Η μεγάλη αύξηση του χρέους των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ έγινε την περίοδο της ΝΔ είπε ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας διαφορετικά στοιχεία για την εξέλιξη των οφειλών των λιπασμάτων, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το 2011 τα χρέη ήταν 40 εκατ. ευρώ και το 21015 έφτασαν τα 89 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης για τη ΝΔ είχε παρουσιάσει άλλα νούμερα και συγκεκριμένα είχε πει ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2012 χρέος 69 εκατ. και παρέδωσε το 2015 χρέος 74 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε φθίνουσα πορεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ που έχει φτάσει η οφειλή, προέρχονται από τους τόκους του παλιού χρέους και μόνο 12 εκατ. ευρώ είναι η πραγματική αύξηση του χρέους. Στην πραγματικότητα με τους τόκους παραλάβαμε χρέος 108 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διακυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Ο υπουργός Ενέργειας επικαλέστηκα και προηγούμενες αποφάσεις επί ΝΔ διοικήσεων της ΔΕΠΑ, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ για συνέχιση της παροχής προς τα ΕΛΦΕ. Επιπρόσθετα για το θέμα της ανταλλαγής ακινήτων, τόνισε ότι πρόκειται για σχέδιο που προϋπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση, το οποίο όμως από τον Ιούλιο του 2016 έχει μπει στον πάγο μόλις η αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος ενημέρωσε για τη δέσμευση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.
Ως προς τις άλλες κινήσεις που έχουν γίνει, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το Μάρτιο του 2017 ζήτησε εβδομαδιαία ενημέρωση για τις οφειλές των ΕΛΦΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των πληρωμών με προεξόφληση της κατανάλωσης 50% μετρητά και 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές και καταβολές για μείωση του χρέους (πληρωμή τόκων).
Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, στην πορεία το δικαστήριο μετά από προσφυγή των ΕΛΦΕ απαγόρευσε να διακοπεί η παροχή. Σήμερα κατέληξε ο υπουργός υπάρχουν 2 προσφυγές, η πρώτη της ΕΛΦΕ κατά της ΔΕΠΑ και η δεύτερη της ΔΕΠΑ κατά της ΕΛΦΕ.
Η δικαστική εξέλιξη περιμένουμε να δικαιώσει τη ΔΕΠΑ
Εάν υπάρχει σκάνδαλο για την αύξηση των οφειλών αφορά τη ΝΔ, για να διακοπεί η παροχή πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι μέριμνες του νόμου, το σχέδιο ανταλλαγής ήταν μια βραχύβια και άνευ αντικειμένου περιπέτεια που απέχει πολύ από το να έχει οσμή σκανδάλου, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
Στις νομικές διαστάσεις της υπόθεσης αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μετά την διάψευση της για τα οικονομικά θέματα, έχει εγκαινιάσει στρατηγική για την κατάρριψη του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει σκάνδαλο ανέφερε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κανενός οργάνου για τη θέμα της ανταλλαγής και οι όποιες συζητήσεις έγιναν ήταν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων. Ποτέ δεν ήρθε το θέμα για απόφαση, που σημαίνει ότι δεν είχε ωριμάσει η πρόταση για να υλοποιηθεί.
Όσο για την εμπλοκή του ονόματός του, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι έγινε σκόπιμα προκειμένου να στοιχειοθετηθεί δήθεν συνολική εμπλοκή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο.
Υπάρχουν ευθύνες στο πως δημιουργήθηκε το περίπλοκο νομικό κουβάρι ΕΛΦΕ και πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στα σημερινά επίπεδα και πως έφτασε να ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος ο επιχειρηματίας, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης. Η ΝΔ θέλει να πάει στις εκλογές με μία λίστα σκανδάλων και να δημιουργήσει μια αντίρροπη εικόνα. Το δράμα είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσουμε κάτι δικό σας θα βρούμε είπε.
Την εκπόνηση πλάνου για τη διάσωση των ΕΛΦΕ προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης ο οποίος ανέφερε ότι το πλάνο αυτό περιλαμβάνει την εξεύρεση νέου επενδυτή, την προσφυγή στο άρθρο 106Β ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές και να μπορέσουν τα ΕΛΦΕ να λειτουργήσουν με νέα δυνατότητα και προοπτικές.
