προηγούμενο άρθροΒελτιώνεται η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας όσο κυλάει το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΑπό τις 4 Ιουλίου ως τις 2 Σεπτεμβρίου το θερινό πρόγραμμα φύλαξης παιδιών του Δήμου Καβάλας