Ανοδικές είναι οι τιμές στα υγρά καύσιμα. Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών κ. Φώτης Πούλος σημείωσε ότι διαπιστώνουν τρομακτικές αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δυστυχώς, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Εκεί που βλέπουμε αποκλιμάκωση των τιμών, βγαίνει κάποιος λέει κάτι και αμέσως μέσα σε 5 μέρες η τιμή εκτοξεύεται. Πάλι έχει ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και το πολύ άσχημο είναι ότι έχουμε κακή ισοτιμία μεταξύ Ευρώ και δολαρίου. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των καυσίμων και πάρα πολύ μεγάλη αύξηση έχουμε στο πετρέλαιο κίνησης. Κάποια πράγματα είναι δυσανάλογα. Ενώ είναι ένα το παράγωγο και για τη βενζίνη και για το πετρέλαιο, βλέπουμε τρομακτικές αυξήσεις μόνο στο πετρέλαιο κίνησης. Έχουν μπει πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελευταίο διάστημα. Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Έχει μπει στο διυλισμένο προϊόν, έχουν μπει οι τιμές των διυλιστηρίων, ήταν πάντα το αργό πετρέλαιο και η ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου, αλλά δυστυχώς έχουν εφεύρει πράγματα ώστε να επηρεάζουν τις τιμές, δυστυχώς για μας και τους καταναλωτές προς τα πάνω.

Δεν ξέρω τι θα γίνει. Το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Για πάρα πολλά πράγματα ξεκινάει μια συζήτηση για το ποια είναι η βάση που βγαίνουν οι τιμές, πώς βγαίνουν οι τιμές, γιατί έχουμε αυτές τις τιμές σήμερα. Είναι δικαιολογημένες ή όχι;»

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Πρόσθεσε ότι «όσο ήταν κάτι που μπορούσε να το ανεχθεί ο καταναλωτής, πολλά πράγματα δεν συζητιόταν ή εμείς τα συζητούσαμε μεταξύ μας και κανείς άλλος δεν μας άκουγε. Τώρα βλέπουμε ότι πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση, όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για άλλα πράγματα, για τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν οι τιμές και τι είναι αυτό που επηρεάζει και έχουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις.

Τα διυλιστήρια δεν αγοράζουν σε καθημερινή βάση καύσιμα. Όταν παράγεις κάτι για την ελληνική αγορά, το παράγεις με ένα διάστημα 5, 10, 15 ημερών, οπότε τα κοστολόγια το τι θα έχουν σήμερα και τι την ερχόμενη εβδομάδα, είναι διαφορετικά. Αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε κι αν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο χειμώνας δεν είναι πολύ μακριά κι αν δεν υπάρξει πλάνο από την Κυβέρνηση, αν διατηρηθούν αυτές οι τιμές θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που θα είναι ακριβό που αν δεν μπορεί να το πληρώσει ο καταναλωτής θα καταφύγει σε άλλης μορφής θέρμανση. Είναι ακριβό και το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ξύλα και το πέλετ και το φυσικό αέριο. Όλα έχουν γίνει αποτρεπτικά στο να ζεστάνουμε το σπίτι μας».

Προηγούμενο άρθροΜε τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας
Επόμενο άρθροΜετά την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, δηλώνει πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Γιώργος Βαφείδης