Για ειδικό δικαστήριο μίλησαν οι βουλευτές της ΝΔ
Η υπόθεση της ΔΕΠΑ είναι αδύνατον να μην πάει στο ειδικό δικαστήριο, όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες, ο κ. Κιτσάκος (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ) θα προσκληθεί στη Βουλή για να καταθέσει τα όσα λέει και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου, τόνισε προ ολίγου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης 37 βουλευτών της ΝΔ για το θέμα ΔΕΠΑ – Κιτσάκου και το “αόρατο χέρι” που προκάλεσε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ.
Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης, τόνισε ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα δεδομένα όπως η άσκηση ποινικής δίωξης με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, ο οποίος όμως λέει ότι ήταν σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στη διαπίστωση απλών ενδείξεων σε μία υπόθεση, η οποία στη συνέχεια παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο, τόνισε ο κ. Βορίδης, συμβουλεύοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την κυβέρνηση να “οργανωθεί υπερασπιστικώς”.
Έχουμε ένα καραμπινάτο αποδεδειγμένο σκάνδαλο για το οποίο έχουν ασκηθεί ήδη διώξεις, η ουσία είναι ότι επιδιώχθηκε να χαριστούν 80 εκατ. ευρώ σε καταδικασμένο επιχειρηματία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στάθηκε και στις “περίεργες συμπτώσεις”, όπως η εμπλοκή του κ. Πετσίτη. Η κυβέρνηση άφησε να αυξηθούν τα χρέη της ΕΛΦΕ, απομάκρυνε την προηγούμενη διοίκηση Παλαιογιάννη που ζήτησε να σταματήσει η παροχή αερίου, διόρισε τον παλιό γενικό διευθυντή του κ. Λαυρεντιάδη στη ΔΕΠΑ, παρακολούθησε την υπόθεση της ανταλλαγής των ακινήτων και την προσπάθεια να υπερτιμηθούν, ανέχθηκε την κ. Θάνου να πρωταγωνιστεί στην αντικατάσταση του εισαγγελέα διαφθοράς που έλεγξε την υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αδιαφόρησε για τη μηνυτήρια αναφορά της τράπεζας Alpha και δεν απαντά στις καταγγελίες του κ. Κιτσάκου ότι γνώριζαν όλοι οι υπουργοί, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Μια ακόμη σοβαρότατη πτυχή της υπόθεσης ανέδειξε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση παρακολούθησαν άπρακτοι τη μεταφορά των δραστηριοτήτων των λιπασμάτων σε παρένθετες εταιρείες, με αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛΦΕ να έχουν μετατραπεί σε κουφάρι και εταιρεία κέλυφος χωρίς παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, τα οποία μάλιστα παρανόμως πωλούν αέριο που αγοράζουν από τη ΔΕΠΑ στις παρένθετες εταιρείες.
Ο κ. Σκρέκας κάλεσε επίσης τον υπουργό Ενέργειας να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Κιτσάκου ότι ο πραγματικός λόγος της αποπομπής του ήταν πρώτον ότι απέστειλε εξώδικο να πληρώσουν τα ΕΛΦΕ την ΔΕΠΑ, αλλά και η διαφωνία του με την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ έναντι 150 εκατ. ευρώ της συμμετοχής της Shell στην ΕΠΑ Αττικής όταν, σύμφωνα με καταγγελίες του κ. Κιτσάκου, υπήρχε προηγούμενη αποτίμηση της αξίας της ΕΠΑ στα 80 με 100 εκατ. ευρώ.
Την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιλογής της κυβέρνησης και με σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου στην υπόθεση της ΔΕΠΑ επεσήμαναν στις παρεμβάσεις τους και οι άλλοι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ (Γεωργαντάς, Καραγκούνης, Βούλτεψη).

Πηγή Capital.gr

Προηγούμενο άρθροΒαγγέλης Παππάς: Η απάντηση μας στον κ. Τουλκίδη για το χαμένο Wifi είναι άλλο καινοτομία κι άλλο κενοτομία
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικος παιχνιδόκοσμος για παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων