Η σύρραξη της Ρωσίας με την Ουκρανία έβαλε φωτιά στα καύσιμα. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Φώτης Πούλος χαρακτήρισε αναμενόμενη την περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Όπως ανέφερε αρχικά “Με το καλημέρα το πετρέλαιο ήδη ανέβηκε και από ό,τι φαίνεται τις επόμενες ημέρες και ώρες, κυρίως τα ενεργειακή προϊόντα αλλά και όσο αυτό το πετρέλαιο συμπαρασύρει θα έχουν μια δύσκολη πορεία. Και αυτό θα αφορά οικογένειες, επιχειρήσεις, άπαντες. Ένας παράγοντας που συμπαρασύρει τα πάντα.

Δεν είναι το πετρέλαιο να πει κανείς ότι θα κάνουμε λιγότερη βόλτα ή θα ανάψουμε λιγότερο το καλοριφέρ. Είναι μια κατάσταση που θα επηρεάσει τις οικονομίες σε όλα τα αγαθά. Όσο για τα μέτρα ελάφρυνσης, είναι μια δυνατότητα από την ΕΕ κάποιοι συντελεστές του ΦΠΑ σε κάποια αγαθά να διαφοροποιηθούν. Τι μπορούσε να γίνει; Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Θα έπεφταν έτσι οι τιμές στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών; Όχι. Απλά αυτό θα ήταν ένα βήμα για να δούμε ότι η κυβέρνηση θα έκανε ένα βήμα εμπρός για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, όλων.

Βήματα δεν έγιναν όπως θα έπρεπε. Νομίζω ότι θα μπορούσε κάτι να γίνει με τον φόρο και μόνο εκεί. Να ελέγξουμε τις τιμές του παγκόσμιου στερεώματος δεν γίνεται. Κανένας μας δεν μπορεί αυτό να το κάνει στην Ε.Ε. Αυτοί που ελέγχουν είναι πολύ υψηλά. Σήμερα το πετρέλαιο που έχει 102 δολάρια, το 2019 είχε 45 δολάρια και η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη αφού υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση. Άρα αυτό που γίνεται πλέον είναι καθαρά τεχνητό. Υπάρχουν κάποιοι που επηρεάζουν και τσιμπούν αυτές τις τιμές και όλος ο κόσμος μπαίνει σε αυτή την παγίδα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης”.

Η ΒΟΗΘΕΙΑ

“Το κέρδος στην μερίδα του λέοντος σε ένα προϊόν που είναι υπερ φορολογημένο” όπως εκτιμά ο συνομιλητής μας και όταν η μέση τιμή σήμερα στην βενζίνη είναι στο 1 και 90 λεπτά, το 1 ευρώ και 30 λεπτά είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ είναι τα 40 λεπτά το προϊόν που εξάγεται και που κερδίζει και η εταιρεία και άλλα 20 λεπτά είναι του πρατηριούχου. Αυτό το ποσό ζητάει από τον πρατηριούχο να το μειώσει, δηλαδή να μειώσει τα κέρδη του! Αυτό δεν το βλέπει το κράτος; Δεν βλέπει την υπερ φορολόγηση;

Ποια είναι η κοινωνική πολιτική; Αυτή που μπορεί μόνο το κράτος να κρατήσει και να χαράξει” σχολίασε.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Αναφορικά τέλος με έρευνα βάσει της οποίας η Καβάλα έχει πολύ υψηλές τιμές στην βενζίνη ο ίδιος σχολιάζει ότι “Δεν ισχύει η τιμή ρεκόρ. Η Καβάλα είχε 1,895 χθες και είμαστε στο μέσο όρο πανελλαδικά. Θα βρούμε άλλες τιμές ανάλογα με τις αγορές που έχει κάνει ο καθένας. Σίγουρα δεν είμαστε στο τοπ. Η μεγαλύτερη τιμή έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ στα νησιά των Κυκλάδων Αν υπάρχει κάποια τιμή υψηλή στην Θάσο ίσως, νομίζω ότι είναι αυθαίρετο. Αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο θα ήμασταν εντάξει. Μόνο η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης μπορεί να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Απλά κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε από τους κυβερνητικούς”.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Σταυρίδης: Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να λύσουμε το πρόβλημα με την έλλειψη θέσεων στα Κοιμητήρια
Επόμενο άρθροΑπάντηση του Νοσοκομείου Καβάλας σχετικά με καταγγελία για υποσιτισμό