Προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των κατοίκων της Π.Ε. Καβάλας, βάζουν οι υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτη Πούλο, η στιγμή που θα δούμε την αμόλυβδη να αγγίζει ή και να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο δεν είναι μακριά.

Ο κ. Πούλος επισήμανε σε δηλώσεις του ότι πολλοί συμπολίτες μας βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης σε μπιτόνια, προκειμένου να ζεσταθούν για λίγες ημέρες, ενώ τόνισε για άλλη μια φορά, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα.

«Σίγουρα οι τιμές θα ανεβούν περισσότερο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αν συνεχιστεί αυτή η κούρσα διεθνώς. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τα 2 ευρώ το λίτρο. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα δούμε τη μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά να αγγίζει τα 2 ευρώ. Υπήρχε μια εκτίμηση ότι τον Μάρτιο θα είχαμε μια ύφεση στις αυξήσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ να γίνει. Είναι παιχνίδια από μεγάλες εταιρείες που κερδοσκοπούν στην παρούσα φάση», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Παράλληλα, ο κ. Πούλος παρατήρησε ότι οι τιμές του πετρελαίου (λίγο πάνω από τα 100 δολάρια στην παρούσα φάση) δεν είναι οι υψηλότερες των τελευταίων ετών.

«Το 2012 είχε φτάσει κοντά στα 123 δολάρια το βαρέλι, το 2008 ήταν στα 117 δολάρια. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πολύ υψηλότερες τιμές στα καύσιμα. Υπάρχει όμως μια διαφορά σε σχέση με εκείνες τις περιόδους. Τότε δεν είχαμε αντίστοιχα τις υψηλές τιμές που έχουμε σήμερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα», επισήμανε ο κ. Πούλος.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α. στα καύσιμα, ο κ. Πούλος ανέφερε ότι «Έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. στην Ευρώπη. Υπάρχει δυνατότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μειωθούν κάποιοι συντελεστές. Να πέσει για παράδειγμα από το 24% στο 16%. Κερδίζουμε άμεσα 8%. Είναι σημαντικό, αλλά το θέμα είναι ότι δεν ακούγεται κάτι τέτοιο προς το παρόν. Μακάρι έστω και την ύστατη στιγμή να γίνει κάτι. Το πετρέλαιο κίνησης έχει να κάνει με τις μεταφορές, την παραγωγή, τους αγρότες, με όλη την αλυσίδα παραγωγής. Δεν βλέπω μείωση όμως. Ζητάει η κυβέρνηση από τους επαγγελματίες να κρατήσουν τις τιμές. Όταν το κράτος δεν συγκρατεί τον Ε.Φ.Κ. και πάνω στον φόρο βάζει Φ.Π.Α. Έτσι δεν μπορείς να προχωρήσεις».

ΟΙ ΥΠΕΡΟΓΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Παράλληλα, ο κ. Πούλος αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι επιχειρήσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Στο κατάστημά μας ήρθε ένα υπέρογκος λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό εγώ δεν θα το περάσω στην κατανάλωση. Έχω την δυνατότητα να το αντέξω έναν, δυο μήνες. Τον τρίτο μήνα όμως οι επιχειρήσεις θα σκάσουν! Όλη η αγορά είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση».

Έχουν πολλαπλασιαστεί οι συμπολίτες μας που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης με τα μπιτόνια για να τη βγάλουν λίγες μέρες!

Λόγω της μεγάλης ακρίβειας στις τιμές των υγρών καυσίμων, ο κ. Πούλος σημείωσε ότι οι ποσότητες που βάζουν οι συμπολίτες μας στις δεξαμενές τους είναι πολύ μικρές, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που πηγαίνουν στα βενζινάδικα για λίγο πετρέλαιο θέρμανσης βάζοντάς το σε μπιτόνια!

«Οι άνθρωποι που έρχονται στο κατάστημά μας, γεμίζοντας ένα ή δυο μπιτόνια για να τη βγάλουν λίγες μέρες, έχουν πολλαπλασιαστεί. Άλλοι έχουν χιλιάρες δεξαμενές στο σπίτι τους και βάζουν 200 λίτρα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ανέχειας. Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει να ζεσταθεί. Δεν φτάνουν τα χρήματα πολύ απλά για να το κάνει», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πούλος.

Από τα 1,45 ευρώ το λίτρο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το 2020, εκτοξεύθηκε στα 1,87 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022!

Ενδεικτικά της δραματικής αύξησης των τιμών στα υγρά καύσιμα είναι τα στοιχεία από το 2020 μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα το 2020 οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης άγγιζαν τα 1,45 ευρώ το λίτρο, το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφτασαν στα 1,64 ευρώ το λίτρο, ενώ η περσινή χρονιά έκλεισε με την μέση τιμή στα 1,76 ευρώ το λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να πληρώνουν τη βενζίνη στα 1,87 ευρώ το λίτρο.

Προηγούμενο άρθροΒελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση στην εστίαση στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΚωστής Σιμιτσής: Μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν για να σχεδιάσουμε το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων